http://www.koreniodlubana.cz/modules/editorial/homepage_logo.jpg Anýz celý, mletý •Používá se v asijské kuchyni, je vhodný do vánočního pečiva, sladkých rýžových pokrmů, koláčů i ochucených káv, kompotů, nakládané řepy, sladkých likérů a na ryby. •Má léčivé účinky proti kašli, nadýmání, tlumí křeče a podporuje trávení. •Odstraňuje z pokrmů nepříjemné pachy, aromatizuje. • http://www.osolime.cz/31-home/anyz-cely-100g.jpg http://www.osolime.cz/32-zoom/anyz-mlety-100g.jpg http://www.spektrumzdravi.cz/w/spektrumzdravi/files/bedrnik-anyz.jpg Badyán celý, mletý •Koření badyán, pocházející původně z Číny, má podobné aroma jako anýz. •U nás se většinou přidává do vánočního pečiva, perníků, do hruškových a jablečných kompotů a povidel. Do svařeného vína se dávají celé hvězdičky které vypadají nádherně. •Má léčivé účinky. Vynikající k aromatizaci čaje. http://www.receptyonline.cz/data/pics/bylinky-koreni-smesi/badyan2.jpg http://www.koreni.cz/photos/jednodruhove/badyan_ml.jpg http://www.popelky.cz/text_img/8814ZmY.jpg Bobkový list - vavřín • Je hlavním kořením v marinádách a omáčkách k masu, nakládané zelenině v octě a především ke zvěřině. •Podporuje trávení a chuť k jídlu. • Vavřín je stále zelený keř či strom, který roste ve Středomoří, Íránu, Sýrii a i jinde v subtropických podmínkách. https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRg_Xpte8YxXVhfqrdcbzn2XRoQbRlLhh4ab34mmrBAeRs KdIOofw http://www.koreni.cz/photos/jednodruhove/bobek_ml.jpg list.jpg Chilli, Kayenský pepř •Kayenský pepř jsou mleté chilli papričky. •Velice ostré, pěstují se v tropických oblastech. Využití na maso, marinády atd. •Doporučuje se používat místo klasického pepře, je daleko zdravější, nedráždí a neusazuje se na sliznicích. Mohou ho používat i astmatici. Uvolňuje dýchací cesty, ničí viry a bakterie. • • http://www.koreni.cz/photos/jednodruhove/pepr_cayensky.jpg http://www.gadar.cz/fotky6629/fotos/_vyrd13_363chilli4.jpg https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSATH3ArXaWGd0HA6oozVqYd007mRP2x3mFmvqzFtOu9_q 9Be_eIA Černucha – kaloni, kmín černý, semena černé cibule •Je turecké a indické koření. Hodí se k jehněčímu a drůbežímu masu, dále na luštěniny, saláty, jogurty, chleba a čatní. •Má příjemnou mírně ostrou chuť, něco mezi cibulí, mákem a pepřem. Černucha je koření pro toho, kdo rád experimentuje. • http://www.koreni.cz/photos/cernucha.jpg http://static.osivo-semena.cz/891-3251-large/kmin-baraka-semena.jpg http://www.fotoklubf99.cz/photos/cernucha-109.jpg Estragon, pelyněk kozalec •Estragon je důležité zelené koření francouzské kuchyně. •Vynikající do bylinkových másel, majonéz, omelet, omáček, drůbeže, salátů, při výrobě hořčice, při nakládání zeleniny… http://www.jikl.cz/img/p/1312-1934-thickbox.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c0/Tarragon_spice.jpg/220px-Tarragon_spice.jp g Fenykl celý, mletý •Používá se do rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, k dušeným masům, také na vánoční pečivo, koláče a čerstvý na saláty a červenou řepu. •Má protikřečové účinky na střeva, je proti nadýmání a podporuje tvorbu mateřského mléka. •Používá se při výrobě likérů, v kosmetickém průmyslu a farmacii. http://www.nasevyziva.cz/img_data_arch/1/1305024678cla_fenykl1.jpg http://www.primakoreni.cz/media/upload/product/thumbnail/800x700-0__33_30_fenykl-mlety-jpg.jpg http://www.biolib.cz/IMG/GAL/52907.jpg Hořčice bílá, černá •Celá semínka se používají k nakládání zeleniny, okurek. Rozemletá moučka smíchaná s vodou a octem, cukrem a dalším kořením = hořčice. •Černá hořčice se používá v indické kuchyni, předem se opraží na oleji. Na rozdíl od žluté hořčice má výraznější a silnější chuť a používá se téměř výhradně v celém stavu. http://www.primakoreni.cz/media/upload/product/thumbnail/800x700-0__36_33_horcice-cela-jpg.jpg