KCJ364 French for Hotels and Tourism - Part 4

School of Business Administration in Karvina
Summer 2008
Extent and Intensity
0/3/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Věra Lánská, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
PhDr. Věra Lánská, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Úroveň - A 2.2 mírně pokročilí V jednotlivých lekcích je věnována pozornost nácviku všech hlavních typů komunikace v písemném obchodním styku dle zvyklostí francouzské obchodní korespondence. Procvičuje se vnitřní forma obchodního dopisu, jeho charakteristické vazby, obraty, úvodní a závěrečné formulace, kterými se obchodní korespondence výrazně liší od soukromého dopisu.
Syllabus (in Czech)
  • Struktura výkladu:
    1. Struktura obchodního dopisu
    2. Žádost
    3. Nabídka
    4. Objednávka
    5. Potvrzení přijetí objednávky
    6. Dodávka
    7. Platba
    8. Opoždění zásilky
    9. Reklamace
    10. Upomínka
    11. Žádost o zaměstnání

    Obsah předmětu:
    1. Struktura obchodního dopisu
    Datum, oslovení, vlastní obsah dopisu, závěrečná formule, podpis, přílohy

    2. Žádost
    Jak získat adresu, proč žádat nabídku, žádat podrobnosti, poskytnout reference, naznačit možnost
    zadat objednávku
    3. Nabídka
    Úvodní formulace, ceny a slevy, dodací podmínky, platební podmínky, pevná nabídka, nezávazná nabídka, slevy z cen (rabat, sleva, srážka, věrnostní rabat,bonus)
    4. Objednávka
    Úvodní formulace, stanovení podmínek a dalších pokynů, závěrečné formulace, zrušení objednávky, odmítnutí,
    5. Potvrzení přijetí objednávky
    Potvrzení o přijetí objednávky, odmítnutí objednávky
    6. Dodávka
    Zpráva o odeslání faktury a žádosti o úhradu, údaje na fakturách
    7. Platba
    Přijetí zboží, faktur, placení / úhrada, omyly na fakturách, přijetí platby, chyby v placení
    8. Zpoždění zásilky
    Oznámení o zpoždění dodávky, stížnosti týkající se prodlení v dodávce, odpovědˇprodejce
    9. Reklamace
    Přijetí reklamace, odmítnutí reklamace
    10. Upomínka
    Připomenutí zaplacení, odpovědˇdlužníka, přijetí nebo odmítnutí odkladu
    11. Žádost o zaměstnání
    Sestavení životopisu, žádosti o zaměstnání

    V rámci výuky předmětu a k jeho prezentaci lze využít cizojazyčných slovníků na internetu: http://slovnik.najdi.to nebo www.translator.cz.
Literature
    required literature
  • SACHS, R. Francouzská obchodní korespondence. Plzeň: Fraus, 1999. ISBN 8085784-84-X. info
    recommended literature
  • DESCOTES, C. Pratique de la Communication Commerciale en Francois. Grenoble, 1990. ISBN 2706103507. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 1991, Summer 1992, Summer 1993, Summer 1994, Summer 1995, Summer 1996, Summer 1997, Summer 1998, Summer 1999, Summer 2000, Summer 2001, Summer 2002, Summer 2003, Summer 2004, Summer 2005, Summer 2006, Summer 2007.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2008/KCJ364