FIUBPUC1 Účetnictví I

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
léto 2023
Rozsah
1/2/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Beata Blechová, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Beata Blechová, Ph.D.
Katedra financí a účetnictví – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Ivana Koštuříková, Ph.D.
Rozvrh
Út 13:55–14:40 A211
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
FIUBPUC1/01: Út 8:05–9:40 A217, B. Blechová
FIUBPUC1/02: Čt 14:45–16:20 A206, B. Blechová
Předpoklady
FAKULTA(OPF) && TYP_STUDIA(B) && FORMA(P) && (PROGRAM(B_FU) || PROGRAM(B_MSS))
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Předmět si smí zapsat nejvýše 52 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 24/52, pouze zareg.: 0/52
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s podstatou a funkcemi účetnictví podnikatelských subjektů, vymezit právní rámec a uplatnit tzv. účetní myšlení při analýze vlivu konkrétních hospodářských transakcí na strukturu aktiv, pasiv, nákladů a výnosů, zisku a finanční situaci subjektů ekonomické aktivity. Dále je záměrem předmětu představit a objasnit základní metodologické prvky účetnictví, včetně technických postupů zachycení jednotlivých složek majetku a zdrojů jeho krytí v účetnictví podnikatele.
Osnova
  • Význam účetnictví a právní rámec účetnictví
    Podstata účetnictví, jeho význam a předmět, úkoly a obsah účetnictví, uživatelé účetních výkazů, legislativní úprava účetnictví, definování účetní jednotky a účetního období, účetní principy a zásady, rozsah vedení účetnictví, základní povinnosti při vedení účetnictví, sankce.
    2. Kontrolní a metodické prvky účetnictví
    Účetní kategorie a pojmy, standardizace informačních výstupů z účetnictví, směrná účtová osnova pro podnikatele, účtový rozvrh, elementy účetní metody, bilanční princip účet, soustava účtů, podvojný zápis, souvztažnost účtů, oceňování v účetnictví, inventarizace, účetní doklady, účetní knihy.
    3. Účtování transakcí rozvahového a výsledkového typu
    Rozvaha, aktiva, pasiva, otevření rozvahových účtů a operace rozvahového typu, operace výsledkového typu, náklady, výnosy, zjištění výsledku hospodaření, závěrkové a podrozvahové účty, konečný účet rozvážný, účet zisků a ztrát, vztah hospodářského výsledku k rozvaze.
    4. Dlouhodobá hmotná a nehmotná aktiva
    Vymezení a klasifikace dlouhodobého majetku v účetní jednotce, účtování pořízení dlouhodobého majetku včetně záloh, technické zhodnocení vlastního a najatého majetku, opotřebení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku, význam a účtování odpisů, účtování vyřazování dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku odpisovaného a neodpisovaného.
    5. Zásoby
    Vymezení a klasifikace zásob, způsoby ocenění pořízení zásob, způsob účtování zásob metodou A a B, účetní zachycení záloh na pořízení zásob, metody oceňování zásob při vyskladnění, inventarizace zásob, účetní zachycení inventarizačních rozdílů.
    6. Finanční účty
    Charakteristika a význam finančních účtů, peněžní prostředky a peněžní ekvivalenty, účtování příjmů a výdajů hotovosti v pokladně, účtování bezhotovostních převodů na bankovních účtech, účtování pořízení a spotřeby cenin, účetní zachycení inventarizačních rozdílů, krátkodobé bankovní úvěry a finanční výpomoci, druhy krátkodobých cenných papírů a jejich oceňování, účtování jejich pořízení a vyřazení.
    7. Zúčtovací vztahy
    Charakteristika zúčtovacích vztahů, vymezení a účtování pohledávek a závazků z obchodního styku, poskytnuté a přijaté provozní zálohy, reklamace. Směnky jako platební prostředek, druhy směnek, podstatné náležitosti dle směnečného zákona, směnky k inkasu a k úhradě, eskont směnek. Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění. Charakteristika a účtování hrubé mzdy. Význam, výpočet a účtování pojistného hrazeného na zdravotní a sociální pojištění, výpočet a účtování zálohy na daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, srážky ze mzdy výpočet čisté mzdy zaměstnance, výpočet a účtování závazků zaměstnavatelů v oblasti zdravotního a sociálního pojištění hrazeného za zaměstnance, ostatní závazky vůči zaměstnancům a pohledávky za zaměstnanci.
Literatura
    povinná literatura
  • České účetní standardy pro podnikatele. info
  • Vyhláška Ministerstva financí č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o účetnictví, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví, ve znění pozdějších předpisů. info
  • Zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů. info
  • Zákon č. 586/1992 Sb, o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů. info
  • KOŠTUŘIKOVÁ, I. Účetnictví I. Karviná: SU OPF. (k dispozici na univerzitním po, 2018. info
    doporučená literatura
  • RYNEŠ, P. Podvojné účetnictví a účetní závěrka 2018. Olomouc: ANAG, 2018. ISBN 978-80-7554-116-1. info
  • Meritum Účetnictví podnikatelů 2016. Praha: Wolters Kluwer ČR, a.s. 2016, 2016. ISBN 978-80-7552-050-0. info
  • STROUHAL, J., R. ŽIDLICKÁ a Z. CARDOVÁ. Účetnictví -Velká kniha příkladů. Brno: BizBooks, 2014. ISBN 978-80-265-0154-1. info
Výukové metody
Demonstrace dovedností
Seminární výuka
Metody hodnocení
Známkou
Informace učitele
Požadavky na studenta: průběžný test, Hodnotící metody: průběžný test (40 % hodnocení), zkouškový test (60 % hodnocení).
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2024.