Vejce a vaječné polotovary 44585specialvarimevejcedesetnapady-foto-1.jpg Chemické složení vajec • Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin • Železo, vápník, magnézium, fosfor, draslík, sodík; • vitamíny A, B6, B12, D a E; • Z tuků obsahují cholesterol • Vejce z velkochovů • • Vejce z velkochovů jsou pravidelně kontrolována na přítomnost bakterií → pravděpodobnost nákazy salmonelou je snížena. • Označení slepičích vajec • Vejce prodávaná v obchodech jsou označena razítkem. • • Jednotlivá písmena a čísla v kódu nás informují • a) o typu a způsobu chovu nosnic • 0 = vejce nosnic z ekologického chovu • 1 = vejce nosnic žijících ve volném výběhu • 2 = vejce nosnic chovaných v halách na • podestýlce • 3 = vejce nosnic z klecového chovu • b) o zemi původu vajec, registračním chovu a • hmotnostní skupině vejce • Hmotnostní skupiny slepičích vajec „S“ (small) – hmotnost do 53 g „M“ (medium) – 53-63 g „L“ (large) – 63-73 g „XL“ (extra large) – přes 73 g vejce1.JPG Křepelčí vejce • Jsou daleko menší, než vejce slepičí (průměrná váha: 10 g) • Obsahují přibližně stejné množství cholesterolu jako slepičí •(přepočet na 100 g potraviny) • K__epel_____vejce445.jpg Vaječné polotovary •Tekuté vaječné polotovary: • •Melanže • pasterovaná vyklepaná vejce použitelná hlavně pro pekařskou a cukrářskou výrobu Melanž tekutá 10 l 1-1.jpg Bílek tekutý 1 l 1-1.jpg •Bílky •pasterovaný vaječný bílek (tekutý) •Vyrábí se neslazený, solený, nebo slazený (obsah cukru: 50%) •Využití hlavně v cukrářské výrobě • egg-and-shell.jpg •Žloutky • Pasterovaný tekutý žloutek může být přirozené chuti, solený nebo slazený • Využití pro pekařskou, cukrářskou výrobu • a gastronomii. •Sušená vejce • Prodává se sušená vaječná melanž, sušený vaječný bílek i žloutek. • Používají se jako náhrada za čerstvá vejce • např. v cukrářské výrobě susene.jpg • Vařená vejce a výrobky z vařených vajec • • vařená loupaná vejce • - v nálevu nebo vakuově balená • - např. na výrobu salátů, oblohy a hotových jídel kybl_VV_dobry.jpg • Dlouhá vejce –- hmota vařených bílků a žloutků ve tvaru válce (v průřezu vypadá jako vařené vejce), celá nebo nakrájená na plátky –- používají se ve studené kuchyni (zdobení, bagety, saláty) – a v lahůdkářské výrobě Untitled-1.jpg Pokrmy z vajec – vaječné pokrmy •Sázená vejce •Míchaná vejce •Omelety •Pomazánky, saláty •Sázená vejce • 154b.jpg •Míchaná vejce eggs_0.preview.JPG •Vaječná pomazánka phoca_thumb_l_pomazanka_vajickova.jpg •Vaječná tlačenka vajecna.tlacenka.3_@_47f1ea978803d.jpg Zdroje •http://www.vejcekosicky.cz/znacenivajec.html •http://www.ceskavejce.cz/hmotnostni-skupiny-vajec.php •http://www.framagro.cz/cz/vyrobky/ •http://www.zeelandia.cz/products/vajecne-polotovary/ •http://www.kuchyne.cz/vareni-a-stolovani/10-receptu-z-vajec-k-rychle-veceri-i-jako-pohosteni.aspx •http://www.receptar.net/recepty/studena-kuchyne/pomazanky/1277-vajickova-pomazanka-foto.html •http://www.vahala.cz/cs/kategorie-vyrobku/ostatni-aspikove-vyrobky Vypracoval: Mgr. Alexandr Burda