XPEM2785 Manufacturing Logistics

School of Business Administration in Karvina
Winter 2016
Extent and Intensity
0/0. 4 credit(s).
Guaranteed by
Mgr. Šárka Čemerková, Ph.D.
Department of Business Economics and Management – School of Business Administration in Karvina
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Předmět připravuje posluchače ke znalostem a dovednostem sloužícím k získání manažerských znalostí potřebných při řešení problémů, které souvisí se zaváděním logistických přístupů do výroby, s problematikou operačního plánování ve vztahu k logistice výroby. Předmět je dále zaměřen na problematiku implementace podnikového logistického řízení. Vymezuje vztahy mezi logistikou a TQM, zabývá se metodami řízení výroby JIT s využitím moderních přístupů jako kanban, 5S, vizuální řízení apod.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Logistiké řízení výroby a operační plánování a řízení
    2. Pochopení stávajících metod výrobního plánování ve vztahu k logistice
    3. Implementace podnikového logistického řízení
    4. Požadavky potřebné k implementaci podnikového logistického řízení
    5. Informační systémy a výrobní logistika
    6. Vize podnikového logistického řízení
    7. TQM a logistika
    8. Metody implementace logistických přístupů ve výrobě
    9. Logistické přístupy k výrobě
    10. Just-in-time ve výrobě
    11. Systém Kanban
    12. Procesy zlepšování a standardizace
    13. Podpůrné techniky výrobní logistiky
    1. Podnikové logistické řízení a jeho definice, základní logistické procesy, současný stav výrobní logistiky, perspektivy logistiky výrobních systémů.
    2. Plánovací a řídící systémy, identifikace základních aspektů výrobního plánování a řízení, zdroje výrobního plánování v logistice, historický vývoj výrobního plánování.
    3. Operační plánování v reálném čase, rozdíly mezi simulací a skutečným reálným časem, geneze vývoje plánování v reálném čase, přínosy operačního plánování v reálném čase.
    4. Logistické řízení, faktory řízení, technické faktory, zapojení managementu, vytváření podnikového logistického řízení, vytvoření dlouhodobé logistické strategie.
    5. Celopodnikové informační systémy, podniková telekomunikační síť, podnikové definice dat, význam celopodnikového řízení, význam technických prostředků.
    6. Logistika v podnikatelském prostředí, identifikace úrovně stavu řízení logistiky v podniku, integrace JIT s MRP a DRP, nové způsoby výroby, nové způsoby podnikání.
    7. Význam TQM pro logistické systémy, dualita vztahů TQM a logistiky, společné předpoklady zavádění TQM a logistiky ve výrobě.
    8. Postavení výrobní logistiky v podniku, bariery zavádění logistických systémů do výroby, význam a vliv vrcholového vedení pro implementaci logistických systémů.
    9. Vztah logistiky a výroby, druhy ztrát ve výrobě, význam logistiky pro eliminaci ztrát ve výrobě, výhody JIT pro podniky, výhody JIT pro zaměstnance, procesy a operace.
    10. Klíčové mechanismy koncepce výroby just-in-time, sekvenční výroba, víceúrovňová výroba, taktovací čas.
    11. Výrobní program Shish-Kebab, úrovňová výroba, taktovací čas, kanban, typy kanbanu, základní pravidla kanbanu.
    12. Procesy zlepšování, procesy eliminace ztrát ve výrobě, procesní rozvržení výroby, multi-strojové operace, autonomizace, predikovatelnost procesů, plynulost procesních toků.
    13. Základní metody, umožňující metody JIT, systémy 5S, vizuální řízení, metoda rychlých přechodů, poka-yoke systémy, komplexní výrobní údržba, hodnocení efektivity.
Language of instruction
Czech
Further Comments
The course can also be completed outside the examination period.

  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/opf/winter2016/XPEM2785