Studené omáčky Sojová omáčka lvyrábí se kvašením rozdrcených sójových bobů, rozdrcené pražené pšenice, vody a soli lzákladní přísada asijských pokrmů Worcestrová omáčka lvyrábí se podle jedinečného a stále tajného receptu ve velkém od roku 1873 laromatické a pikantní tekuté koření tmavohnědé barvy a výrazně sladkokyselou chuti Ústřicová omáčka ldelikátní hnědá čínská omáčka s výraznou vůní lpoužívá se k ochucení různých pokrmů např. z masa, ryb. zeleniny i hub, kterým propůjčuje vůni moře Tabasco lzraje až 3 roky v dubových sudech lje neodmyslitelnou součástí populárního koktejlu "Bloody Mary" lje připravované z velmi až pálivě ostré, malé červené papričky "Tabasco pepper" Italský dressing olivový olej, vinný ocet nebo citronová šťáva, česnek, oregano, bazalka, kmín a fenykl Francouzský dressing lplnotučné hořčice, slunečnicová olej, sůl, pepř Švestková omáčka lcharakteristická výraznou ovocnou a sladkokyselou chutí Chilli omáčka 2 typy: lČínský styl - chilli koření, sůl, ocet a má ostrou vůni lSingapurský a malajský - směs pálivé, sladké a slané chutě, bývá ještě dochucená zázvorem, česnekem a povařením s vinným octem . Salsa lnevařená pikantní, ostrá omáčka lpříloha ke kukuřičným lupínkům - chipsům, nebo jsou součástí náplní tortil Kečup lv roce 1872 jej poprvé vyrobil podle vlastního, dodnes chráněného receptu H. J. Heinz Hořčice plnotučná • U nás je nejprodávanějším druhem hořčice. Hořčice křemžská •Má ostřejší "křenovou" chuť dosaženou kombinací koření a dvou druhů hořčičného semena. • Černé hořčičné semeno je přidáváno pouze drcené (nikoliv mleté), což zajišťuje její typický vzhled. images.jpg Dijónská hořčice • Při výrobě se hořčice smíchává s vínem nebo kyselou šťávou z nezralých hroznů, solí a kořením. • Tato klasická francouzská hořčice se doporučuje ke steakům a grilovaným pokrmům. amora.jpg m_3_10_1273664170.jpg Hořčice Meaux •Doporučuje se ke studenému masu, uzeninám či pečenému mletému masu. 51N-DcHsP8L._AA280_.jpg Francouzská hořčice (Hořčice Bordeaux) • Při výrobě se míchá hořčice s octem a cukrem, paragonem a s dalším kořením a bylinek. • Vzniká tak mírná sladkokyselá chuť doporučující se ke studeným masům a uzeninám. snico_horcice_francouzska_extra_180g.jpg Anglická hořčice •Vyrábí se z bílé hořčice a někdy se smíchává s pšeničnou moukou a kvůli barvě ještě s kurkumou. prod_327_img.jpg Americká hořčice • Vyrábí se z bílých hořčičných semen, octa, cukru, koření a kurkumy. • Její chuť je nasládlá. Američané ji převážně používají jako součást Hot dogu. 764c016e45_40347883_o2.jpg Hotdog.PNG Tatarská omáčka lJedna z nejoblíbenějších omáček u nás lPodává se nejčastěji k smaženým jídlům Majonéza l nevařená omáčka ušlehaná ze žloutků čerstvých vajec, jemného olivového oleje, ochucená citrónovou šťávou, solí a pepřem Vypracoval: Mgr. Alexandr Burda