ULGATL0003 Accommodation services

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Winter 2009
Extent and Intensity
2/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Guaranteed by
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty s organizací a zajištěním ubytovacích služeb v rámci jednotlivých ubytovacích zařízeních, s jejich vybavením, s nabídkou základních i doplňkových služeb, se zvláštnostmi práce s hostem včetně plnění specifických požadavků hosta. Studenti získají znalosti potřebné pro své uplatnění v manažerských pozicích lázeňských a obdobných zařízení, přehled o náplni práce všech pracovníků hotelu, budou znát klasifikaci a kategorizaci ubytovacích zařízení v ČR i v zahraničí. Současně získají přehled o možnostech využití hotelového softwaru a naučí se správně komunikovat s hostem. Důležité je následné využití získaných znalostí a dovedností v praxi, k čemuž přispěje absolvování odborné praxe ve vybraných ubytovacích a lázeňských zařízeních.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Ubytovací služby a jejich význam pro rozvoj lázeňství a turismu
    2. Profesní organizace a sdružení
    3. Kategorizace a klasifikace ubytovacích zařízení
    4. Organizace provozu hotelových a lázeňských zařízení
    5. Hotelové systémy
    6. Příjmová část ubytovacího zařízení
    7. Lůžková část ubytovacího zařízení, housekeeping
    8. Doplňkové služby
    9. Péče o hosty se specifickými požadavky
    10. Kontrolní činnost v ubytovacím úseku
    11. Racionalizace hotelového provozu
    12. Hotelové skupiny a řetězce
Literature
    recommended literature
  • Odborná periodika. Food Service, Hotel &Spa, Hotel Revue. info
  • Materiály profesních sdružení, zejména AHR. info
  • BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
  • VALLEN, J. J., VALLEN, G. K. Check- in check-out. 2nd ed. New Jersey: Prentice-Hall, Inc., 2000. ISBN 0-13-082916-1. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
  • INDROVA, J. A KOL. Hotelový Management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
  • BERÁNEK, J., KOLEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Winter 2010, Winter 2011, Winter 2012, Winter 2013, Winter 2014, Winter 2015, Winter 2016.
  • Enrolment Statistics (Winter 2009, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2009/ULGATL0003