VCKDST0507 Tourism product II

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Summer 2017
Extent and Intensity
0/2/0. 4 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Ing. Jana Stuchlíková (seminar tutor)
Ing. Eva Vavrečková, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Eva Vavrečková, Ph.D.
Research Center for Cultural History of Silesia and Central Europe – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je transformovat dosud nabyté vědomosti do přípravy zahraničního čtyř- až pětidenního cvičného průvodcovského produktu. Smyslem je využít možnosti spojení teorie s praxí jak při vlastní tvorbě produktu, tak i při jeho realizaci, a to zejména konfrontací podmínek provozu tuzemských objektů kulturního dědictví se zahraničními. Předpokladem úspěšné realizace je výběr regionu s kulturně-historickým potenciálem i prostředí umožňujícím využití nabídky kulturních zážitků i volnočasových atraktivit. Nedílnou součástí je kvalitní příprava geografického, časového, rámcového i detailního programu včetně zpracování cenové kalkulace, zajištění programu, zabezpečení souvisejících služeb (doprava, ubytování, prohlídky, odborné exkurze). Při vlastní realizaci využijí studenti znalost přípravy průvodcovského výkladu, možnost její reálné prezentace před skupinou (účastníky akce). V rámci zajišťování služeb v zahraničním prostředí využijí studenti znalost komunikace v cizích jazycích. Student je schopen připravit animační program. Je připravován na různé situace, aby byl schopen pohotově reagovat na problémové situace nejen v rámci přípravy, ale i realizace volnočasového produktu. Studenti jsou v rámci přípravy a realizace prakticky seznamováni s prací animátorů jako podněcovatelů zábavy pro různé věkové kategorie.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Příprava volnočasového produktu - čtyř-až pětidenní průvodcovský zájezd do zahraničí (lokalita s vhodným potenciálem pro podporu a ochranu kulturního dědictví
    2. Organizační zabezpečení akce
    3. Příprava programu volnočasového produktu
    4. Příprava průvodce pro realizaci volnočasového produktu
    5. Příprava animačního programu
    6. Kontrola stav přípravy volnočasového produktu
    7. Vlastní realizace produktu
    8. Vyhodnocení přípravy a realizace produktu
    9. Závěrečné vyúčtování akce a sestavení výsledné kalkulace
    10. Vypracování komplexní zprávy o realizované akci ("kniha" zájezdu)
Literature
    recommended literature
  • ORIEŠKA, J. Služby v cestovním ruchu. Praha: IDEA SERVIS, 2010. ISBN 978-80-85970-68-5. info
  • ORIEŠKA, J. Metodika činnosti průvodce cestovního ruchu. Praha: Idea servis, 2007. info
  • ZELENKA, J. Průvodce cestovního ruchu. Hradec Králové, 2007. info
  • Vitáková, M. Využití kulturních a přírodních památek pro cestovní ruch. Praha, 2007. URL info
  • MELICHÁREK, M. Řešení modelových situací v cestovním ruchu. Praha: Idea Servis, 1999. ISBN 80-901462-2-8. info
Assessment methods
The assessment is based on the written document issued by the receiving institution ...
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2016, Summer 2018, Summer 2019, Summer 2020.
  • Enrolment Statistics (Summer 2017, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/summer2017/VCKDST0507