OPF:KCRPMHP Management hotelového provozu - Informace o předmětu
KCRPMHP Management hotelového provozu
Obchodně podnikatelská fakulta v Karvinézima 2012
- Rozsah
- 2/1/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Jiří Poláček (přednášející)
Ing. Pavlína Sonnková (přednášející)
Ing. Klára Štindlová (přednášející)
Ing. Miroslava Kostková, Ph.D. (cvičící)
Ing. Jiří Poláček (cvičící)
Ing. Pavlína Sonnková (cvičící)
Ing. Klára Štindlová (cvičící) - Garance
- Ing. Miroslava Kostková, Ph.D.
Katedra cestovního ruchu a volnočasových aktivit – Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné - Předpoklady
- 70% účast na seminářích, ústní forma zkoušky
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Hotelnictví (program OPF, B6503GAHOT)
- Cíle předmětu
- Předmět přiblíží studentům ubytovací zařízení jako organizovaný systém, zajišťující účastníkům cestovního ruchu komplex ubytovacích, stravovacích a doplňkových služeb, seznámí je s řízením a chodem jeho jednotlivých částí (správní, ubytovací, stravovací, technický úsek, úsek doplňkových služeb). Naučí studenty řešit složité situace při tvorbě produktu v závislosti na diferencovaných cílových skupinách.
- Osnova
1. Historie a význam hotelnictví. Současnost a perpektivy moderního hotelového průmyslu.
2. Kategorizace a klasifikace ubytovacích zařízení
3. Charakteristika a fungování hotelových skupin/řetězců.
4. Profesní sdružení a asociace v oblasti hotelnictví.
5. Hotelový management a pracovníci hotelového provozu
6. Organizační struktura hotelu
7. Příjmová část hotelu. Mezinárodní rezervační systémy.
8. Lůžková část hotelu.
9. Doplňkové služby ubytovacího zařízení.
10. Péče o hosty se specifickými požadavky.
11. Kapacitní ukazatele ubytovacích zařízení, ekonomika hotelu.
12. Outsourcing a Yield Management v hotelnictví.
13. Regionální zvyklosti uplatňované v hotelnictví.
- Literatura
- povinná literatura
- KOSTKOVÁ, M. Management hotelového provozu. Karviná: SU OPF, Distanční studijní opora, 2011. info
- KOSTKOVÁ, M. Management služeb cestovního ruchu. Karviná: SU OPF, Distanční studijní opora., 2011. ISBN 978-80-7248-510-9. info
- PATÚŠ, P., GÚČIK, M. Manažment ubytovacej prevádzky hotela. B.Bystrica: Trian, 2005. ISBN 80-88945-81-X. info
- ČERNÝ, J., KRUPIČKA, J. Moderní hotel. Úvaly: Ratio, 2004. ISBN 80-86351-07-6. info
- BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing, 2004. ISBN 80-86724-02-6. info
- doporučená literatura
- NĚMČANSKÝ, M. Analýza a kalkulace v CR. Karviná: OPF SU, 2001. ISBN 80-7248-094-4. info
- MEDLIK, S. The Business of Hotels. Oxford: Butterworth-Heinemann, 1999. info
- KNOWLES, T. Hospitality Management. New York: Longman, 1998. ISBN 0-582-31271-X. info
- INDROVÁ, J., VOŘÍŠEK, K. Yield management a jeho uplatňování v hotelnictví. Praha: VŠE, 1997. ISBN 80-7079-752-5. info
- INDROVÁ, J. Hotelový management. Praha: VŠE, 1996. ISBN 80-7079-775-4. info
- Výukové metody
- Přednášení
Přednáška s aktivizací
Laboratorní praktika
Seminární výuka
Samostudium studentů - Metody hodnocení
- Písemná zkouška
- Informace učitele
- zpracování seminární práce na stanovené téma a její obhájení, 50% povinná účast na seminářích, písemná forma zkoušky
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (zima 2012, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/opf/zima2012/KCRPMHP