Mušle Mušle http://www.cuketka.cz/pic/cuketka.cz_belgicke_musle.jpg Nutriční hodnoty na 100 g na 200 g porci DDD v % na 100g energie (kj) 440 880 5 bílkoviny (g) 16,10 37,2 32 tuky (g) 4 8 6 sacharidy (g) 0 0 - omega – 3 (mg) 432 864 - omega – 6 (mg) 68 136 - vitamín B12 (mcg)* 2,2 4,4 37 vitamín B6 (mg) 0,20 0,4 10 vitamín D (IU) - - - selen (mcg)* 12,6 25,2 18 fosfor (mg) 211 422 21 hořčík (mg) 35 70 9 *mcg – 1 mikrogram = 1/1 000 000 g http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSn1LPqAC73aEnpkG5BLZOmI9QoCoxjfUxpUhNcsyZpfh8CDNw&t=1&usg= __U963uD26iaBxa4rZwycilgNQExM= Mušle svatého Jakuba •anglický název: Atlantic deep sea scallop •země původu: USA, Canada • •Tyto proslulé mušle svatojakubské pocházejí z východního pobřeží USA a jsou rozšířené od státu Maine až po Severní Karolínu. Zejména ve východní Asii se v posledních letech vyvíjí úsilí o chov těchto celosvětově ceněných mlžů v akvakultůrách, ale výsledky jsou zatím velmi mizivé. •Lastury tohoto druhu mohou dosahovat až délky 25 cm, mají okrouhlý tvar, rovnoměrně tvarovaná ouška a hodně radiálních žeber. • http://www.restaurant-guide.cz/images/musle-sv-jakuba.jpg Velmi lahodnou chuť mají svatojakubské hřebenatky na másle, případně syrové. Lze je i grilovat a často se podávají gratinované v lastuře. Při přípravě je důležité dodržet krátkou dobu tepelné úpravy, jinak bude maso tuhé. clams1.JPG http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSav9GSWL2Hmv9YGpY6BhyeOO02_0L_09gOEG4aPNemJi-bvDw&t=1&usg= __UuXLAQ0fNFsY0-VdZpXq6sthxgE= Břitva atlantská • •anglický název: Atlantic jackknife clam / Razor clams •země původu: Norsko •Břitva Atlantská je hojně rozšířeným druhem břitev ve středozemním a severním moři. V Evropě se vyskytuje celkem osm druhů, z nichž dva se komerčně prodávají v Evropě. •Protáhlá schránka dosahuje délky až 17 cm a má téměř rourkovitý tvar. •Hnědé lastury jsou diagonálně rozdělné: jedna polovina má podélné a druhá příčné pruhování. •Břitvy se výborně hodí ke grilování, ale výtečně chutnají také dušené v páře nebo osmažené na másle s trochou česneku. • Slávky jedlé •anglický název: Blue mussel •země původu: Holandsko •Slávka jedlá je velmi robustní •a přizpůsobivý mlž,který se •vyskytuje ve všech mořích a oceánech severní polokoule. Osídluje poměrně mělká pásma, dokonce také watty, což jsou území na přechodu pevniny a moře, která jsou při přílivu periodicky zaplavována vodou. Zde slávkám nevadí ani to, že se během odlivu ocitnou na suchu. V mělkých vodách dokážou vytvořit obrovské kolonie (tzv. lavice), v nichž přebývá několik tisíc jedinců. Protože se snadno rozmnožují, jsou pro akvakultury poměrně bezproblémovými • chovanci. Nutriční hodnoty na 100 g na 200 g porci DDD v % na 100g energie (kj) 360 720 4 bílkoviny (g) 11,90 35,60 24 tuky (g) 2,20 4,40 3 sacharidy (g) 0 0 - omega – 3 (mg) 483 986 - omega – 6 (mg) 18 36 - vitamín B12 (mcg)* 12 24 200 vitamín B6 (mg) 0,10 0,20 3 vitamín D (IU) - - - selen (mcg)* 44,80 90,6 64 fosfor (mg) 197 396 20 hořčík (mg) 34 68 8 *mcg – 1 mikrogram = 1/1 000 000 g