KCR069 Catering

School of Business Administration in Karvina
Winter 2008
Extent and Intensity
2/1/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Guaranteed by
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Seznámit studenty s významem znalosti zásad gastronomie pro podnikání v oboru cestovního ruchu, naučit je chápat spojitost mezi nabídkou stravování a prosperitou, mezi stravováním, tělesnou kondicí a zdravím. Posluchači se naučí určovat energetickou a biologickou hodnotu, diferencovat mezi zdravou a klasickou výživou, poznávat nebezpečí plynoucí z nekvalitních potravin a z obsahu cizorodých látek. Součástí kurzu je také seznámení s významem diet ve veřejném stravování, hodnocení zboží z pohledu spotřebitele i z hlediska kvality života. Celkovou orientaci doplňuje učivo o vhodných a nevhodných úpravách potravin a hodnocení vybraných zbožových komodit.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Úvod do kurzu
    2. Fyziologie lidského těla
    3. Látky potřebné pro lidský organizmus
    4. Energetická a biologická hodnota potravin, užitná hodnota
    5. Zásady správné výživy
    6. Význam a základní druhy diet
    7. Kvalita potravin
    8. Hodnocení a základy technologie vybraných zbožových komodit
Literature
    required literature
  • ROGER, J.D. Kniha o zdravé výživě. Advent-Orion Praha, 1995. ISBN 8O-7172-144-1. info
    recommended literature
  • JÍLKOVÁ. Trh potravin a životní prostředí. Praha: EU, 1995. info
  • CARPER,J. Zywność twój cudowny lek. Polisch edition Londýn, 1995. ISBN 1897907 06 0. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE, 1993. ISBN 80-7079-739-8. info
  • TACY, M. Zemědělství a potraviny v tržní ekonomice. VŠZ Praha, 1993. ISBN 80_213_O150-3. info
  • KARAS, P. Zahraniční kuchyně ve veřejném stravování. Praha: MERKUR, 1991. info
  • POKORNY a kol. Analýza potravin. VŠCH-T Praha, 1990. ISBN 80-7080-047-X. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.

  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2008/KCR069