http://www.primakoreni.cz/media/upload/product/thumbnail/800x700-0__35_32_horcice-mleta-bila-jpg.jp g http://www.e-herbar.net/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=8303&g2_serialNumber=2 http://ekomarket.cz/1640-2388-home/horcice-cerna-cela.jpg Jalovec celý •Je aromatické koření používané ke zvěřině, k tučnému vepřovému a skopovému masu, na marinády. •Používá se do ginu, borovičky. •Podporuje trávení, je močopudný, má vliv i na dýchání. • http://www.novekoreni.cz/262-large_default/jalovec-cely.jpg http://kbfr.agrobiologie.cz/fytocenologie/Juniperus.communis.ja12.jpg Karob, svatojánský chléb •Suché plody se mohou jíst, mletý se používá do cukrářských výrobků, často v kombinaci s kakaem. • Přidává se do fortifikovaných vín, likérů. http://www.ireceptar.cz/res/data/090/011080.jpg http://www.nm-bydleni.cz/images/clanky2/karob-2.jpg http://www.margit.cz/files/2012/06/images.jpg Kardamom •Používají se zelené plody nebo semena. Chutná kořenitě, nasládle, citrónově. • Používá se v indické a arabské kuchyni (do kávy i čaje), na masa, mleté maso, steaky, kuřecí maso i do sladkých pokrmů. Pro Araba je symbolem pohostinství. •Působí proti pálení žáhy, mírní kašel, nevolnost, tonizuje a je též afrodisiakum. http://img.blesk.cz/img/1/gallery/1268783_karadmon-afrodiziakum.jpg http://www.popelky.cz/text_img/9520NDQ.jpg Koření od Samuela - Kmín •Je jedním z vůbec nejstarších koření. •Kmín se používá do polévek, omáček, pod maso a na pečená masa. Dále také do pečiva, při vaření brambor a zelí, do pomazánek, ke konzervaci.. •Typicky český. Dělá pokrm lehčeji stravitelný, proti nadýmání, eliminuje negativní látky při vaření brambor. http://www.koreni.cz/photos/jednodruhove/kmin_c.jpg http://arkotec.cz/52-thickbox_default/km%C3%ADn-mlet%C3%BD-100g-.jpg http://www.nasevyziva.cz/img_data_arch/1/1323629685cla_kmin.jpg Římský kmín – šabrej •Kmín římský je daleko aromatičtější a větší než kmín, na který jsme v české kuchyni zvyklí. •Používá se v arabské, italské a indické kuchyni, Mexiko, Afrika. Je výraznější při opražení na oleji. • http://www.receptyonline.cz/data/pics/bylinky-koreni-smesi/rimsky-kmin.jpg http://www.toppotraviny.cz/data/USR_001_BOSFOOD_001/11405.JPG http://spices.biodiversityexhibition.com/sites/www.biodiversityexhibition.com/files/styles/card-ima gebook/public/card/spices/image-book/cuminum_cyminum.jpg Kari •Známe několik druhů (indické, thajské, indonéské, čínské aj.). Obsahuje často 15 i více druhů koření. •Používáme do masových i zeleninových jídel, smetanových omáček, polévek, mletých mas, luštěnin, rýže. Vhodné též na ryby nebo drůbež. Naše kari je jemné chuti a není ostré. •Základ je směs koření: kurkuma, koriandr,chilli. http://seniorportal.cz/files/articles/0/article26/17-12459865.jpg http://1.bp.blogspot.com/-4SVIl_Q9sd4/UR_a8p_tPOI/AAAAAAAABXQ/lD7GbzTdFSU/s1600/Fotolia_28882503_M. jpg http://koreni.yin.cz/k/koriandr/koriandr.jpg https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSGkoRUggAU7gqAXGg8xub5Cv8x5TZI0tiaemQGcilLdpY -bFlm http://img.bhs4.com/b7/b/b7b76402439268b532e3429b3f1d1db0b28651d5_large.jpg http://img.bhs4.com/b7/b/b7b76402439268b532e3429b3f1d1db0b28651d5_large.jpg Koriandr • Koriandr se dá pěstovat i u nás. •Je vhodný při nakládání hub, zeleniny, červené řepy, zelí, do směsí koření, do vánočního pečiva, na chléb, při uzení masa, do omáček, při dušení masa, do likérů, při výrobě cukrovinek. •Působí proti plynatosti a odstraňují křeče. • • http://www.lucasinka.cz/wp-content/uploads/2010/09/coriander.jpg Kurkuma – indický šafrán •Převážně v indické kuchyni. Obsahuje žluté barvivo rozpustné v tucích. •Používá se při přípravě omáček, polévek, rýžových pokrmů, k barvení másla, sýrů a do nejrůznějších druhů koření Kari. •Zevně se využívá jako dezinfekční roztok, ale i při léčbě ledvin a žlučníku, pomáhá při trávení, při nadýmání, je doporučovaná při nemocech žaludku