Mořské ryby Členění mořských ryb •Paryby: – Žraloci • Rejnoci •Ryby: Tučné Méně tučné Je zástupce paryb. Dosahuje délky až 2,5 m. Prodává se již kuchařsky upraven. Maso, které je jako u ostatních paryb málo tučné a lehce narůžovělé, je zpracováno na tzv. „křídla“. Neobsahuje kosti. Rejnok obecný Rejnok obecný rejnok.jpg rejnokkridla01_z1.jpg Ostroun obecný • Maso většiny žraloků je nepoživatelné, výjimkou je ostroun obecný. Ostroun má jemné maso bez kostí. Dělají se z něho především steaky, upravuje se přírodně. , Ostroun obecný ostroun obecný.jpg žralok steak.jpg Ryby •A) Tučné •Všechny druhy tuňáků •Mečoun obecný •Mořský úhoř •Platýs obecný či pacifický (halibut) •Všechny druhy lososů • • •Pražma královská •Sleď obecný •Makrela •Nekonzervované čerstvé sardinky •Šproty • Tuňák obecný • hmotnost 300 – 400 kg, délka až 3 metry • tmavé, červené a pevné maso • připomíná telecí • griluje se, peče nebo dusí na víně Mečoun obecný • délka 2 – 3,5 metru • maso je jemné, nerozpadavé • chuť lze zvýraznit citrónem, česnekem nebo kořením Mečoun – •Mečoun obecný •Mečoun jako delikatesa: – maso obalíme v parmazánu, přidáme bylinky a pečeme. Společně s chutným vínem jedinečná kombinace. C:\Users\Kat-ik\Desktop\mečoun dušený.jpg Mořský úhoř • délka až 3 metry • vypadá stejně jako úhoř říční, má měkké, ale tučné maso, plné svalových kůstek Mořský úhoř podává se celý, filetovaný nebo uzený , Platýs obecný Dorůstá až 80 cm délky • maso je velmi křehké s jemnou chutí • může se smažit, vařit nebo péci, vynikající je platýs na slanině • jako přílohu používáme ingredience s nepříliš výraznou chutí, nevynikla by pak totiž lahodná chuť masa Platýs obecný Losos obecný •dorůstá až 70 cm •známe mořskou i sladkovodní variantu lososa • maso lososa je krásné růžové, velmi chutné, je jedním z mála, které není příliš cítit rybinou a hodí se ke všem způsobům tepelné úpravy, také se udí • z růžových jiker lososa vyrábějí a produkují některé firmy růžový kaviár. losossteak_z1.jpg upravený losos.jpeg Losos obecný Pražma královská •dorůstá až 70 cm •chová se většinou na farmách prazmakrlovskfilet01_z1.jpg • bílé a pevné maso je velice hutné a je téměř bez kostí • vhodná na pečení a grilování a pro své tučné maso také na dušení • Pražma královská , Sleď obecný • dorůstá okolo 35 cm • silná rybí chuť připomínající rybí tuk • prodává se uzená nebo konzervovaná • upravuje se rožněním, pečení, uzením, grilováním Sleď obecný Makrela •30 cm, modrá ryba s jemným černým vzorkem na hladké kůži •tepelně upravená má jemné, bílé maso (na okrajích tmavší), lahodné chuti, které se rozplývá na jazyku • výborně se hodí na gril • skvěle chutná marinovaná, ale i jen lehce kořeněná • slabě pokapaná citrónem, vytvoří jedinečnou lahůdku •Makrela Sardinky •dorůstají okolo 20 cm •tučné, ostře chutnající maso, prodávají se v konzervách Sardinky • pečou se, smaží nebo grilují, • nakládají do oleje či tomaty , Šprot •dorůstají přibližně 16,5 cm •prodávají se konzervované nebo uzené šproty v kabátku.jpg jedí se i včetně střívek – toto dodává chuť Šprot Ryby •B) Málo tučné •Mořský ďas •Asi 15 druhů tresek •Mořský vlk •Okouník mořský •Mořský jazyk •Parmice pruhovaná Mořský ďas Dorůstá max. délky 2 m • v restauracích se podává jako specialita • při přípravě se zcela odstraní hlava, většinou se podává pouze masitá ocasní část • maso těla je bílé • můžeme jej podávat na několik způsobů – dušený, grilovaný, ale i vařený chutná výtečně morsky-das na talíři.jpg •Mořský ďas Treska obecná dorůstá až 150 cm treskaobecnafilet01_z1.jpg • bílé a méně tučné maso • prodává se jako filé nebo tresčí játra Treska obecná , Mořský vlk 150 cm • má bílé, pevné maso s nízkým obsahem tuku • jednoduché na přípravu • griluje se nebo peče Mořský vlk Mořský pstruh •dorůstá až 150 cm •má lososově červené na skus pevné maso, výborné jemné chuti •Mořský pstruh • díky nízkému obsahu tuku je snadno stravitelné ideální pro grilování, pečení a dušení Okouník mořský •dorůstá až 100 cm •má jedovaté bodliny, proto bychom si ho měli kupovat již upraveného na vaření • má bílé, pevné a šťavnaté maso, které chutná jemně a má zvláštní aroma •Okouník mořský Mořský jazyk •dorůstá až 50 chuť • má čerstvé bílé maso slabě vonící po moři •Mořský jazyk • při přípravě si musíme dát pozor na převaření a vysušení • smaží se, vaří v páře, peče, griluje, dusí mořský jazyk na talíři.jpeg Parmice pruhovaná •dorůstá cca 40 cm •při přípravě musíme parmici nejdříve oškrábat a odstranit vnitřnosti a poté již můžeme upravovat dle chuti •Parmice pruhovaná parmice na talíři.jpg • vynikající je v kombinaci s česnekem a výrazným kořením, podávaná s bramborem • její maso je lahodné, a pokud jej dobře připravíme, bude křehké a jemné Mgr. Alexandr Burda