KCR013 Spa Treatment

School of Business Administration in Karvina
Summer 2010
Extent and Intensity
3/0/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (lecturer)
Ing. Pavlína Sonnková (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Posluchači budou vybaveni specifickými znalostmi a dovednostmi, které je kvalifikují pro samostatné činnosti a řídící funkce v lázeňských zařízeních. Záměrem předmětu je odlišit specifika služeb v lázeňských zařízeních od standardních služeb v hotelech. Cílem je rovněž seznámit posluchače s využíváním potenciálu lázeňských zařízení pro rozvoj léčebné a rekondiční turistiky. Současně je třeba naučit posluchače vhodně jednat s lázeňskými klienty, respektovat jejich zdravotní problémy při organizování jejich volného času.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Lázeňství - významný segment cestovního ruchu
    2. Význam lázeňství pro regionální rozvoj
    3. Vznik a vývoj lázeňství v České republice
    4. Klasifikace lázeňských služeb
    5. Poskytování lázeňských služeb a způsoby úhrady lázeňské péče
    6. Systém zdravotního pojištění v lázeňské léčbě
    7. Léčebné služby
    8. Služby spojené s lázeňskou léčbou
    9. Tvorba a propagace produktů lázeňské péče
    10. Organizace a řízení lázeňských subjektů
    11. Ekonomika lázeňského zařízení
    12. Postavení lázeňství v Evropě
Literature
    required literature
  • KŘÍŽEK, V. Obrazy z dějin lázeňství. Praha: Libri. ISBN 80-7277-092-6. info
  • DĚDINA, J. Management, organizování a ekonomika lázeňství. Praha: VŠ CRHL, 2004. ISBN 80-86592-01-4. info
  • Almanach lázní České republiky. Svaz léčebných lázní ČR, 1999. info
  • KNOP, K. A KOL. Lázeňství - ekonomika a management. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-717-6. info
  • INDROVÁ, J. VOŘÍŠEK, K. Yield Management a jeho uplatňování v hotelnictví. Praha: Victoria Publishing, 1997. ISBN 80-7079-752-5. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
    recommended literature
  • PAYNE, A. Marketing služeb. Praha: Grada Publishing, 1996. ISBN 80-7169-276-X. info
  • MORRISON, A. M. Marketing v pohostinství a CR. Praha: Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-605-90-2. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2009.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2010/KCR013