OPF:PEMNKRAI Řízení inovací - Informace o předmětu
PEMNKRAI Řízení inovací
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinéléto 2024
- Rozsah
- 12/0/0. Přednáška 12 HOD/SEM. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Žaneta Rylková, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- doc. Mgr. Ing. Jarmila Duháček Šebestová, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné
Kontaktní osoba: Ing. Žaneta Rylková, Ph.D. - Rozvrh
- Pá 1. 3. 17:15–18:50 A217, Pá 22. 3. 17:15–18:50 A217, Pá 19. 4. 17:15–18:50 A217
- Předpoklady
- FAKULTA(OPF) && TYP_STUDIA(N) && FORMA(K)
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 28 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 31/28, pouze zareg.: 5/28 - Mateřské obory/plány
- Podnikání (program OPF, N_EM)
- Podniková ekonomika a management (program OPF, N_EKOMAN, směr Finance podniku)
- Podniková ekonomika a management (program OPF, N_EKOMAN, směr Marketing a obchod)
- Podniková ekonomika a management (program OPF, N_EKOMAN, směr Podnikání)
- Podniková ekonomika a management (program OPF, N_EKOMAN, směr Účetnictví a daně)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s problematikou managementu inovací z makroekonomického i mikroekonomického hlediska, tj. na nadnárodní a národní úrovni a na úrovni firem a se způsoby tvorby, zavádění a financování inovací a s jejich významem pro dosahování konkurenceschopnosti.
- Osnova
- Struktura výkladu:
1. Inovace, inovační podnikání, inovační teorie
2. Hodnocení a podpora inovací ve světě, v EU a v ČR
3. Národní, odvětvové a regionální systémy inovací
4. Získávání poznatků pro tvorbu inovací a management znalostí
5. Kreativita a inovace jako zdroj konkurenceschopnosti
6. Inovativní firma
7. Základní přístupy k tvorbě firemní inovační strategie
8. Instituce na podporu inovací ve firmách
9. Transfer technologií do praxe a komercionalizace výsledku vědy a výzkumu
10.Efektivní mechanismy pro zavedení inovace
11.Financování inovací a inovačních procesů
12.Rizikový kapitál
13.Ochrana duševního a průmyslového vlastnictví
- Struktura výkladu:
- Literatura
- povinná literatura
- ČICHOVSKÝ, L. a kol. Inovace-generátor výkonnosti firmy. Praha: Adart, 2013. ISBN 978-80-87829-07-3. info
- ČICHOVSKÝ, L., J. BOHÁČEK a J. URBAN. Moderní pojetí inovací a jejich typologií pro praxi. Praha: Professional Publishing, 2012. ISBN 978-80-904645-3-7. info
- FRANKOVÁ, E. Kreativita a inovace v organizaci. Praha: Grada, 2011. info
- VLČEK, R. Strategie hodnotových inovací. Praha: Professinonal Publishing, 2011. ISBN 978-80-7431-048-5. info
- doporučená literatura
- TIDD, J. a J. BESSANT. Strategic innovation management. Chichester: John Wiley, 2014. ISBN 978-1-118-45723-8. info
- BARTÁK, J. Od znalostí k inovacím: tvorba, rozvíjení a využívání znalostí v organizacích. 1.vyd. Praha: Alfa nakladatelství, 190 s., 2008. ISBN 978-80-87197-03-5. info
- ŠVEJDA, P. Inovační podnikání. Praha: AIPČR, 2007. ISBN 978-80-903153-6-5. info
- TIDD, J., J. BESSANT a K. PAVITT. Řízení inovací. Brno: Computer Press, 2007. ISBN 978-80-251-1466-7. info
- CHOBOTOVÁ, M. Inovační podnikání. Distanční studijní opora. Karviná : SU OPF, 2006. ISBN 80-7248-367-6. info
- PITRA, Z. Management inovačních aktivit. Praha: Professional Publishing, 2006. ISBN 80-86946-10-X. info
- Výukové metody
- Individuální konzultace
Demonstrace dovedností
Samostudium studentů - Metody hodnocení
- Známkou
Zkouška - Informace učitele
- Vypracování seminární práce, která bude studentem prezentovaná na semináři, a zároveň bude odevzdaná v elektronické podobě do systému IS STAG.
Student vypracuje seminární práci v rozsahu do 10 - 15 stran na stanovené téma. Vypracovanou seminární práci vloží týden před zkouškou v elektronické podobě do informačního systému Stag. Kontrola bude provedena vyučujícím, který ohodnotí správnost vypracování práce bodovým ohodnocením.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/leto2024/PEMNKRAI