KCRPKBP Quality and Safeness of Foodstuff

School of Business Administration in Karvina
Summer 2010
Extent and Intensity
2/1/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Dr. Ing. Marie Gabryšová (lecturer)
Mgr. Jiří Honka (lecturer)
Mgr. Jiří Honka (seminar tutor)
Mgr. Klára Václavínková (seminar tutor)
Guaranteed by
Dr. Ing. Marie Gabryšová
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Zajištění bezpečnosti potravin v ČR po vstupu do EU vychází, stejně jako v ostatních zemích EU, z nařízení Evropského parlamentu V usnesení vlády ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v České republice se zdůrazňuje zdokonalení systému komunikace v ČR, s členskými státy EU, s orgány EU a třetími zeměmi. Předmět seznamuje s významem zajišťování bezpečnosti potravin, s fungováním systému bezpečnosti potravin a složkami, které se na systému podílí. Pozornost je věnována také mezinárodním normám vztahujícím se k této problematice a také jsou charakterizovány vybrané skupiny potravin.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Bezpečnost potravin v EU
    2. Struktura bezpečnosti potravin v ČR
    3. Kvalita potravin a potravinových surovin,
    4. Systém RASFF, ISO 22 000, HACCP
    5. Všeobecné požadavky na označování potravin
    6. Hygienická rizika, prevence onemocnění z potravin
    7. Cizorodé látky v poživatinách a nové úpravy potravin
    8. Vliv obalů na kvalitu potravin
    9. Kvalita masa, masných výrobků, tuků
    10. Kvalita mléka a mléčných výrobků, nákazy přenosné na člověka
    11.Význam a kvalita ovoce a zeleniny
    12. Kvalita nápojů a rizika z jejich konzumace
Literature
    required literature
  • Suková, I. Průvodce označováním potravin. Praha: UZPI, 2006. ISBN 80-7271-174-1. info
  • GABRYŠOVÁ, M. Teorie jakosti. Karviná: SU OPF, 2004. ISBN 80-7248-249-1. info
  • Krajčová, J. Zbožíznalství. Praha: VŠH, 2003. ISBN 80-86578-17-8. info
    recommended literature
  • Nařízení evropského parlamentu a rady (ES) č. 852/2004, 853/2004 a 854/2004 - hyg. balíček. info
  • Odborné časopisy: Výživa a potraviny, Výroba potravin a jejich uvádění do oběhu, Food service, Minutka, Gastronomický obzor, Hotel Revue. info
  • BUŇKA, F. a kol. Senzorická analýza potravin I. UTB ve Zlíně, 2008. info
  • OLDŘICH, M. Bezpečnost pokrmů v gastronomii. České a slovenské odborné nakladatelství s., r.o, 2004. ISBN 80-903401-0-5. info
  • KALAČ, P. Funkční potraviny, kroky ke zdraví. Dona České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6. info
  • SEDLÁČKOVÁ, H., NODL, L.,. Technologie přípravy pokrmů. Fortuna Praha, 2003. ISBN 80-7168-863-0. info
  • VELÍŠEK J.,. Chemie potravin 1, 2, 3. Tábor: Ossis, 2002. info
  • VOTAVA, M. Lékařská mikrobiologie obecná. Brno, Neptun, 2001. info
  • STEINHAUSER, L. a kol. Hygiena a technologie masa. Tišnov LAST, 1995. info
Language of instruction
English
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2009, Summer 2011, Summer 2012, Summer 2013, Summer 2014.
  • Enrolment Statistics (Summer 2010, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2010/KCRPKBP