http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Miesmuscheln-2.jpg/220px-Miesmuscheln-2.jp g Cozze(slávky) Největší farmy slávek jedlých u pobřeží Severního a Baltského moře. Modročerné, kapkovitě protáhlé lastury dosahují maximállně délky 10 cm.Vnitřní strana lastur je pokryta perleťovou vrstvou. Slávky středomořské •anglický název: Mediterranean mussel •země původu: Itálie, Španělsko •Slávka středomořská má trochu širší a větší schránky než její severní příbuzná, s níž ji pojí tak blízké příbuzenské pouto, že se oba druhy mezi sebou kříží. Původní vlastí slávky středomořské je Středozemní a Černé moře, jakož i atlantské pobřeží Španělska a Portugalska. V průběhu doby se ale rozšířila i do jižní Afriky a setkáváme se s ní i v některých pobřežních regionech USA a dokonce i Havajských ostrovů. Lastury mají modročerné zbarvení podobně jako slávka jedlá, jsou však širší a poměrně často porostlé svijonožci. http://farm3.static.flickr.com/2715/4068038357_e7c69b21a2.jpg Blue mussels are fast becoming a restaurant favourite Tyto slávky se hodí k dušení v páře, na přípravu hustých rybích polévek a výborně také chutnají v kořeněných omáčkách. Mandlovka obecná •anglický název: Dog cockle •země původu: Norsko •Tento druh mandlovek je rozšířený od pobřeží Norska až po Kanárské ostrovy. Ve středozemním moři se vyskytují zřídka. Zdržují se v hloubkách okolo 20m. Tlusté kulaté schránky jsou pokryté výraznými soustředěnými pruhy a na okrajích mají zbytky tmavého periostraka. Zámek mezi oběma lasturami tvoří řada rovnoměrně tvarovaných zoubků. Maso mandlovek může být poněkud tuhé, především u větších exemplářů. Proto se často používá nasekané nadrobno do různých nádivek. http://www.cerstveryby.cz/out/pictures/z1/hrebenatka01_z1.jpg http://www.dinersclub.sk/diners/uploaded/IS392201.jpg Ústřice obrovská •anglický název: Flat oyster •země původu: Francie •Původní areál rozšíření • ústřice jedle se rozprostírá • v Atlantském oceánu od Norska •po Maroko a zahrnuje celou oblast Středo •zemního moře. Populace žijící ve volné přírodě • jsou dnes ovšem vzácností. Umělý chov tohoto • druhu ústřic je náročnější než chov jiných druhů. •Přesto se vyplácí, protože ústřice jedlá se • vyznačuje lahodnější chutí, která opravňuje •k požadavkům vyšších cen. Akvakultury ústřic se • tradičně provozují podél atlantského pobřeží, především ve Francii. Zdejší centra chovu ústřic se nacházejí v Normandii, Bretagni a v regionech Charente a Gironde. Nutriční hodnoty na 100 g na 200 g porci DDD v % na 100g energie (kj) 247 494 3 bílkoviny (g) 5,20 10,40 10 tuky (g) 1,50 3 2 sacharidy (g) 0 0 - omega – 3 (mg) 435 870 - omega – 6 (mg) 28 56 - vitamín B12 (mcg)* 16,20 24 270 vitamín B6 (mg) 0,10 0,20 3 vitamín D (IU) - - - selen (mcg)* 63,70 127,4 91 fosfor (mg) 93 186 9 hořčík (mg) 33 66 8 *mcg – 1 mikrogram = 1/1 000 000 g Ústřici jedlou lze snadno odlišit od ostatních druhů ústřic podle okrouhlého, plochého tvaru schránky. Tvar, zbarvení a povrch lastur přitom mohou být různé. Maso ústřice jedlé je béžově pískové až šedavé barvy. Tento druh dorůstá do délky 