CVABEAJ1 Professional English 1

School of Business Administration in Karvina
Summer 2019
Extent and Intensity
0/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Martina Chylková (seminar tutor)
PhDr. Janusz Karpeta, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Contact Person: PhDr. Janusz Karpeta, Ph.D.
Prerequisites (in Czech)
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Studentovi, který získá certifikát z cizího jazyka s mezinárodní platností, bude na požádání uznána příslušná část dle dosažené úrovně jazyka.
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem výuky v prvním ročníku je docílit u studentů úrovně B1. Dovednosti komunikace v cizím jazyce jsou orientovány na běžné profesní situace, jakož i schopnosti orientovat se jazykově v širokém spektru problémů denní profesní reality. Jsou rozvíjeny komplexně všechny čtyři typy dovedností - mluvení, čtení, poslech a písemný projev. Důraz je kladen především na aktivní mluvený projev, na jazykovou pohotovost a schopnost plynule se vyjadřovat v cizím jazykovém prostředí. Systematicky vede k získání mezinárodních certifikátu na úrovni B1a k přípravě na další mezinárodní zkoušky. Předmět má za úkol seznámit studenty se způsoby tvoření a obohacování slovní zásoby a také vést studenty k uvědomělému a cílevědomému používání jazyka v komunikaci jak z hlediska plynulosti, tak gramatické přesnosti. Student bude schopen číst jednodušší texty zaměřené na ekonomii, management, marketing a finance a vyjadřovat se k nim.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Working abroad
    2. Making small talk
    3. Formal and informal emails
    4. Dealing with customers - The shopping experience
    5. Handling complaints
    6. The panorama conference
    7. Lean manufacturing
    8. Trends and planning
    9. Presentations
    10. Business leaders and success stories
    11. Appraisals
    12. Profiles of business leaders
    13. Revision and summary

    1. About business
    Working abroad, Reading for detail Cultural Chameleons, Listening for gist, Living abroad - Vocabulary, Listening for gist.
    2. Making small talk
    Present Simple and prepositions of time, Listening for gist, Discussion, Speaking, Listening for gist.
    3. Formal and informal emails
    Reading for detail, formal and informal language, Case study Global recruit.
    4. Dealing with customers
    The shopping experience, Reading for detail, Listening for detail, Telephoning and customer care, Vocabulary, Listening, Reading, Discussion.
    5. Dealing with customers
    Countable and uncountable nouns, requests and offers, A customer survey, Telephoning, Handling, complaints, Describing and dealing with problems.
    6. Dealing with an e-mail of complaint, Skim reading, Writing, case study. The Panorama conference.
    7. Operations
    Lean manufacturing, Reading, Listening, Discussion, Trends and planning, Vocabulary, Listening.
    8. Operations
    Present continuous, adverbs, present simple passive, Describing trends and process. Presentations, Signposting language, listening, Giving presentation.
    9. Operations
    Instructions and procedures for an exhibition stand, Describing a stand, Discussion, Speaking, writing. Case study Scoair.
    10. Success stories
    Business leaders and success stories, Listening, Reading, Describing being yourself and being successful, Vocabulary, Adjectives, Listening, Word building.
    11. Success stories
    Past simple, past continuous, used to, Listening, Speaking, Roleplay, Appraisals, Listening, Agreeing, Disagreeing, Listening.
    12. Success stories
    Profile of business leaders, Reading, Structuring and ordering, Writing a report, The English Academy, Scan reading, Debate.
    13. Summary and revision
    Summarising the topis, grammar structures and lexis, Revision ecercises.
Literature
    required literature
  • KARPETA, J. Buisness English 1. Karviná: SU OPF, 2012. info
  • Richardson, K. et al. The Business Pre-intermediate, Student´s book. Oxford, 2008. ISBN 978-0-230-02154-9. info
    recommended literature
  • Aspinall, T., Bethel, G. Test your business vocabulary in use. Cambridge, 2007. ISBN 987-0-521-53254-9. info
  • Bürger, J. Velký ekonomický slovník anglicko-český/ česko-anglický. Plzeň, 2007. ISBN 978-80-7238-639-0. info
  • MURPHY, R. English Grammar in Use 3rd Edition. Cambridge, 2006. ISBN 0521537622. info
  • Dynda, A., Dyndová, E. Česko-anglický obchodní poradce. Praha, 2004. ISBN 80-7310-017-7. info
  • GRÁF, T., PETERS, S. Nová cvičebnice anglické gramatiky. Český Těšín: Polyglot, 1998. ISBN 80-86195-00-7. info
  • TRYML, S., GOTTHEINEROVÁ, T. Moderní učebnice angličtiny. Praha: NS Svoboda, 1997. ISBN 80-205-0529-6. info
  • Password. Anglický výkladový slovník s českými ekvivalenty. Praha: Mladá fronta, 1991. ISBN 80-204-0288-8. info
Teaching methods
Skills demonstration
Assessment methods
Combined exam
EXAM
Language of instruction
English
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Seminář 12 HOD/SEM.
Teacher's information
ActivityDifficulty [h]
Konzultace6
Ostatní studijní zátěž18
Seminář6
Zápočet30
Summary60
The course is also listed under the following terms Winter 2014, Summer 2015, Winter 2015, Summer 2016, Winter 2016, Summer 2017, Winter 2017, Summer 2018, Winter 2018.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/summer2019/CVABEAJ1