XPEM2775 Enterprising Economy

School of Business Administration in Karvina
Winter 2015
Extent and Intensity
0/0. 6 credit(s).
Guaranteed by
Ing. Karel Stelmach, Ph.D.
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Prerequisites (in Czech)
K absolvování předmětu nejsou vyžadovány žádné podmínky a předmět může být zapsán nezávisle na jiných předmětech.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Předmět umožní studentům získat celkový přehled o chodu a fungování výrobního podniku respektive podniku poskytujícího služby. Porozumět ekonomickým vazbám v podnikatelské jednotce je podmíněno znalostmi o podstatě základních činnosti podniku, (zásobovací a skladovací činnost, výrobní činnost, prodejní činnost). Struktura předmětu PODNIKOVÁ EKONOMIKA vychází z představy, že úvodní kapitoly budou studenty seznamovat se základními činnostmi podniku a popisem podniku a podnikání bez vazby na jejich ekonomickou podstatu. Studenti se seznámí se základními kategoriemi (pojmy) z oblasti nauky o podniku: podnik, členění podniků, okolí podniku, základní činnosti (funkce) v podniku, majetek podniku, organizační výstavba podniku. V navazující ekonomické pasáži předmětu budou studenti seznámení se základními ekonomickými pojmy podnikové ekonomiky (ekonomická efektivnost, hospodárnost, náklady, výnosy, výsledek hospodaření, princip rozvahy (bilance), diagram bodu zvratu, kalkulace). Zvládnutí látky předmětu PODNIKOVÁ EKONOMIKA je předpokladem pro úspěšné prohlubování ekonomických znalostí v dalších navazujících odborných předmětech.
Syllabus
  • 1. Characteristics of the company and the nature of the business. Business profile.
    2. Morphology and typology of company. The life cycle of the firm and its phase.
    3. Business objectives and functions (activities). Company organizational structure. The ownership structure of the company.
    4. Purchasing business activity.
    5. Manufacturing business activity (including service sector).
    6. Sales activities of the company.
    7. Human Resource Management. Activity of another department in the company.
    8. Production factors and their classification. Consumption of production factors. The cost of the company. Criteria for classification of costs in the company.
    9. Cost function. Use of the cost function in managerial decision making.
    10. Outputs, income, revenues.
    11. Costs, income, profit or loss in the break-even analysis.
    12. Cost calculation, methods of cost calculations. Types of calculations.
    13. Characteristics of specific business.
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course can also be completed outside the examination period.

  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2015/XPEM2775