PEMEZPI Establishment of Enterprises and Investing

School of Business Administration in Karvina
Summer 2017
Extent and Intensity
0/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Pavel Adámek, Ph.D. (lecturer)
Ing. Werner Bernatík, Ph.D. (lecturer)
Ing. Žaneta Rylková, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Werner Bernatík, Ph.D.
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Contact Person: Ing. Šárka Zapletalová, Ph.D.
Prerequisites (in Czech)
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Předmět konkretizuje teoretické poznatky studentů z ekonomických předmětů, organizace a řízení, řízení jakosti a obchodního práva. Cílem je získat představu o souvisejících činnostech při realizaci investic pro výstavbu nebo rekonstrukci podniku. Studenti se seznámí s normami i obecnou legislativou při koncipování svého podnikatelského záměru i technických podkladů pro sestavení případné žádosti o úvěr na investici.
Syllabus (in Czech)
  • Předmět konkretizuje teoretické poznatky studentů z ekonomických předmětů, organizace a řízení, řízení jakosti a obchodního práva. Cílem je získat představu o souvisejících činnostech při realizaci investic pro výstavbu nebo rekonstrukci podniku. Studenti se seznámí s normami i obecnou legislativou při koncipování svého podnikatelského záměru i technických podkladů pro sestavení případné žádosti o úvěr na investici.
    Struktura výkladu:
    1. Podnikatelský plán, projekt, záměr
    2. Historický vývoj podnikání
    3. Psychologické, sociální a osobností předpoklady pro podnikatelskou činnost
    4. Právní formy podnikání
    5. Uspořádání a řízení výrobních činností a služeb
    6. Podnikatelská rizika v investiční činnosti podniku
    7. Jakost v podnikatelské činnosti
    8. Řízení inovací z hlediska vnitřních vazeb firmy a strategie firmy
    9. Hygiena práce, ochrana životního prostředí a spotřebitelských zájmů
    10. Druhy spojování podniků
    11. Administrativní zajištění dodavatelsko-odběratelských vztahů
    12. Vývojová stádia životního cyklu podniku
    13. Případové studie


Literature
    required literature
  • MATUSIKOVA, L., STELMACH, K. Zakládání podniku a investování. Karviná: SU OPF, 2006. ISBN 80-7248-358-7. info
  • SYNEK, M. A KOL. Ekonomická analýza. Praha: Oeconomica, 2003. ISBN 80-245-0603-3. info
  • CHUCHRO, J. Podnikatelské projekty a plánování. Ostrava: VŠB TU, 2002. ISBN 80-248-0200-7. info
  • FOTR, J. Podnikatelský plán a investiční rozhodování. Praha: Grada Publishing, 2001. ISBN 80-7169-812-1. info
    recommended literature
  • ČIERNA, H. Podnikatelská etika. Banská Bystrica: UMB, 2001. ISBN 80-8055-475-7. info
  • VESELÝ, I., WOJNAROVÁ, E. Zpracováváme podnikatelský plán. Karviná: SU OPF, 2000. ISBN 80-7248-079-0. info
  • VEBER, J. A KOL. Podnikání v malé a střední firmě. Praha: VŠE, 1999. ISBN 80-7079-707-X. info
  • KONEČNÝ, M., LEDNICKÝ, V., MATUSIKOVÁ, L., WAGNEROVÁ, E. Strategický management. Karviná: SU OPF, 1999. ISBN 80-7248-049-9. info
  • KIERNAN, M. J. "Inovuj, nebo nepřežiješ". Zásady strategického řízení pro 21. století. Praha: Management Press, 1998. ISBN 80-85943-56-5. info
  • KAŠÍK, J., MICHALKO, M. a kol. Podniková diagnostika. Ostrava: Tandem, 1998. ISBN 80-902167-4-9. info
Teaching methods
One-to-One tutorial
Monological (reading, lecture, briefing)
Skills demonstration
Assessment methods
Grade
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 3 HOD/SEM.
The course is also listed under the following terms Summer 2015, Summer 2016, Summer 2018, Summer 2019.
  • Enrolment Statistics (Summer 2017, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2017/PEMEZPI