HOT002 Accommodation Services Management

School of Business Administration in Karvina
Winter 2007
Extent and Intensity
2/1/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (lecturer)
Ing. Pavlína Sonnková (lecturer)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (seminar tutor)
Ing. Pavlína Sonnková (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Syllabus (in Czech)
  • Předmět přiblíží posluchačům hotel jako organizovaný systém, zajišťující účastníkům cestovního ruchu komplex ubytovacích, stravovacích a doplňkových služeb, naučí je tento složitý systém řídit, což předpokládá výbornou znalost chodu jeho jednotlivých částí (správní, ubytovací, stravovací a technický úsek). Naučí posluchače řešit složité situace při tvorbě produktu jednotlivých úseků i hotelu jako celku v závislosti na diferencovaných cílových skupinách.
    1. Kategorizace a klasifikace ubytovacích zařízení
    2. Charakter hotelového produktu a organizační struktura hotelu
    3. Hotelový management (manažerský tým) a pracovníci hotelového provozu
    4. Ubytovací úsek hotelu
    5. Housekeeping
    6. Doplňkové služby hotelu
    7. Operativní evidence hotelu
    8. Produktivita práce
    9. Využití informačních technologií
    10. Sběr a zpracování informací v hotelovém průmyslu
    11. Kapacitní ukazatele ubytovacích zařízení, obrat, statistika a její využití
    12. Charakteristika a fungování hotelových skupin
Literature
    required literature
  • NĚMČANSKÝ, M. Analýza a kalkulace v CR. Karviná: OPF SU, 2001. ISBN 80-7248-094-4. info
  • ČERNÝ, J., KRUPIČKA,J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 1998. ISBN 80-86351-07-6. info
  • INDROVÁ, J., VOŘÍŠEK, K. Yield management a jeho uplatňování v hotelnictví. Praha: VŠE, 1997. ISBN 80-7079-752-5. info
  • INDROVÁ, J. Hotelový management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
  • BERÁNEK, J., KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
    recommended literature
  • MEDLIK, S. The Business of Hotels. Oxford: Butterworth-Heinemann, 1999. info
  • KNOWLES, T. Hospitality Management. New York: Longman, 1998. ISBN 0-582-31271-X. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 1990, Winter 1991, Winter 1992, Winter 1993, Winter 1994, Winter 1995, Winter 1996, Winter 1997, Winter 1998, Winter 1999, Winter 2000, Winter 2001, Winter 2002, Winter 2003, Winter 2004, Winter 2005, Winter 2006.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2007/HOT002