UOSZ015 Infectious Diseases 1, 2

Faculty of Public Policies in Opava
Summer 2012
Extent and Intensity
0/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS. (lecturer)
Guaranteed by
MUDr. Jaroslav Volf, Ph.D.
Institute of Paramedical Health Studies – Faculty of Public Policies in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět je koncipován jako tématický celek poskytující základní strukturu poznatků z hygieny a epidemiologie, na které navazují další poznatky z ošetřovatelství. Předmět má především preventivní zaměření na podporu a ochranu zdraví, prevenci vzniku nemocí a jejich komplikací. Předmět je zaměřen na objasnění teoretických základů souvisejících se vztahem mikrobiálních agens a zdraví člověka. Je koncipován jako tématický celek poskytující základní strukturu poznatků z mikrobiologie, infekčního lékařství a imunologie, charakterizující biomedicínskou valenci mikroorganizmů jako etiologického agens humánních onemocnění. Odborná problematika bezprostředně tozšiřuje znalosti posluchačů v rámci oboru ošetřovatelství v souvislosti s udržováním zdraví a prevenci vzniku onemocnění, včetně jejich komplikací.
Syllabus (in Czech)
  • Obsahové zaměření přednášek:
    Počet hodin Témata
    1 Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy.
    1 Složení potravy a její energetická hodnota. Minerální látky a vitamíny ve výživě. Řízení energetické bilance (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa.
    1 Diety a dietní systém. Otylost. Podvýživa.
    1 Výživa v dětském věku.
    1 Umělá výživa parenterální a enterální.
    1 Význam výživy pro člověka, složení potravy. Vliv chronického užívání alkoholu, drog na stav výživy
    1 Poruchy žvýkání, polykání, zažívání, absorpce. Chronická onemocnění ovlivňující příjem potravy.
    1 Podávání výživy sondami. Podávání výživy infůzemi. Podávání výživy do PEGu. Mentální anorexie a bulimie
    1 Rizika poruch výživy u hospitalizovaných nemocných , výživa u onkologických nemocných
Literature
    recommended literature
  • LOBOVSKÁ, A. Infekční nemoci. Praha:Univerzita Karlova v Praze, 2002. info
  • MUSIL, D. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. Olomouc: UP Olomouc, 2002. info
  • MAĎAR, R. et al. Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Praha:Grada, 2006. info
  • ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing, 2002. info
  • SATINSKÝ,I. Výživa a dietetika. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. 2008. URL info
  • GRÓFOVÁ, Z. Nutriční podpora - praktický rádce pro sestry. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2. info
  • ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno:NCO NZO, 2006. ISBN 80-7013-435-6. info
  • GÖPFERTOVÁ, D.,PAZDIORA, P.,DÁŇOVÁ, J. Epidemiologie infekčních nemocí. Praha:Univerzita Karlova v Praze, 2005. ISBN 80-2460-452-3. info
  • TUČEK,M.,CIKRT,M.,PELCLOVÁ,D. Pracovní lékařství pro praxi. Praha:Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0927-9. info
  • KLEINWECHTEROVÁ, H., BRÁZDOVÁ,Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 80-7013-336-8. info
  • ANDĚL, M. BENEŠ, P. Výživa nemocných v těžkých stavech. Brno: IDVPZ, 1999. ISBN 80-7013-271-X. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 12 HOD/SEM.
The course is also listed under the following terms Summer 2010, Summer 2011, Summer 2013, Summer 2014, Winter 2014, Winter 2015, Winter 2016, Winter 2017, Winter 2018.
  • Enrolment Statistics (Summer 2012, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fvp/summer2012/UOSZ015