MAR061S Tourism Services Management

School of Business Administration in Karvina
Winter 2007
Extent and Intensity
2/0/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cíl předmětu: Výuka tohoto předmětu seznamuje posluchače se základními, specifickými i doplňkovými službami cestovního ruchu, jejich organizací a řízením v členění na služby cestovních a dopravních kanceláří, služby dopravy, služby pojištění, celní a pasové služby, služby ubytovací, stravovací a lázeňské a požadavky na pracovníky cestovního ruchu.
Syllabus (in Czech)
  • Struktura výkladu:
    1. Odvětví a služby cestovního ruchu
    2. Služby cestovních kanceláří
    3. Požadavky na pracovníky cestovního ruchu
    4. Služby železniční dopravy
    5. Služby letecké a lodní dopravy
    6. Služby silniční a ostatní dopravy
    7. Celní a pasová služba v cestovním ruchu
    8. Služby pojištění v cestovním ruchu
    9. Platební karty
    10. Služby ubytovací
    11. Služby stravovací
    12. Lázeňské služby
    13. Programové služby a animace v cestovním ruchu

    Obsah předmětu:
    1. Odvětví a služby cestovního ruchu
    Charakteristika odvětví cestovního ruchu. Podstata a zvláštnosti služeb cestovního ruchu. Charakteristika a klasifikace služeb cestovního ruchu. Komplexnost služeb cestovního ruchu. Právní vztahy při poskytování služeb cestovního ruchu.
    2. Služby cestovních kanceláří
    Význam, funkce a klasifikace cestovních kanceláří. Cestovní kanceláře v České republice. Organizační struktura cestovních kanceláří. Služby cestovních kanceláří. Turistická informační střediska. Asociace turistických informačních středisek (A.T.I.S.).
    3. Požadavky na pracovníky cestovního ruchu
    Osobnost pracovníka cestovního ruchu. Profil vedoucího pracovníka. Profil provozního pracovníka. Profil průvodce cestovního ruchu.
    4. Služby železniční dopravy
    Vnitrostátní železniční doprava (přepravní předpisy, jízdní řád, druhy vlaků, dopravní ceniny, lůžkové a lehátkové lístky, přeprava skupin,). Mezinárodní železniční doprava (zahraniční dopravní ceniny, tarify, slevy, reklamace).
    5. Služby letecké a vodní dopravy
    Informační a dopravní služby pro cestující. Letecké společnosti a asociace. Vnitrostátní letecká doprava (letový řád, tarify, dopravní ceniny, reklamace, přeprava zavazadel). Mezinárodní letecká doprava.Organizace a služby vodní dopravy.
    6. Služby silniční a ostatní dopravy
    Služby silniční dopravy (silniční doprava a silniční síť, pravidelná a nepravidelná doprava účastníků cestovního ruchu, služby motoristům). Služby ostatních druhů dopravy (MHD a středisková doprava, horská dopravní zařízení).
    7. Celní a pasová služba v cestovním ruchu
    Cestovní doklady a víza. Celní zákon a celní kontrola. Devizový zákon a devizová kontrola.
    8. Služby pojištění v cestovním ruchu
    Cestovní pojištění. Pojištění pracovních cest. Pojištění asistenčních služeb cestovních kanceláří. Mezinárodní smlouvy o zdravotní pomoci.
    9. Platební karty
    Bezhotovostní platební styk v cestovním ruchu, druhy, charakteristika a možnosti využití v zahraničním cestovním ruchu.
    10. Služby ubytovací
    Kategorizace ubytovacích zařízení. Organizace práce jednotlivých pracovišť ubytovacího střediska. Služby placené a neplacené. Pracovníci ubytovacího střediska.
    11. Služby stravovací
    Kategorizace stravovacích středisek. Nabídka a poptávka ve stravovacím středisku. Organizace práce v odbytovém středisku. Organizace práce ve výrobním středisku. Organizace práce na úseku zásobování. Skladové hospodářství.
    12. Lázeňské služby
    Význam a klasifikace lázeňských služeb. Lázeňská péče. Druhy lázeňských pobytů.
    Ubytovací a stravovací služby, společensko - kulturní služby. Doplňkové služby.
    13. Programové služby a animace v cestovním ruchu
    Podstata a význam programových služeb. Hledisko funkce a místa poskytování. Hledisko spotřebního určení.Význam a charakteristika animací.

    Využití elektronických médií:
    V rámci výuky předmětu a k jeho prezentaci jsou využívána tato elektronická média:video a dataprojektor.
Literature
    required literature
  • HORNER, S., SWARBROOKE, J. Cestovní ruchu, ubytování a stravování, využití volného času. Praha: Grada Publishing, 2003. ISBN 80-247-0202-9. info
  • KOLEKTIV. Služby a cestovný ruch. Bratislava: Sprint, 2001. ISBN 80-88848-78-4. info
  • KNOP, K. Lázeňství, ekonomika a management. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-717-6. info
  • BERÁNEK,J.,KOTEK,P. Řízení hotelového provozu. Praha:Grada Publishing, 1996. ISBN 80-7169-400-2. info
  • NĚMČANSKÝ, M. Management cestovního ruchu. Karviná: OPF SU, 1995. ISBN 80-85879-18-2. info
  • KASPAR, C. Úvod do manažmentu cestovného ruchu. B. Bystrica: EF UMB, 1995. ISBN 80-901166-3-9. info
  • KUNEŠOVÁ, E., NEDVĚDOVÁ, A. Technika cestovního ruchu. Praha: Grada, 1992. ISBN 80-85623-32-3. info
    recommended literature
  • ZELENKA, J.,PÁSKOVÁ, M. Výkladový slovník cestovního ruchu. Praha: MMR, 2002. info
  • ORIEŠKA, J. Technológia služieb cestovného ruchu I. B. Bystrica: Ekonomická fakulta, 1999. ISBN 80-88825-85-7. info
  • ORIEŠKA, J. Služby cestovného ruchu. B. Bystrica:EF UMB, 1998. ISBN 80-8055-110-3. info
  • KASPAR, C. Základy cestovného ruchu. B. Bystrica: EF UMB, 1995. ISBN 80-901166-5-5. info
  • EISLER, J. Ekonomika podniků dopravy. Praha: VŠE, 1994. ISBN 80-7079-268-X. info
  • ORIEŠKA, J. Technológia služieb cestovných kancelárií - praktikum. Ekonomická fakulta Univerzity Mateja Bela B. Bys, 1991. ISBN 80-225-0242-1. info
  • KRAJČOVIČ, P. Riadenie kvality služieb rest. stravovania a prechodného ubytovania. Bratislava: VŠE, 1990. info
  • BUREŠ, J., FILIP, V. Jednotné zásady hotelového provozu. Praha: Merkur, 1989. info
  • ČERNÝ, J. Lázně v Československu. Praha: Práce, 1989. info
  • KOPŠO, E. Materiálno-technická základňa cestovného ruchu a spol. stravovania. Bratislava: SPN, 1989. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 1990, Winter 1991, Winter 1992, Winter 1993, Winter 1994, Winter 1995, Winter 1996, Winter 1997, Winter 1998, Winter 1999, Winter 2000, Winter 2001, Winter 2002, Winter 2003, Winter 2004, Winter 2005, Winter 2006.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2007/MAR061S