OPF:MAR068 Agroturistika - Informace o předmětu
MAR068 Agroturistika
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2006
- Rozsah
- 2/0/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra podnikové ekonomiky a managementu – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Ekonomika cestovního ruchu (program OPF, B_EKOMAN)
- Cíle předmětu
- Cíl kurzu: Cílem kurzu je seznámit studenty s podstatou a významem nového, progresivně se vyvíjejícího směru tématických pobytů, který poskytuje účastníkům cestovního ruchu specifické služby v úzkém propojení s přírodou, zemědělskou výrobou, tradicemi a kulturním dědictvím venkova. Vede posluchače k pochopení principů udržitelného rozvoje cestovního ruchu, ekoturistiky, ochrany životního prostředí a jejich ekonomických, sociálních a ekologických přínosů. Pozornost se soustřeďuje na plánování, organizaci, marketing a možnosti praktické aplikace projektů agroturistiky..
- Osnova
- Struktura výkladu:
1. Cestovní ruch a ekologie
2. Venkovská turistika a agroturistika
3. Služby pro účastníky venkovského cestovního ruchu a agroturistiky
4. Mezinárodní zkušenosti
5. Kategorizace ubytování a služeb v agroturistice
6. Legislativní otázky podnikání ve venkovském cestovním ruchu
7. Podpora podnikání v agroturistice
8. Marketing venkovského cestovního ruchu
9. Konzultační a poradenské firmy
Obsah kurzu:
1.Cestovní ruch a ekologie
Dopady cestovního ruchu do krajiny a na obyvatelstvo venkova. Principy udržitelného rozvoje cestovního ruchu. Zákon o ochraně životního prostředí a program obnovy venkova.
2.Venkovská turistika a agroturistika
Agroturistika a ekoagroturistika. Předpoklady rozvoje cestovního ruchu na venkově. Venkovský prostor.
3.Služby pro účastníky venkovského cestovního ruchu a agroturistiky
Ubytovací a stravovací služby. Doplňkové služby a animace.
4.Mezinárodní zkušenosti
Venkovský cestovní ruch a zahraničí. Podpora rozvoje venkovského cestovního ruchu v Evropské Unii.
5.Kategorizace ubytování a služeb v agroturistice
Doporučení upravující základní ukazatele pro kategorizaci ubytovacích zařízení. Kategorizace ubytovacích služeb v soukromí.
6.Legislativní otázky podnikání ve venkovském cestovním ruchu
Základní právní předpisy upravující podnikání ve venkovském cestovním ruchu. Požadavky na provoz zařízení cestovního ruchu - hygienické, požadavky požární ochrany, bezpečnosti hosta a jeho majetku.
7.Podpora podnikání v agroturistice
Přímé státní a zahraniční formy finanční podpory podnikání, programy a fondy. Regionální programy, program obnovy vesnice.
8.Marketing venkovského cestovního ruchu
Marketingové přístupy v agroturistice. Spotřební chování zákazníka. Předpoklady úspěšného podnikání v agroturistice.
9.Konzultační a poradenské firmy
Svazy, asociace cestovního ruchu, nadace a agentury. Spolupráce regionálních, národních i mezinárodních profesních sdružení.
Využití elektronických médií:
V rámci výuky kurzu a k jeho prezentaci jsou využívána tyto elektronická média: video, dataprojektor.
- Struktura výkladu:
- Informace učitele
- Požadavky na absolvování kurzu:
Studenti zpracují písemnou semestrální prací s návrhem čtrnáctidenního pobytu. Kurz je ukončen ústní zkouškou.
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2006, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2006/MAR068