UO00056 Nutrition

Faculty of Public Policies in Opava
Summer 2011
Extent and Intensity
2/0/0. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
MUDr. Igor Satinský, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
Institute of Paramedical Health Studies – Faculty of Public Policies in Opava
Prerequisites (in Czech)
UO00026 Physiology
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Rizika podvýživy a nadměrné výživy, odlišnosti podávání a přijímání potravy ve stáří. Problematika enterální a parenterální výživy.
Syllabus (in Czech)
  • Obsah přednášek:
    1. Výživa a zdravotní stav člověka - určování stavu výživy, jednotlivé složky potravy, energetická bilance, malnutrice
    2. Dietní systém - historie dietetiky, zásady správné výživy, výživa v závislosti na věku a onemocnění
    3. Umělá výživa - indikace a význam umělé výživy, enterální výživa - definice, indikace, kontraindikace, komplikace, způsoby aplikace
    4. Umělá výživa - parenterální výživa - definice, indikace, kontraindikace, komplikace, způsoby aplikace. 5. Domácí nutriční podpora - význam, formy a způsoby aplikace.
Literature
    required literature
  • GROFOVÁ, Z.:. Nutriční podpora. Grada Publishing, Praha, 2007. info
  • KOHOUT, P., SKLÁDANÝ, L. Perkutánní endoskopická gastrostomie. Galén, Praha, 2002. info
  • KOHOUT, P. Vláknina - význam a využití v onkologii. In WILHELM, Z. et al.: Výživa v onkologii, 1. vydání IDPVZ, Brno, 2001. info
  • NEVORAL, J. Výživa v dětském věku. H H Praha s r.o. 2003. info
  • KOHOUT, P., KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. KRIGL, Praha, 2005. info
  • PÁNEK, J., POKORNÝ, J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha 2002. info
    recommended literature
  • SOBOTKA, L., ALLISON, S.- FUERST, P.- ET AL. Basics in clinical nutrition . Third edition. Galén, Prague, 2004. info
  • ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing, 2002. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 1994, Summer 1995, Summer 1996, Summer 1997, Summer 1998, Summer 1999, Summer 2000, Summer 2001, Summer 2002, Summer 2003, Summer 2004, Summer 2005, Summer 2007, Summer 2008, Summer 2009, Summer 2010, Summer 2012, Summer 2013, Summer 2014, Summer 2015, Summer 2016.
  • Enrolment Statistics (Summer 2011, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fvp/summer2011/UO00056