Šunka Šunka je vepřové (obvykle kýta) nebo hovězí maso, upravené uzením, sušením nebo též dušením. Dnes jsou slovem šunka mohou být označovány výrobky, do nichž jsou přidávány náhražky, jako je např. bramborový škrob. Schinken_Schinkenland-Westfalen_03.jpg Prosciutto – Neboli Parmská šunka je nasolená, sušená vepřová kýta (šunka), která "uzrává" sušením v proudu čerstvého vzduchu 3716ham.jpg 62-103-thickbox.jpg Plátek iberské šunky má více či méně intenzivní rudé zbarvení v libové části, která je protkána žilkami tuku. Musí mít výraznou vůni, nasládlou, nikoli slanou chuť, která se dlouho drží na patře, a charakteristickou následnou chuť. Jamón Iberico-neboli šunka z černých prasat Jambon Francouzská šunka z vepřové kýty, která se řádně prosolí ze všech stran a uloží se v plátěném pytli na vrstvu slámy a zahrabe do jámy, vykopané v suchém sklepě. Jambon.jpeg jambon200_1515.jpg Coburg - Koburská šunka Vzduchem sušená šunka s mimořádně nízkým obsahem tuku a zároveň velmi šťavnatá. Zraje zhruba půl roku http://www.asistentka.cz/files/upload/schwartzwald.jpg Holštýnská šunka Připravuje se z celé kýty a váží až sedmnáct kilogramu, patří tak k vůbec největším. Svou lehce jadrnou chuť nabývá díky suchému způsobu nasolení a zhruba dvouměsíčnímu zrání. Délka studeného uzení kouřem bukového dřeva odvisí od velikosti šunky a trvá vždy několik měsíců. serrano-ham-presentation.jpg Westfálská šunka Její maso je silně tmavočervené se světlehnědou kůží. Mimořádně jemně chutná je-li navíc ještě sušená na vzduchu. schinken_01_dauni.jpg 309229.jpg Schwarzwaldská šunka vyznačuje mimořádně aromatickou uzenou vůní a příjemnou typickou tmavočervenou barvou l63863.jpg Vypracoval: Mgr. Alexandr Burda