České sýry s plísní • • Mlékárna Otinoves • Moravského krasu • Niva • • • • • • • • • • •sýr zrající ve sklepě Niva • • • • • • • • • • •sýr s ušlechtilou plísní •Niva je sýr s modrou plísní uvnitř hmoty. •Má barvu smetanovou až sýrově žlutou. •Povrch je světle hnědý a celistvý se zřetelnými vpichy a na řezu s mramorovitým prorostem světlé až tmavě zelené ušlechtilé plísně Penicillium roqueforti. Konzistence sýru je poloměkká. •Ke konci trvanlivosti se pod obalem může objevit slabě oranžový maz nebo prorost plísně. Tento jev je přirozený a není závadný. • Tatranská mlékárna – Bohemia s.r.o. Encián tatranský 1. 1. 1. 1. 1. 1. 1. • •120g, ochucený: provensálské koření, mexické koření, bylinková směs TPK s.r.o. Král sýrů Hermelín • • • • • • • • • • • •120 g, 45% •Hermelín je označení pro sýr s bílou plísní, který je napodobeninou francouzského sýra camembert. •Na českém trhu se prodává pod různými komerčními názvy. •Hermelín je bílého kruhovitého vzezření (vypadá jako puk) s ušlechtilou plísní na povrchu. •I po zakoupení a uchovávání v chladných místnostech se mění organoleptické vlastnosti tohoto sýra. • •organoleptika – metoda smyslového posuzování jakosti potravin • • Sahneböhm Praha s.r.o. Camembert Stříbrňák • • • • • • • • •125 g, 30%, s bílou plísní na povrchu •Camembert Stříbrňák je přírodní zrající sýr s bílou plísní na povrchu, který obsahuje 30 % tuku v sušině a minimálně 38 % sušiny. •Je zapotřebí aby byl skladován při teplotě od +4 do +8 st.C. •Vyrábí se z nepasterovaného kravského mléka. •Zraje ve formách za přítomnosti plísní Penicillinum candida a Penicillinum camemberti nejméně tři týdny. • Povltavské mlékárny a.s. Sedlčanský Modřenín • • • • • • • •100 g, s modrou plísní • •Sedlčanský Modřenín je sýr s ušlechtilou modrou plísní uvnitř i na povrchu. •Má jemnou konzistenci, příjemně pikantní chuť modré plísně, rozplývá se na jazyku. •Vláčná vyzrálá textura zajišťuje, že se nedrolí a je snadné jej krájet na plátky. • Sedlčanský Vltavín 120g, dvouplísňový sýr •Sedlčanský Vltavín je jedinečný dvouplísňový sýr. •Úžasná kombinace dvou chutí klasického camembertu a modré plísně rocquefortového typu. • Ocenění: 2006: nejoblíbenější novinka roku 2006 2006 - Celostátní přehlídka sýrů: 1. místo 2005 - prestižní národní značka Klasa 2004 - 2. místo za Sedlčanský Vltavín 120 g 2002 - 1. místo za Vlavín 55% t.v.s. Madeta a.s. Caesar Bleu • • • • • • •1,2 kg, se zelenou až modrozelenou plísní •Caesar Bleu je nový plísňový sýr typu gorgonzola. •Díky pečlivému výběru všech surovin a téměř čtyřměsíčnímu zrání ve vápencových štolách Českého Krumlova však není pouhou kopií italského vzoru, ale opravdovým českým originálem. •Má velmi jemnou, vláčnou konzistenci a příjemně pikantní chuť a vůni po ušlechtilé plísni. • Romadur měkký zrající • • • • • • •100 g, měkký zrající sýr •Romadur je žlutooranžový měkký sýr zrající tzv. pod mazem s typickou sýrovou aromatickou vůní a chutí. V sušině je 20%, 40% nebo 60% tuku. •Absolutní obsah tuku se pohybuje mezi 8% a 20%. •Má tyčinkový tvar. •Často bývá nakládaný v oleji nebo pivu nejčastěji s cibulí nebo paprikou a s kořením. • • Kamadet královský • • • • • • •120 g, sýr s bílou plísní na povrchu •Kamadet Královský je sýr s bílou plísní na povrchu zrající v chladu, který patří na našem trhu ke špičce ve své třídě. •Mléčná až smetanová barva sýrového těsta krásné kontrastuje s bělostnou plísní porostlou na celém povrchu. • •Ocenění: •1. místo na Celostátní přehlídce sýrů 2005 ve své kategorii • Zlatá jihočeská niva • • • • • • • • • •2,5 kg, s plísní uvnitř hmoty • •A.W. s.r.o. • Pravé olomoucké tvarůžky • • • • • • • •167g, velké, odtučněný zrající sýr • •Pravé olomoucké tvarůžky jsou odtučněný měkký, pod mazem zrající sýr z netučného kyselého tvarohu. •Mají zcela ojedinělou pikantní chuť, typickou vůni, povrch se zlatožlutým mazem a soudržnou poloměkkou až měkkou konzistencí s patrným světlejším jádrem. •Tvar má zpravidla podobu kotoučků, kroužků, tyčinek, nebo nepravidelných kousků. • • Vypracoval: Mgr. Alexandr Burda