MPKVOM Production and operational management

School of Business Administration in Karvina
Winter 2010
Extent and Intensity
0/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Guaranteed by
Václav Lednický, CSc.
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Předmět si klade za cíl seznámit studenty s manažerskými aktivitami zaměřenými na řízení provozních a výrobních činností včetně zabezpečení pomocných a podpůrných aktivit. Jedná se tak nejen o činnosti, jako jsou výroba výrobků, produkce služeb, ale i o další, jako jsou údržba, skladování, manipulace s materiálem a výrobky, služeb, péče o bezpečnost při práci, ale i ochrana životního a pracovního prostředí. Struktura výkladu: 1. Provozní management - řízení procesů tvorby hmotných a nehmotných produktů 2. Místo výrobního ( provozního) a operačního managementu v celkovém managementu firmy, vztah ke strategického a taktickému řízení 3. Typologie a struktura výrobních procesů, věcná, časová a prostorová struktura v různých typech výrobních podniků i podniků zabezpečujících služby 4. Standardizace jako nástroj řízení pro provozní management. Nástroje operativního řízení v podniku, užívané pro zajištění hospodárného vynakládání prostředků. Normativní základna výrobního a operačního managementu, východiska pro tvorbu kalkulací 5. Obsah a význam přípravy výroby pro provozní management, lhůtové a kapacitní plánování 6. Úloha a obsah operativního řízení ve výrobě. Specifika řízení provozních činností při realizaci služeb 7. Vnitropodniková logistika, základ pro racionalizaci manipulace, skladování, zásobování, dopravu a údržbu 8. Lidský faktor v provozních činnostech. Otázka vedení lidí a jejich motivace 9. Operativní řízení výroby, operativní plánování, evidence a změnová řízení 10. Organizace práce a otázka odměňování za odvedenou práci 11. Management nových produktů a inovace. Strategie zaměřená na produkt a projektová příprava 12. Nové směry managementu užívané v provozním a operačním managementu 13. Případové studie
Syllabus (in Czech)
  • Předmět si klade za cíl seznámit studenty s manažerskými aktivitami zaměřenými na řízení provozních a výrobních činností včetně zabezpečení pomocných a podpůrných aktivit. Jedná se tak nejen o činnosti, jako jsou výroba výrobků, produkce služeb, ale i o další, jako jsou údržba, skladování, manipulace s materiálem a výrobky, služeb, péče o bezpečnost při práci, ale i ochrana životního a pracovního prostředí.
    Struktura výkladu:
    1. Provozní management - řízení procesů tvorby hmotných a nehmotných produktů
    2. Místo výrobního ( provozního) a operačního managementu v celkovém managementu firmy, vztah ke strategického a taktickému řízení
    3. Typologie a struktura výrobních procesů, věcná, časová a prostorová struktura v různých typech výrobních podniků i podniků zabezpečujících služby
    4. Standardizace jako nástroj řízení pro provozní management. Nástroje operativního řízení v podniku, užívané pro zajištění hospodárného vynakládání prostředků. Normativní základna výrobního a operačního managementu, východiska pro tvorbu kalkulací
    5. Obsah a význam přípravy výroby pro provozní management, lhůtové a kapacitní plánování
    6. Úloha a obsah operativního řízení ve výrobě. Specifika řízení provozních činností při realizaci služeb
    7. Vnitropodniková logistika, základ pro racionalizaci manipulace, skladování, zásobování, dopravu a údržbu
    8. Lidský faktor v provozních činnostech. Otázka vedení lidí a jejich motivace
    9. Operativní řízení výroby, operativní plánování, evidence a změnová řízení
    10. Organizace práce a otázka odměňování za odvedenou práci
    11. Management nových produktů a inovace. Strategie zaměřená na produkt a projektová příprava
    12. Nové směry managementu užívané v provozním a operačním managementu
    13. Případové studie
Literature
    required literature
  • DVOŘÁK, J. A KOL. Management inovací. Praha : VŠMIE, 2006. ISBN 80-86847-18-7. info
  • VEBER, J. Management kvality, enviromentu a bezpečnosti práce. Praha: Management Press, 2006. ISBN 80-7261-146-1. info
  • VEBER, J., SVOBODOVÁ H. A KOL. Produktový a provozní management. Praha: VŠE, 2003. ISBN 80-245-0611-4. info
  • WAGNEROVÁ, E., A KOL. Ekonomika a řízení podniku. Karviná: SU OPF, 2002. ISBN 80-7248-155-X. info
  • HEIZER, J., RENDER, B. Operations Management. Fifth Edition. New Persey, 1999. ISBN 0-13-905068-X. info
    recommended literature
  • SCHMIDT, J. B. Gate Decisions: The key managing rist dutiny new produkt development. New York: Wiley fortcoming. ISBN 0-471-48524-1. info
  • Moderní řízení. info
  • www.upv.cz,mvcr.cz. info
  • KRCHOVÁ, H.,VOŘECHOVÁ, E. Firemní inovační politika. Zlín, 2005. ISBN 80-7318-363-3. info
  • LESÁKOVÁ, L. Firemné plánovanie v malých a stredných podnikoch. Banská Bystrica: EF UMB, 2003. ISBN 80-8055-756-X. info
  • DOVÁŘEK, J. Podpora podnikání ( Průmyslová politika). Praha: VŠE, 2003. ISBN 80-245-0502-9. info
  • VLČEK, R. Hodnota pro zákazníka. Praha: Management Press, 2002. ISBN 80-7261-068-6. info
  • MUGLER, J. Podnikové hospodářství malých a středních podniků I. Plzeň: ZU, 2001. ISBN 80-7082-729-7. info
  • HUDEC, M. Organizácia a riadenie malých a stredných podnikov. Banská Bystrica: R.T.G. PRESS, 1999. ISBN 80-967779-4-7. info
  • BENNET, R. Small Business Survival. London: Sales Departnem, Pitman Publishing, 1999. ISBN 0-273-03624-6. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 8 HOD/SEM.
The course is also listed under the following terms Winter 2007, Winter 2008, Winter 2009.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2010/MPKVOM