VCKDS00010 Culinary Heritage and Tourism II

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Winter 2022
Extent and Intensity
1/1/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Martina Bartoňová (lecturer)
PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. (lecturer)
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (lecturer)
Ing. Bc. Michal Motyčka, Ph.D. (lecturer)
Mgr. Martina Bartoňová (seminar tutor)
PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. (seminar tutor)
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (seminar tutor)
Ing. Bc. Michal Motyčka, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
Research Center for Cultural History of Silesia and Central Europe – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Timetable of Seminar Groups
VCKDS00010/A: No timetable has been entered into IS. R. Dluhošová, I. Korbelářová
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět představuje kulinární dědictví střední Evropy na příkladu vybraných regionů/subregionů, resp. etnické či kulturní society jako aktuální fenomén kulturních volnočasových aktivit a kulinárního, častěji jen gastronomického turismu. Ukazuje možnosti uplatnění kulinárního dědictví v praxi, aplikace odborných znalostí a dovedností a prezentaci ověřených znalostí formou přednášek, zážitkových kulinárních programů, soutěžních akcí ad. Upozorňuje na úskalí často zjednodušeného vnímání kulturně historického rozměru kulinárií v regionální gastronomické praxi, na problémy s pseudo-odbornými aktivitami zkreslujícími stav poznání a s moderními aplikacemi "tradiční regionální kuchyně ", spojené s jednostrannými zájmy cestovního ruchu. V praktické části jsou prezentovány příkladové soubory kulinárního dědictví. Akcent je kladen na vštípení důsledné aplikace historického přístupu, hledání a osvětlování kořenů a chronologického vymezení kulinární problematiky v kontextu regionálních tradic a sociálního kontextu.
Syllabus

Literature
    required literature
  • Jakimowicz-Klein, B. Kuchnia Śląska. Potrawy tradycyjne. Wrocław, 2014. info
  • Burda, A. - Dluhošová, R. Europe: Travelling and Gastronomy. Opava, 2013. info
  • Peter, P. Kulturgeschichte der ősterreichischen Kűche. Műnchen, 2013. info
  • Stoličná-Mikolajová, R. - Nováková, K. (eds.). Kulinárna kultúra regiónov Slovenska. Bratislava, 2012. info
  • Hall, C. M., Mitchell, R. Gastronomic tourism. Comparing food and wine tourism experiences in Niche Tourism. Contemporary Issues. Trends and Cases. Oxford, 2005. info
    recommended literature
  • Heinzelmann, U. Beyond Bratwurst. A History of Food in Germany. London, 2014. info
  • Sobel, G. Dzieje wrocławskiej gastronomii. Wrocław, 2012. info
  • Lozińska, M. - Loziński, J. Historia polskiego smaku. Warszawa, 2012. info
  • Peter, P. Kulturgeschichte der deutschen Kűche. Műnchen, 2009. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2015, Winter 2016, Winter 2017, Winter 2018, Winter 2019, Winter 2020, Winter 2021, Winter 2023.
  • Enrolment Statistics (Winter 2022, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2022/VCKDS00010