KCRKNAK Beverage Culture

School of Business Administration in Karvina
Winter 2008
Extent and Intensity
2/1/0. 2 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
Ing. Jiří Poláček (lecturer)
Ing. Pavlína Šmachová (lecturer)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Ing. Jiří Poláček (seminar tutor)
Ing. Pavlína Šmachová (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Jiří Poláček
Department of Tourism and Leisure Activities – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Seznámení posluchačů s nápojovou kulturou, sortimentem nápojů podávaných v odbytových střediscích restaurace, vinárna, pivnice, bar. Dále je záměrem předmětu seznámit posluchače s pravidly pro tvorbu struktury nápojového lístku, cenovou tvorbou, ekonomickými a marketingovými aspekty prodeje. Praktická cvičení jsou zaměřená na ošetřování a čepování piva, servis nealkoholických nápojů a vín, přípravu káv a základy přípravy míchaných nápojů.
Syllabus (in Czech)

  • 1. Členění nápojů, nápojový lístek
    2. Nealkoholické nápoje, výrova sladu
    3. Výroba piva, historie, druhy
    4. Pivní hospodářství
    5. Výroba přírodního vína, historie, vinařství ve světě
    6. Vinařský zákon, odrůdy a známky v ČR
    7. Členění vín dle technologického zpracování
    8. Víno v moderní gastronomii
    9. Destiláty a jejich členění, výroba lihu, likéry a jejich členění a servis lihovin
    10. Bar a barový inventář, členění míchaných nápojů a technika jejich přípravy
    11. Teplé nápoje, čaj, kakao, čokoláda
    12. Káva a nápoje z kávy
    13. Trendy v nápojové kultuře, osobnost nápojáře
Literature
    required literature
  • TOBIAS PEHLE A KOL. Lexikon aperitivy a digestivy. Rebo Productions, 2006. ISBN 80-7234-505-2. info
  • FIALKOVÁ, B. Enologie a odborná degustace. Praha: VŠH, 2005. ISBN 80-86578-53-4. info
  • MIKŠOVIC, A. Bar provoz a produkt. Olomouc: Sdružení PDN, 1999. ISBN 80-238-3789-3. info
  • CALLEC, Ch. Encyklopedie vína. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7021-421-X. info
  • SALAČ, M. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996. ISBN 80-7168-333-7. info
    recommended literature
  • THORN, J. Káva - příručka pro labužníky. Praha: Fortuna Print. ISBN 80-86144-64-X. info
  • ŠEVČÍK, L., DVOŘÁK, I. Sommelierství - umění podávat víno. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0188-X. info
  • DUFEK, O. Čaj mnoha chutí (historie, příprava, recepty, občerstvení podávaná k čaji). Praha, 2001. ISBN 80-85936-32-1. info
  • ASČR. Sommelier, povolání budoucnosti. Praha: Triangl, 2001. ISBN 80-903079-1-6. info
  • VERHOF, B. Encyklopedie piva. Čestlice: Rebo Productions, 1999. ISBN 80-7234-012-3. info
  • ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Bílá vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-754-0. info
  • ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Červená vína. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-840-7. info
  • ŠEVČÍK, L. Hledání pravdy o víně - Šumivá vína a brandy. Praha: Grada Publishing, 1999. ISBN 80-7169-702-8. info
  • VÍTKOVÁ, M. Kultura stolování. Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové, 1999. ISBN 80-7041-579-7. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.

  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2008/KCRKNAK