MPE315S Innovation Entreprise

School of Business Administration in Karvina
Summer 2011
Extent and Intensity
0/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Guaranteed by
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Obsah předmětu navazuje na teoretický základ managementu, nauky o podniku a rozvojového procesu v podniku. Cílem je seznámit studenty s problematikou inovačního podnikání - inovačního procesu, s inovací systému řízení podniku, s informačním zabezpečením inovačního podnikání a jeho podporou. Pozornost je zaměřena na malé a střední podniky inovačně zaměřené a jejich význam pro rozvoj inovačního podnikání. Dále na inovační centra, jejich poslání v oblasti výchovy podnikatelů, systém řízení a přínosy pro hospodářský rozvoj regionů. Cílem je také zdůraznit důležitost inovační strategie podniku, její trvalé aktualizace, zvláštnosti a ekonomické důsledky inovačního průběhu v hospodaření podniku, rizika a krize v podnikání - využití rizikového a rozvojového kapitálu
Literature
    required literature
  • CHOBOTOVÁ, M. Inovační podnikání. Distanční studijní opora. Karviná : SU OPF, 2006. ISBN 80-7248-367-6. info
  • JÁČ, I., RYDVALOVÁ, P., ŽIŽKA, M. Inovace v malém a středním podnikání. Brno: Computer Press, 2005. ISBN 80-251-0853-8. info
  • KONEČNÝ, M., WAGNEROVÁ, E., NULLOVÁ, M. Inovační podnikání - praktikum. Karviná: SU OPF, 2003. ISBN 80-7248-180-0. info
  • KONEČNÝ, M., WAGNEROVÁ, E. Inovační podnikání. Karviná: OPF SU, 2000. ISBN 80-7248-092-8. info
    recommended literature
  • PITRA, Z. Management inovačních aktivit. Praha: Professional Publishing, 2006. ISBN 80-86946-10-X. info
  • SKOKAN, K. Konkurenceschopnost, inovace a klastry v regionálním rozvoji. Ostrava: Repronis, 2004. ISBN 80-7329-059-6. info
  • WAGNEROVÁ, E. A KOL. Ekonomika a řízení podniku. Karviná: SU OPF, 2002. ISBN 80-7248-155-X. info
  • MLČOCH, J. Inovace a výnosnost podniku. Praha: Linde, 2002. ISBN 80-7201-302-5. info
  • ŠVEJDA, P. Základy Inovačního podnikání. Praha: AIPČR, 2002. ISBN 80-903153-1-3. info
  • DRUCKER, P. On the profession of Management. Boston, A Harvard Business Review Book, 1998. ISBN 0-87584-836-2. info
  • LEONARD, D. Wellsprings of knowledge ( Building and sustaining the sources of innovation). Boston: Harvard Business School Press, 1998. ISBN 0-87584-612-2. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 3 HOD/SEM.
The course is also listed under the following terms Winter 2007, Winter 2008, Winter 2009, Summer 2010, Winter 2010.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2011/MPE315S