MAR107S Quality management

School of Business Administration in Karvina
Winter 2009
Extent and Intensity
2/0/0. 5 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Dr. Ing. Marie Gabryšová (lecturer)
Guaranteed by
Dr. Ing. Marie Gabryšová
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cíl předmětu: Předmět vede studenty k poznání společenského významu jakosti, seznamuje s ukazateli jakosti, se strukturou současného řízení jakosti v rámci republiky s přihlédnutím k vývojovým tendencím a požadavkům vyplývajícím ze spolupráce se zeměmi EU. Poznatky jsou rozšířeny o moderní principy zabezpečování jakosti ve vyspělých státech světa (Japonska, USA, Západní Evropy), aby studenti získali všeobecnou orientaci o problematice jakosti. Důležitost sledování a řízení jakosti výrobků je zvýrazněna konkrétním výpočtem ztrát, které vznikají nespokojeností zákazníka a zhoršením dobrého jména firmy. Studenti jsou tak výrazně motivováni pro důsledné sledování a řízení jakosti a tím je vytvářen základ pro zkvalitnění jakosti výrobků, služeb a vztahů v celospolečenském rozměru.
Syllabus (in Czech)
  • Struktura výkladu:
    1. Pojem a vývoj teorie jakosti.
    2. Moderní pojetí jakosti.
    3. Státní politika jakosti v ČR.
    4. Jakost zboží, služeb a procesů. Vývoj požadavků na jakost, normy ISO 9000, ISO 14000,
    ISO 19000.
    5. Systém akreditace, zkušebnictví a certifikace.
    6. Technika a nástroje používané při zabezpečování jakosti.
    7. Náklady na jakost.
    8. Etické základy jakosti.

    Obsah předmětu:
    1. Pojem a vývoj teorie jakosti.
    Charakteristiky a prvky jakosti, jakost a marketing.

    2. Moderní pojetí jakosti.
    "Japonská cesta" celopodnikového zabezpečování jakosti, řízení jakosti v USA a v Západní Evropě. EFQM, EOQ. Úloha vrcholového managementu při řízení jakosti, úloha středního článku řízení, výchova k jakosti.

    3. Státní politika jakosti v ČR.
    ČSJ, Sdružení pro cenu ČR za jakost, účast ČR v EOQ. Ceny za jakost: Cena České republiky, Czech made, Cena Anežky Žaludové, Ceny udělované v jiných zemích.

    4. Jakost zboží, jakost služeb a procesů, vývoj jakosti, normy ISO 9000, ISO 14000, ISO 19000. Systémy managementu jakosti, změny plynoucí z revize norem.

    5. Systém akreditace, zkušebnictví a certifikace.
    Globální koncepce jakosti, moduly prokazované shody, ohlášená místa.

    6. Technika a nástroje používané při zabezpečování jakosti.
    Analýza možných chyb a jejich následků. Histogramy. Diagram příčiny a následků. Paretova analýza. Vývojový diagram. Využití výpočetní techniky při zabezpečování jakosti.

    7. Náklady na jakost.
    Význam sledování nákladů na jakost pro výrobce. Náklady na nízkou jakost. Nespokojenost zákazníka a ztráty z nízké jakosti. Ztráty způsobené zhoršením dobrého jména firmy. Hodnocení uživatelské efektivnosti zvyšování jakosti. Hodnocení národohospodářské efektivnosti zvyšování jakosti.
    8. Etické základy jakosti.
    Etické hodnoty, etika jako významná součást řízení jakosti. Etické kodexy, vztahy mezi etikou, jakostí a dlouhodobou prosperitou.

    Využití elektronických médií:
    V rámci výuky předmětu a k jeho prezentaci jsou elektronická média využívána.
Literature
    required literature
  • GABRYŠOVÁ, M. Řízení jakosti A. Distanční studijní opora. Karviná: OPF SU, 2009. info
    recommended literature
  • GABRYŠOVÁ, M. TQM. Komplexné manažerstvo kvality, Manažerstvo kvality, história, koncepty, metody. Bratislava: Mateides a kol.,, 2006. ISBN 80-8057-656-4. info
  • NENADÁL, J. Základy managementu jakosti. Ostrava: VŠB TU, 2005. ISBN 80-248-0969-9. info
  • NENADÁL, J. Měření v systémech managementu jakosti. Praha: Management Press, 2004. ISBN 80-7261-110-0. info
  • PETŘÍKOVÁ, R. A KOL. Lidé - zdroj kvality, znalostí a podnikových výkonů. Ostrava: Dům techniky Ostrava, 2002. ISBN 80-02-01419-1. info
  • PLAŠKOVÁ, A. Metody a techniky analýzy a zlepšování kvality. Praha: VŠE, 1999. ISBN 80-7079-119-5. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 1990, Summer 1991, Winter 1991, Summer 1992, Winter 1992, Summer 1993, Winter 1993, Summer 1994, Winter 1994, Summer 1995, Winter 1995, Summer 1996, Winter 1996, Summer 1997, Winter 1997, Summer 1998, Winter 1998, Summer 1999, Winter 1999, Summer 2000, Winter 2000, Summer 2001, Winter 2001, Summer 2002, Winter 2002, Summer 2003, Winter 2003, Summer 2004, Winter 2004, Summer 2005, Winter 2005, Summer 2006, Winter 2006, Summer 2007, Winter 2007, Summer 2008, Winter 2008, Summer 2009, Summer 2010, Winter 2010, Summer 2011, Winter 2011, Summer 2012.
  • Enrolment Statistics (Winter 2009, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2009/MAR107S