OPF:CVAPMSS Management stravovacích služeb - Informace o předmětu
CVAPMSS Management stravovacích služeb
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2016
- Rozsah
- 2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Anna Wenzelová (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Peter Krupka (cvičící)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící)
Anna Wenzelová (cvičící)
Ing. Alena Zedková (cvičící) - Garance
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. - Předpoklady
- K absolvování předmětu je vyžadováno absolvování předmětu Management.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s organizací a zabezpečením stravovacích služeb v rúzných gastronomických provozech, s jednotlivými středisky poskytujícími gastronomické služby, organizací provozu, řízením procesů, vybavením a nabídkou sortimentu. Studenti se seznámí s řízením činnosti výrobních a odbytových gastronomických středisek, managementem úseku stravovacích služeb hotelu a zabezpečováním různých společenských akcí.
- Osnova
1. Vývoj služeb pohostinství a postavení veřejného stravování ve společnosti.
2. Význam gastronomie, charakteristika gastronomických služeb, klasifikace gastronomických zařízení.
3. Podnikání v gastronomii, způsoby provozování gastronomických podniků, moderní trendy.
4. Management stravovacích služeb v hotelovém a restauračním podniku.
5. Nákupní a skladovací činnost gastronomického podniku.
6. Management výrobního střediska. Organizační struktura, pracovníci, činnosti.
7. Řízení procesů výrobního střediska.
8. Management odbytových středisek hotelu.
9. Výrobní a prodejní program gastronomického zařízení, sestavení nabídky.
10. Kontrolní činnost ve stravovacím úseku hotelu.
11. Nové trendy v gastronomii, zážitková gastronomie, etnické restaurace.
12. Marketing v gastronomii.
13. Kvalita gastronomických služeb.
- Literatura
- povinná literatura
- MLEJNKOVÁ, L. a kol. Služby společného stravování. Praha: VŠE, 2009. ISBN 978-80-245-1592-2. info
- ZIMÁKOVÁ, B. Food & Beverage management. Praha: VŠH, 2006. ISBN 978-80-86578-55-2. info
- PATÚŠ, P., GÚČIK, M. Manažment ubytovacej prevádzky hotela. B.Bystrica: Trian, 2005. ISBN 80-88945-81-X. info
- BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
- GÚČIK, M., PATÚŠ, P. Cena a cenová politika v hotelierstve a pohostinstve. B. Bystrica: EF UMB, 1997. ISBN 80-967649-2-6. info
- doporučená literatura
- METZ, R. a kol. Restaurace a host. Praha: Sobotáles, 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. info
- ČERNÝ, J., KRUPIČKA, J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 2004. ISBN 80-86351-07-6. info
- BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Vyd. IV. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-7169-400-2. info
- ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress, 2002. ISBN 8-238-8884-6. info
- COUSINS, J., FOSKETT, D., SHORTT, D. Food & Beverage Management. . 3rd ed. London: Longman Publ., 1999. ISBN 0-582-27543-1. info
- Výukové metody
- Přednášení
Přednáška s analýzou videozáznamu
Projekce (statická, dynamická)
Laboratorní praktika
Přednáška, cvičení, průběžné zadávaní a hodnocení úkolů. - Metody hodnocení
- Písemná zkouška
- Informace učitele
- seminární práce, 50% účast na seminářích, písemná forma zkoušky
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2016, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2016/CVAPMSS