Náhražky masa • Náhražky masa • • •Vyráběné z pšeničné mouky, zeleniny, nejvíce však ze sójových bobů soja-recepty-sojove-maso.jpg RTEmagicC_1.4.1.contentimage_the_soyabean_files_01.jpg.jpg soja.jpg tofu500.jpg •TOFU (sýr tofu) •Tvaroh ze sójového mléka vyráběný buď •bez příchutě nebo uzený, kořeněný apod. •úprava na slano i na sladko. 1642_tofu syr1.jpg 021009 tofu cacciatore (3).JPG chocolate-tofu-pudding.jpg tofu1.jpg tofu-pot-pie-2.jpg 44.jpg •SÓJOVÉ MASO •Dehydratovaný sójový protein •různé formy (nudličky, plátky, granulát, kostky…) •neochucené nebo ochucené výrobky • 42.jpg 43.jpg 46.jpg 47.jpg 449.jpg •TEMPEH •sójový sýr s ušlechtilou šedomodrou plísní •zraje podobně jako plísňové sýry •díky činnosti bakterií obsah vitamínu B12 • tempeh4_jf.jpg tempeh_uzeny.jpg •ROBI MASO •polotovar vyrobený z rostlinných bílkovin •Vzhledem i chutí výrazně připomíná maso j28491.jpg robi-ovalky-na-paprice-ee.jpg l69415.jpg ribz2.jpg •SEITAN •Těsto vyrobené z pšeničné mouky a vody, je zbaveno škrobu. •krájí se na kousky a vaří v různých nálevech pro vytvoření chuti •upravuje se jako maso • • 1273512406-seitan-sweet-and-sour.jpg Dijon Pecan Seitan.jpg seitan-turkey-after-rolling-reduced.jpg • Převážná část vegetariánů preferuje luštěniny, obiloviny, zeleninu, ovocem, ořechy a jedlé květy… • 81a88a19a4_33207188_o2.jpg HSM_1008_46_1.jpg jidlo_3.png 1147-jedle-kvety.jpg Umělé maso • Nizozemský vědec Mark Post na veřejné ochutnávce v Londýně představil karbanátek z masa, které jeho tým z Maastrichtské univerzity laboratorně vypěstoval z kmenových buněk krávy. Podle první dvojice, která ho vyzkoušela, maso nebylo špatné, ale ještě mu něco chybělo…. • • srpen 2013 Prof. Mark Post Význam umělého masa • Vědci vyrobili karbanátek po pěti letech výzkumu. Post věří, že maso z laboratoře jednou přispěje k řešení potravinových krizí i k boji proti změnám klimatu. Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) přitom odhaduje, že do roku 2050 se celosvětová spotřeba masa zdvojnásobí. Vypracoval: Mgr. Alexandr Burda