Hovězí maso Hovězí maso je… •Maso jalovic, volů, krav a býků z mladých kusů do 2 let. •Měkké, mírně prorostlé tukem, jemnozrnné a světle červená barvy. •Čím je poražený kus starší tím je maso tmavší a tužší. •Maso býků může být cítit močovinou. Dělení do jakostních tříd •1. třída Svíčková - nejkvalitnější část masa používá se na přípravu minutek, anglických pečení, tatarského bifteku Roštěnec - nízký - příprava minutek - vysoký - je tužší, používá se na pečení a dušení Kýta -květová špička - pečení a závitky - vrchní a spodní šál – pečení, dušení, vaření •2. třída Plec - vaření, guláše, mletí •Žebro vysoké a holé - dušení, vaření, vývary •Podplečí - guláše perkelty 3. + 4. třída Hrudí – vaření, dušení •Krk – guláše vaření, dušení •bok - mletá masa, vaření, vývary •Oháňka – vývary hašé, vařená i za studena •Líčko – vaření, guláše •Kližka - guláše • Dělení do jakostních tříd svíčková.jpg svíčková nízký roštěnec.PNG nízký roštěnec vysoký roštěnec.PNG vysoký roštěnec kližka.PNG kližka C:\Users\Filip\Pictures\spodní šál.PNG spodní šál C:\Users\Filip\Pictures\vrchní šál.PNG vrchní šál C:\Users\Filip\Pictures\váleček.PNG váleček C:\Users\Filip\Pictures\žebro.PNG žebro C:\Users\Filip\Pictures\ořech.PNG ořech C:\Users\Filip\Pictures\květová špička.PNG květová špička E:\zbožíznalství\home.gif Hovězí Kobe E:\zbožíznalství\kobe beef photo.jpg E:\zbožíznalství\KobeBeefstrip.jpg Výroba v Japonsku, maso se získává ze skotu plemene Wagyu. Skot je masírován a česán krmen mlékem, pivem, kukuřicí a podobně. Maso je mramorované, to znamená, že tuk prostoupil do svalstva a není jen na povrchu. Cena za kilogram kolem 6 000 Kč Limousine •Původ jihozápadní Francie •Vyskytuje se v poměrně drsných klimatických podmínkách •Původně plemeno tažné •Velký podíl svaloviny malý podíl tuku E:\zbožíznalství\limusine.jpg E:\zbožíznalství\limusine maso.jpg longhorn •Adaptabilní nenáročné plemeno s bohatou historií, původem z amerického Texasu. •Pokud se pase na chemicky neošetřených porostech, tak maso longhornu obsahuje méně cholesterolu než bílé drůbeží maso. Maso je přirozeně libové chutné a má světle červenou barvu • E:\zbožíznalství\texas_longhorn_470x312.jpg E:\zbožíznalství\Display_of_Longhorn_Beef.jpg Uruguayský býk •Chováno tradičním pasteveckým způsobem, porážka probíhá bezstresově. Nejčastěji z plemene charolais, angus a hereford, stáří jatečních býků je nejvýše 2,5 roku • E:\zbožíznalství\Hereford_bull_large.jpg E:\zbožíznalství\Angus.jpg Zdroje: •cshms.cz •cszm.cz •Food •fotodokumentace: Robert Scarth •Askthemeatman.com •Blogs.browardpalmbeach.com/cleanplatecharlie/2009/10/fake_kobe_beef.php •Brehmfarms.com •Pjowarthbucher.com/index.php?main_page=index&cpatch=65 •Meridianmeatsshop.co.uk/aboutus.php •Bbc.co.uk/tyne/content/image_galleries/chillingham_wild_white_cattle_gallery.shtml?8 •Toppotravinz.cz/?dir=273 •Ati.es •Commons.wikimedia.org/wiki/file:hereford_bull_large.jpg • Mgr. Alexandr Burda