FVP:UOSZ025 Infectious Diseases 2 - Course Information
UOSZ025 Infectious Diseases 2
Faculty of Public Policies in OpavaSummer 2016
- Extent and Intensity
- 0/0. 2 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS. (lecturer)
MUDr. Hana Ševčíková (lecturer)
MUDr. Hana Ševčíková (seminar tutor) - Guaranteed by
- doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS.
Institute of Paramedical Health Studies – Faculty of Public Policies in Opava - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- General Nursing Studies (programme FVP, B5341-OSET)
- Course objectives (in Czech)
- Předmět je koncipován jako tématický celek poskytující základní strukturu poznatků z hygieny a epidemiologie, na které navazují další poznatky z ošetřovatelství. Předmět má především preventivní zaměření na podporu a ochranu zdraví, prevenci vzniku nemocí a jejich komplikací. Předmět je zaměřen na objasnění teoretických základů souvisejících se vztahem mikrobiálních agens a zdraví člověka. Je koncipován jako tématický celek poskytující základní strukturu poznatků z mikrobiologie, infekčního lékařství a imunologie, charakterizující biomedicínskou valenci mikroorganizmů jako etiologického agens humánních onemocnění. Odborná problematika bezprostředně tozšiřuje znalosti posluchačů v rámci oboru ošetřovatelství v souvislosti s udržováním zdraví a prevenci vzniku onemocnění, včetně jejich komplikací.
- Syllabus (in Czech)
- Obsahové zaměření přednášek:
Počet hodin Témata
1 Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy.
1 Složení potravy a její energetická hodnota. Minerální látky a vitamíny ve výživě. Řízení energetické bilance (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa.
1 Diety a dietní systém. Otylost. Podvýživa.
1 Výživa v dětském věku.
1 Umělá výživa parenterální a enterální.
1 Význam výživy pro člověka, složení potravy. Vliv chronického užívání alkoholu, drog na stav výživy
1 Poruchy žvýkání, polykání, zažívání, absorpce. Chronická onemocnění ovlivňující příjem potravy.
1 Podávání výživy sondami. Podávání výživy infůzemi. Podávání výživy do PEGu. Mentální anorexie a bulimie
1 Rizika poruch výživy u hospitalizovaných nemocných , výživa u onkologických nemocných
- Obsahové zaměření přednášek:
- Literature
- required literature
- ŠEVČÍKOVÁ, H. Přenosné nemoci (obecná část). Distanční studijní opora [online]. c2012, posl. akt. srpen 2012 [cit. 2012-08-23]. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. URL info
- ŠEVČÍKOVÁ, H. Přenosné nemoci (speciální část 1). Distanční studijní opora [online]. c2012, posl. akt. srpen 2012 [cit. 2012-08-23]. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. URL info
- ŠEVČÍKOVÁ, H. Přenosné nemoci (speciální část 2). Distanční studijní opora [online]. c2012, posl. akt. srpen 2012 [cit. 2012-08-23]. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. URL info
- MAĎAR, R. a kol. Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Praha:Grada, 2006. ISBN 80-247-1673-9. info
- recommended literature
- LOBOVSKÁ, A. Infekční nemoci. Praha:Univerzita Karlova v Praze, 2002. info
- MUSIL, D. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. Olomouc: UP Olomouc, 2002. info
- ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing, 2002. info
- SATINSKÝ,I. Výživa a dietetika. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. 2008. URL info
- GRÓFOVÁ, Z. Nutriční podpora - praktický rádce pro sestry. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2. info
- ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno:NCO NZO, 2006. ISBN 80-7013-435-6. info
- GÖPFERTOVÁ, D.,PAZDIORA, P.,DÁŇOVÁ, J. Epidemiologie infekčních nemocí. Praha:Univerzita Karlova v Praze, 2005. ISBN 80-2460-452-3. info
- TUČEK,M.,CIKRT,M.,PELCLOVÁ,D. Pracovní lékařství pro praxi. Praha:Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0927-9. info
- KLEINWECHTEROVÁ, H., BRÁZDOVÁ,Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 80-7013-336-8. info
- ANDĚL, M. BENEŠ, P. Výživa nemocných v těžkých stavech. Brno: IDVPZ, 1999. ISBN 80-7013-271-X. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 6 HOD/SEM, Cvičení 2 HOD/SEM.
- Enrolment Statistics (Summer 2016, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/fvp/summer2016/UOSZ025