Korýši • • • •Pod slovem korýši rozumíme veškeré druhy raků, ať žijí ve vodách sladkovodních nebo mořských. • •Ze sladkovodních korýšů je to náš známý rak, z mořských korýšů garnát, garnela, kreveta, skampi, krab, humr, langusta atd. Korýši Použití korýšů v teplé kuchyni: •Korýše můžeme upravovat mnoha způsoby: • upravujeme je vařené v celku anebo maso z větších korýšů dusíme, pečeme, opékáme, smažíme, popřípadě z něho upravujeme ragú. 385279 Příprava korýšů před tepelnou úpravou: •Korýše je nutno před tepelným zpracováním dokonale očistit kartáčem ve studené vodě •Rozpůlení nebo jiné rozdělování korýšů za živa je trýznění. •Čerství korýši jsou jen tehdy vhodní k přípravě pokrmů, dokud jsou ještě živí. • • 176 •Po stránce výživové je nesmíme rovněž přehlížet, neboť obsahují bílkoviny, nerostné látky a stopy vitamínů, maso z korýšů mořských navíc ještě jód a fosfor. •Nevýhodou korýšů však je, že mají proti celkové váze poměrně nízkou užitkovou hodnotu. Odpad činí přibližně 60 % až 75 %. stone_crab article-1031057-01D2F92800000578-620_468x512_popup Krab_s_textem Korýší konzervy •Na trh přichází maso korýšů konzervované ve vlastní šťávě, obzvláště garnely, krevety, humři a krabi. •Nejznámější korýši konzervy, které se k nám dovážejí ve značném množství z Ruska, jsou konzervovaní krabi „chatky“. Jak vypadají? krab Jak vypadají? humr Jak vypadají? garnát Jak vypadají? rak Jak vypadají? kreveta Jak vypadají? langusta Mgr. Alexandr Burda