CVABKAJ2 Professional English 2

School of Business Administration in Karvina
Summer 2021
Extent and Intensity
0/0/12. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Martina Chylková (seminar tutor)
PhDr. Janusz Karpeta, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
PhDr. Janusz Karpeta, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Contact Person: PhDr. Janusz Karpeta, Ph.D.
Timetable of Seminar Groups
CVABKAJ2/01: Thu 4. 3. 13:50–14:10 VB123, J. Karpeta
Prerequisites (in Czech)
FAKULTA ( OPF ) && TYP_STUDIA ( B ) && FORMA ( K )
Předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Student si může zapsat část 2., má-li splněnu část 1., případně studuje-li současně části 1. a 2.
Studentovi, který získá certifikát z cizího jazyka s mezinárodní platností, bude na požádání uznána příslušná část dle dosažené úrovně jazyka.
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.

The capacity limit for the course is 5 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/5, only registered: 0/5
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Po absolvování předmětu úspěšný student dosáhne 1. stupně úrovně B1 (SERR). Předmět je zaměřen především na rozvoj a nácvik samostatného mluveného projevu a poslechových dovedností. Nácvik probíhá formou diskusí, hraní rolí, zpracovávání případových studií a prezentací. V rámci receptivních dovedností, poslechu a čtení, je rozvíjeno rychlé seznámení s textem, obecné porozumění a vyhledávání podrobných informací. Pozornost je rovněž věnována systematickému rozvoji odborného lexika, porozumění a studiu kolokací a odborných frází. Kromě obvyklých jazykových dovedností se student naučí samostatně vyhledávat tematicky zaměřené informace na Internetu. Dále se naučí samostatné práci s interaktivními studijními materiály (DVD-ROM - mj. audio a video nahrávky).
Syllabus (in Czech)
  • 1. Advertising, Buying and selling
    2. Negotiating, Comparatives
    3. Negotiating by email, Case study
    4. Entrepreneurs
    5. Interrupting in meeting
    6. Agendas and action minutes
    7. Kept it in the family
    8. The stock markets
    9. Trading stocks
    10. Franchising
    11. Going global
    12. Reports of recommendation, case study
    13. Summary and revision
    1. Selling
    Advertising space, Brainstorming and presentation, Listening for detail, Discussion.
    2. Selling
    Characteristics of a good salesperson, Buying and selling, Role play, Comparatives, superlatives, and asking questions.

    3. Selling
    Negotiating, Roleplay, Negotiating by email, Skim reading, Scan reading, Writing, Case study.
    4. The organisation
    Entrepreneurs, Listening for gist, Listening for detail, Scan reading, Types of companies, Reading, Vocabulary.

    5. The organisation
    Reported speech, Speaking, Interrupting in meetings, Discussion, Listening for gist, Handling interruptions.
    6. The organisation
    Agendas and action minutes, Writing, reporting, Case study- Soup kitchen vs Gourment to go
    Brainstorming and presentation.
    7. The stock markets
    Kept it in the family, Listening and note-taking, Reading, Dealing with figures, Vocabulary, Listening foe detail, Describing trends.
    8. The stock markets
    Future, 1 conditional, discussion, Speaking, Negotiations, Listening for detail.
    9. The stock markets
    Writing, describing figures, Reading for detail, Case study, Trading stocks.
    10. Going global
    Franchising. Discussion. Scan reading. Reading for detail. Vocabulary. Discussion. Vocabulary. Setting up a franchise. Discussion. Listening for gist. Listening for detail. Collocation.
    11. Going global
    Grammar. Past simple and present perfect. Asking questions. Describing companies. Asking for information. Speaking, Presentations, Handling questions.
    12. Going global
    Reports of recommendation, Writing, Reading and analysis, Listening for detail, Writing, Case study, Choosing a franchise.
    13. Summary and revision
    Summarising the topics, grammar srtuctures, lexis, Revision exercises.
Literature
    required literature
  • Richardson, K. et al. The Business Pre-intermediate, Student´s book. Oxford, 2008. ISBN 978-0-230-02154-9. info
  • MURPHY, R. English Grammar In Use, A self-study reference book for intermediate student sof English. Cambridge: Cambridge University Press, 2004. ISBN 0-521- 53289-2. info
    recommended literature
  • VINCE, M. New Intermediate Language Practice with key. Macmillan Education, 2007. ISBN 9781405007689. info
  • Aspinall, T., Bethel, G. Test your business vocabulary in use. Cambridge, 2007. ISBN 987-0-521-53254-9. info
  • Bürger, J. Velký ekonomický slovník anglicko-český/ česko-anglický. Plzeň, 2007. ISBN 978-80-7238-639-0. info
  • Dynda, A., Dyndová, E. Česko-anglický obchodní poradce. Praha, 2004. ISBN 80-7310-017-7. info
  • GRÁF, T., PETERS, S. Nová cvičebnice anglické gramatiky. Český Těšín: Polyglot, 1998. ISBN 80-86195-00-7. info
Teaching methods
Skills demonstration
Assessment methods
Combined exam
EXAM
Language of instruction
English
Further comments (probably available only in Czech)
Study Materials
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Seminář 12 HOD/SEM.
Teacher's information
ActivityDifficulty [h]
Konzultace6
Ostatní studijní zátěž18
Seminář6
Zápočet30
Summary60
The course is also listed under the following terms Winter 2014, Summer 2015, Winter 2015, Summer 2016, Winter 2016, Summer 2017, Winter 2017, Summer 2018, Winter 2018, Summer 2019, Winter 2019, Summer 2020, Winter 2020.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2021/CVABKAJ2