12 cm, ve výjimečných případech mohou dorůst do délky až 20 cm. Takoví obři jsou ale velmi vzácní. Ve Francii se jim říká pied de cheval neboli koňská noha a v prodeji dosahují velmi vysokých cen. Ústřice se klasicky podávají syrové v otevřených lasturách pouze na nasekaném ledě. Maso se pak spolu s vodou v lastuře jednoduše vysaje nebo vyjme vidličkou. Podle chuti lze k ústřicím podávat nakrájený citron nebo limetku. Ústřice jedlá však chutná výborně také vařená, například pošírovaná ve vlastní šťávě nebo gratinovaná v lastuře. http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTe2zMErjxClstmxDbBUb7J_F5It86zk5q9n6do09QAms_6csg&t=1&usg= __u3FUfOSgpe-iwRHlFEK9mauI0Ts= Surf clams •Surf clams, Hokigai aneb Škeble, jsou původem z oceánů u východního pobřeží USA, od Maine až do Severní Karolíny. Jsou nazývané i jako atlantické škeble, kuřecí škeble nebo i barová škeble, sklízí se v průběhu celého roku. Jsou to největší škeble, které rostou na pobřeží Atlantského oceánu. Těší se velké oblibě právě kvůli jejich jemné a sladké chuti. Surf clams rychle rostou a rozvíjejí se. Datum spotřeby je do pěti až sedmi let. Mají více oválný nebo trojúhelníkový tvar než kulatý, rostou do délky od 10,2 cm do 20,3 cm. V teplejších vodách rostou pomaleji a věk, kterého se dožijí je přibližně 35 roků. Lůžka, ve kterých jsou škeble mohou dosáhnout hloubky až 50 m pod hladinu vody. Dospělá škeble se nejraději zavrtá do písku a vůbec se nehýbe, jenom pokud se dostane do proudů za bouřky a ty je uvolní. Každá, která se objeví nad pískem se bude snažit co nejdříve znova zahrabat. Živí se planktonem. Velký obrázek - HOKIGAI - mražené mušle na suši 500g Surf clams •Ukázka typických tvarů v jakých se Hokigai připravují. Surf clams mají vysoký obsah bílkovin a relativně nízký obsah kalorií a tuku. 100 g porce má 67 kalorií. Tato škeble se skládá z 13,5 procenta bílkovin a 0,5 procenta tuku. Kromě toho obsahuje 0,2 procenta Omega-3 mastné kyseliny, které jsou považovány za ochránce srdce. Obsahují také Selen a Niacin. Selen pomáhá předejít rakovině a dohromady s Niacinem může pomoci ovládat hladinu cholesterolu v těle. http://www.huntingtonbeachsushiya.com/yahoo_site_admin/assets/images/0608AssrtdNigiriSushiYa.220183 244_std.JPG Škeble můžete dostat konzervované, mražené a čerstvé. Čerstvé škeble se používají jako návnada. Lidé konzumují Hokigai v podobě smažených filé, polévek, omáček a k přípravě sushi a různých mignons . Zavřít okno Zavřít okno Zavřít okno http://www.cornichon.org/What%20100%20Clams%20looks%20like.JPG http://www.biolib.cz/IMG/GAL/10196.jpg http://farm4.static.flickr.com/3300/3245924958_78d9e0f85d.jpg http://1.bp.blogspot.com/_HnYemNi0lds/RrheqNIux1I/AAAAAAAACAo/7Tsu4VbdKEw/s400/7+CHERRYSTONES+ON+TH E+HALF+SHELL.jpg http://www.univ-lehavre.fr/cybernat/images/myaarena.jpg http://www.maggi.cz/getattachment/763ae4ae-6d66-4333-8f74-a56cffbccbe7/Musle.aspx http://www.naturalnews.net/wordpress/wp-content/uploads/2007/07/quahog.jpg http://rose-corbeau.madamecharlotte.com/lasuite/images/tellines425.jpg Mgr. Alexandr Burda