OPF:MAR061S Tourism Services Management - Course Information
MAR061S Tourism Services Management
School of Business Administration in KarvinaWinter 2007
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Economy of Tourism (programme OPF, B_EKOMAN)
- Course objectives (in Czech)
- Cíl předmětu: Výuka tohoto předmětu seznamuje posluchače se základními, specifickými i doplňkovými službami cestovního ruchu, jejich organizací a řízením v členění na služby cestovních a dopravních kanceláří, služby dopravy, služby pojištění, celní a pasové služby, služby ubytovací, stravovací a lázeňské a požadavky na pracovníky cestovního ruchu.
- Syllabus (in Czech)
- Struktura výkladu:
1. Odvětví a služby cestovního ruchu
2. Služby cestovních kanceláří
3. Požadavky na pracovníky cestovního ruchu
4. Služby železniční dopravy
5. Služby letecké a lodní dopravy
6. Služby silniční a ostatní dopravy
7. Celní a pasová služba v cestovním ruchu
8. Služby pojištění v cestovním ruchu
9. Platební karty
10. Služby ubytovací
11. Služby stravovací
12. Lázeňské služby
13. Programové služby a animace v cestovním ruchu
Obsah předmětu:
1. Odvětví a služby cestovního ruchu
Charakteristika odvětví cestovního ruchu. Podstata a zvláštnosti služeb cestovního ruchu. Charakteristika a klasifikace služeb cestovního ruchu. Komplexnost služeb cestovního ruchu. Právní vztahy při poskytování služeb cestovního ruchu.
2. Služby cestovních kanceláří
Význam, funkce a klasifikace cestovních kanceláří. Cestovní kanceláře v České republice. Organizační struktura cestovních kanceláří. Služby cestovních kanceláří. Turistická informační střediska. Asociace turistických informačních středisek (A.T.I.S.).
3. Požadavky na pracovníky cestovního ruchu
Osobnost pracovníka cestovního ruchu. Profil vedoucího pracovníka. Profil provozního pracovníka. Profil průvodce cestovního ruchu.
4. Služby železniční dopravy
Vnitrostátní železniční doprava (přepravní předpisy, jízdní řád, druhy vlaků, dopravní ceniny, lůžkové a lehátkové lístky, přeprava skupin,). Mezinárodní železniční doprava (zahraniční dopravní ceniny, tarify, slevy, reklamace).
5. Služby letecké a vodní dopravy
Informační a dopravní služby pro cestující. Letecké společnosti a asociace. Vnitrostátní letecká doprava (letový řád, tarify, dopravní ceniny, reklamace, přeprava zavazadel). Mezinárodní letecká doprava.Organizace a služby vodní dopravy.
6. Služby silniční a ostatní dopravy
Služby silniční dopravy (silniční doprava a silniční síť, pravidelná a nepravidelná doprava účastníků cestovního ruchu, služby motoristům). Služby ostatních druhů dopravy (MHD a středisková doprava, horská dopravní zařízení).
7. Celní a pasová služba v cestovním ruchu
Cestovní doklady a víza. Celní zákon a celní kontrola. Devizový zákon a devizová kontrola.
8. Služby pojištění v cestovním ruchu
Cestovní pojištění. Pojištění pracovních cest. Pojištění asistenčních služeb cestovních kanceláří. Mezinárodní smlouvy o zdravotní pomoci.
9. Platební karty
Bezhotovostní platební styk v cestovním ruchu, druhy, charakteristika a možnosti využití v zahraničním cestovním ruchu.
10. Služby ubytovací
Kategorizace ubytovacích zařízení. Organizace práce jednotlivých pracovišť ubytovacího střediska. Služby placené a neplacené. Pracovníci ubytovacího střediska.
11. Služby stravovací
Kategorizace stravovacích středisek. Nabídka a poptávka ve stravovacím středisku. Organizace práce v odbytovém středisku. Organizace práce ve výrobním středisku. Organizace práce na úseku zásobování. Skladové hospodářství.
12. Lázeňské služby
Význam a klasifikace lázeňských služeb. Lázeňská péče. Druhy lázeňských pobytů.
Ubytovací a stravovací služby, společensko - kulturní služby. Doplňkové služby.
13. Programové služby a animace v cestovním ruchu
Podstata a význam programových služeb. Hledisko funkce a místa poskytování. Hledisko spotřebního určení.Význam a charakteristika animací.
Využití elektronických médií:
V rámci výuky předmětu a k jeho prezentaci jsou využívána tato elektronická média:video a dataprojektor.
- Struktura výkladu:
- Literature
- required literature
- HORNER, S., SWARBROOKE, J. Cestovní ruchu, ubytování a stravování, využití volného času. Praha: Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0202-9. info
- KOLEKTIV. Služby a cestovný ruch. Bratislava: Sprint, 2001. ISBN 80-88848-78-4. info
- KNOP, K. Lázeňství, ekonomika a management. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-717-6. info
- BERÁNEK,J.,KOTEK,P. Řízení hotelového provozu. Praha:Grada Publishing, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
- NĚMČANSKÝ, M. Management cestovního ruchu. Karviná: OPF SU, 1995. ISBN 80-85879-18-2. info
- KASPAR, C. Úvod do manažmentu cestovného ruchu. B. Bystrica: EF UMB, 1995. ISBN 80-901166-3-9. info
- KUNEŠOVÁ, E., NEDVĚDOVÁ, A. Technika cestovního ruchu. Praha: Grada, 1992. ISBN 80-85623-32-3. info
- recommended literature
- ZELENKA, J.,PÁSKOVÁ, M. Výkladový slovník cestovního ruchu. Praha: MMR, 2002. info
- ORIEŠKA, J. Technológia služieb cestovného ruchu I. B. Bystrica: Ekonomická fakulta, 1999. ISBN 80-88825-85-7. info
- ORIEŠKA, J. Služby cestovného ruchu. B. Bystrica:EF UMB, 1998. ISBN 80-8055-110-3. info
- KASPAR, C. Základy cestovného ruchu. B. Bystrica: EF UMB, 1995. ISBN 80-901166-5-5. info
- EISLER, J. Ekonomika podniků dopravy. Praha: VŠE, 1994. ISBN 80-7079-268-X. info
- ORIEŠKA, J. Technológia služieb cestovných kancelárií - praktikum. Ekonomická fakulta Univerzity Mateja Bela B. Bys, 1991. ISBN 80-225-0242-1. info
- KRAJČOVIČ, P. Riadenie kvality služieb rest. stravovania a prechodného ubytovania. Bratislava: VŠE, 1990. info
- BUREŠ, J., FILIP, V. Jednotné zásady hotelového provozu. Praha: Merkur, 1989. info
- ČERNÝ, J. Lázně v Československu. Praha: Práce, 1989. info
- KOPŠO, E. Materiálno-technická základňa cestovného ruchu a spol. stravovania. Bratislava: SPN, 1989. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2007/MAR061S