ULGATL0046 Special gastronomy

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Winter 2009
Extent and Intensity
1/2/0. 2 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Guaranteed by
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je předat studentům teoretické znalosti i praktické dovednosti v oblasti přípravy složitějších a netradičních pokrmů z různých druhů surovin, seznámit studenty s rozsahem sortimentu a možnostmi jeho obměňování, se sledováním moderních trendů, použití nové techniky. Studenti získají přehled o způsobu přípravy speciálních výrobků teplé a studené kuchyně i cukrářské výroby - zážitková gastronomie.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Vyšší forma složité obsluhy
    2. Technologie přípravy složitějších pokrmů
    3. Studená kuchyně
    4. Masové pokrmy
    5. Mořské a sladkovodní ryby
    6. Příprava teplých omáček, polévky
    7. Moučníky
    8. Organizace výroby speciálních pokrmů
    9. Slavnostní gastronomické akce
    10. Banket
    11. Raut - party
    12. Nové trendy zážitkové gastronomie
Literature
    recommended literature
  • RUNŠTUK, J. A KOL. Receptury teplých pokrmů. info
  • BRHLÍK, E., ROMAŇUK, J. Technologie přípravy pokrmů II. Praha: Vysoká škola hotelová. info
  • SALAČ, G. Moderní obsluha. Praha: Fortuna, 1998. info
  • SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. info
  • STROPNICKÝ A KOL. Technologie přípravy pokrmů. Praha: Merkur, 1996. info
  • AUTORSKÝ TÝM. Food and beverage management. Praha: NFHR, 1995. info
  • AUTORSKÝ TÝM. Jídelní lístek - nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: HRMC, 1994. info
  • ČERNÝ, J., SRKALA, A. Moderní obsluha. Praha: Merkur, 1993. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2008, Winter 2010, Winter 2011, Winter 2012, Winter 2013, Winter 2014, Winter 2015, Winter 2016.
  • Enrolment Statistics (Winter 2009, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2009/ULGATL0046