Koření Anýz celý, mletý - se používá v asijské kuchyni, do vánočního pečiva, sladkých rýžových pokrmů, koláčů i ochucených káv, kompoty, nakládaná řepa, sladké likéry, ryby. Má léčivé účinky proti kašli, nadýmání, tlumí křeče a podporuje trávení. Badyán celý, mletý – hvězdičky, plody se sklízí v jihovýchodní Asii a tvoří celé lesy. Používá se do perníku, povidel, vánočního pečiva, kompotů a kečupů. Je dekorativní. V Číně se používá do polévek. Vůní a chutí připomíná anýz, ale je silnější. Bazalka – zelená bylina, povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení . Přidává se do pokrmů italské kuchyně, polévek, omáček, fazolí, špenátů, zeleninových pokrmů. Bobkový list – vavřín, je hlavním kořením v marinádách a omáčkách k masu, nakládané zelenině v octě a především ke zvěřině. Citronela – citrónová tráva, vysoká tráva v jihovýchodní Asii, používá se v indické a thajské kuchyni, přidává se ke kari, polévkám rybám, drůbeži, vepřovému a měkkýšům. Dodává citrónovou příchuť. Stonky jsou vláknité a tuhé. Chilli, Kayenský pepř – kořenité papričky, velmi ostré, pěstují se v tropických oblastech. Využití maso, marinády atd. Černucha – kaloni, kmín černý, semena černé cibule , je turecké a indické koření. K jehněčímu a drůbežímu masu, luštěniny, saláty, jogurty, chleba, čatní. Estragon, pelyněk kozalec – francouzské koření, hořčice, ocet, pomazánky, sýry, vaječné pokrmy, listové saláty. Fenykl celý, mletý – vánoční pečivo, koláče, nakládaný zelenina, čerstvý na saláty, červená řepa. Podporuje trávení, je proti nadýmání ( čaj) a podporuje tvorbu mateřského mléka. Hořčice bílá, černá – celá semínky se používají k nakládání zeleniny, okurek. Rozemletá moučka smíchaná s vodou a octem, cukrem a dalším kořením = hořčice. Hořčičné placky byli proti revmatismu, ale dráždí kůži. Černá hořčice se používá v indické kuchyni, předem se opraží na oleji. Jalovec celý – aromatické koření používané ke zvěřině, k tučnému vepřovému a skopovému masu, marinády. Používá se do ginu, borovičky. Podporuje trávení, je močopudný. Karob, svatojánský chléb – suché plody se mohou jíst, mletý se používá do cukrářských výrobků, často v kombinaci s kakaem. Přidává se do fortifikovaných vín, likérů. Kardamom – používají se zelené plody nebo semena. Chutná kořenitě, nasládle, citrónově. Používá se v indické a arabské kuchyni ( do kávy i čaje ) masa, mleté maso, steaky, kuřecí mas i do sladkých pokrmů. Pro Araba je symbolem pohostinství. Kmín – pečivo, brambory, maso. Typicky český. Dělá pokrm lehčeji stravitelný, proti nadýmání, eliminuje negativní látky při vaření brambor atd. Římský kmín – šabrej, je výraznější, větší. Používá se v arabské, italské a indické kuchyni, mexiko, Afrika. Je výraznější při opražení na oleji. Kari – zelené, žluté, červené – thajské. Reaguje s olejem. Součást asijské kuchyně. Je to směs koření : kurkuma, koriandr, chilli. Kopr – saláty, omáčka, nakládaná zelenina. Používá se v polské, severoněmecké, skandinávské a východoevropské kuchyni. Koriandr – nakládaná zelenina a masa, paštiky, mletá masa a uzeniny, vánoční pečivo, chléb. Kurkuma – indický šafán, požívá se do Kari, polévek, rýže atd. převážně v indické kuchyni. Obsahuje žluté barvivo rozpustné v tucích. Libeček – polévky, vývary, mletá masa, směsi koření v kombinaci s tekutým polévkovým kořením. Lněné semínko – pečivo, saláty, sýrové rolády a masa. Působí i jako projímadlo. Používá se i olej na dochucení salátů. Levandule – květ je součástí provensálského koření, do olejů, octů nebo k přípravě zklidňujících čajů. Středomoří i Velká Británie. Majoránka – mletá masa, luštěniny, bramborové pokrmy, játrové knedlíčky, guláše atd. Je typická pro českou kuchyni. Meduňka – koření k ovoci, salátům, polévkám, pudinkům. Čaj podporující trávení a proti nadýmání. Muškátový květ mletý – kompot, tvaroh, mléčné nápoje a pokrmy, k pečenému ovoci, vánoční pečivo, polévky a bujóny. Není vhodný pro děti. Muškátový ořech - podobné využití jako květ. Více se používá do míchaných nápojů. Nové koření celé, mleté – marinády, polévky, svařené víno, perník atd. Je to všekoření. Oregáno, Dobromysl – italská kuchyně, pizza. Sýry, saláty, zeleninové pokrmy i masa. Trávení, proti nadýmání, kašli a ke zklidnění. Paprika sladká, pálivá – všestranné využití. Rozmarýn – jehněčí, kuřecí, králík, zvěřina. Je velmi aromatický. Aromatizuje ocet, marinády. Saturejka – koření na luštěniny ( Bohnenkraut) , pečené brambory, nakládané okurky, sýrové pokrmy, saláty. Seznam – olej, pečivo, ale i do salátů a dezertů. Obsahuje až 60 % oleje, je projímavý. Skořice – sladké pokrmy, indická a čínská kuchyně. Odstraňuje pach z úst, podporuje trávení i metabolismus. Je doporučena diabetikům. Šafrán – oranžové blizny květů, barví pokrm. Není vhodný pro děti a těhotné ženy. Pěstuje se v Africe, jih Evropy. Velmi drahý, často zaměňován podvodnými náhražkami. Šalvěj – čaj, vepřová masa a klobásy. Pečená masa, kuřata. Proti zánětu úst, nachlazení, dezinfekce při mytí rukou. Při vaření nepřikrývat. Tymián – marinády, grilování, zvěřina, zeleninové polévky, vepřové a skopové maso. Čaj je proti nadýmání, nachlazení. Vanilka – sladké pokrmy , lusk nebo mletá. Má dlouhou trvanlivost, neobsahuje příliš těkavé látky. Zázvor – indická, čínská kuchyně. Podporuje trávení, tlumí nadýmání. Asiaté i do sladkých pokrmů. Vánoční cukroví, pečená hovězí masa. Používá se čerstvý i mletý.