a je také velmi prospěšná diabetikům. http://www.bylinne-cigarety.cz/img/content/turmeric.jpg http://www.avicenna.cz/media/obrazky/20050421-curcuma%20kvet.jpg Lněné semínko •Stejně jako lněný olej mají i lněná semínka významné pozitivní účinky na lidské zdraví, mj. podporují správné zažívání, čistí střeva, játra a ledviny, příznivě působí na kardiovaskulární a pohybový systém. •Hodí se na Pečivo, saláty, sýrové rolády a masa. Působí i jako projímadlo. http://files.tvoje-zdravi.webnode.cz/200000114-2fc1331b58/lnene_seminko_big.jpg http://www.burrzo.cz/index_files/bylinky-pic/lnene-seminko.jpg http://alusky.cz/Bylinky/007_lnene_seminko.jpg Muškátový květ mletý •Muškátový ořech i květ pocházejí ze stromu zvaný Macizeň pravá. •Je to vlastně obal semene muškátového oříšku. Muškátový květ se používá v malých dávkách pro svojí výraznou vůni. •Hodí se do mléčných nápojů a pokrmů, do vánočního pečiva, tvarohu i do domácích likérů, patří také do polévek, nádivek a bílých omáček a kompotů. Není vhodný pro děti. • http://www.obchod.heroldreznickepotreby.cz/674-2799-large/muskatovy-kvet-mlety-500-g.jpg http://static.sashe.sk/photos/b/4/0/9/1/b-409144_4429b933c0.jpg http://koreni.yin.cz/m/muskatovy-kvet/muskatovy-kvet.jpg Muškátový ořech •Muškátový ořech má specifickou aromatickou vůni, ostřejší, kořeněnější a výraznější než muškátový květ. •Oříškem aromatizujeme například nápoje (koktejly, zeleninové šťávy, mléčné nápoje, punč, svařené víno), dobře chutná také s telecím masem, kuřecím i na ryby. Bývá často součástí kořenících směsí. • http://www.foodtv.cz/sites/default/files/articles/images/21/muskatovy%20orech.jpg http://media.novinky.cz/888/318885-original1-0qabr.jpg Nové koření celé, mleté •V Anglii nazýváno Allspice = všekoření, protože v sobě spojuje chuť a vůni nejoblíbenějších koření. •Hodí se opravdu do všeho. Do uzenin, při konzervaci masa i zeleniny, do omáček, polévek, při marinování ryb, do směsí celého i mletého koření, tvoří aromatizující esenci v likérnictví, parfumérii i v lékařství. •Neměli bychom ho vynechat ve všech hůře stravitelných pokrmech. • http://www.koreni.cz/photos/jednodruhove/nove_kor_ml.jpg http://www.obchod.heroldreznickepotreby.cz/34-2757-large/nove-koreni-cele.jpg http://www.biolib.cz/IMG/GAL/52656.jpg Oregano - Dobromysl •Nejčastěji se používá pro přípravu italských jídel, na špagety, pizzu, ale i do mletého masa nebo rizota, zeleninových pokrmů, sýrů a salátů. Lze ji rovněž použít na skopovou nebo telecí pečeni. •Vhodné je její užití v tučných jídlech, protože napomáhá trávení a je proti nadýmání. Působí i proti kašli, protizánětlivě a ke zklidnění. http://agriverdi.files.wordpress.com/2012/02/oregano.jpg http://www.ethnobotanical.cz/resize/domain/ethnobotanical/files/Koreni/oregano.jpg?w=640&h=480 http://cdn.blisstree.com/files/2011/09/fresh-oregano1.jpg http://www.priroda.cz/clanky/foto/dobromysl.jpg Sezam • V kuchyni se používají celá nebo i drcená semena na sladké i slané pečivo, olej, ale i do salátů a dezertů. Praží se, používá se i na minutky, ryby, drůbež, grilované pokrmy… •Obsahuje až 57 % oleje, má i značný obsah bílkovin - 21 %, dále asi 14 % sacharidů a velké množství minerálních látek. Je projímavý. http://us.123rf.com/400wm/400/400/lnzyx/lnzyx0911/lnzyx091100066/5835843-sezam-kapsua--ka-jednego-r oku-a-ycia-roa--lin.jpg http://www.ymca.cz/_cms/gf/modules/aktuality/sezam.jpg http://database.prota.org/PROTAhtml/Photfile%20Images%5CSesamum%20indicum%205178.jpg Skořice •U nás se využívá do kompotů, svařeného vína, sladkých jídel, atd. Indická a čínská kuchyně. •Odstraňuje pach z úst, podporuje trávení i metabolismus. Je doporučena diabetikům a má i zahřívací schopnosti. http://www.nazeleno.cz/Files/ResizedImages/obrazky/Potraviny/Sko%C5%99ice/perex_329x-1_1002031416.j pg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Cinnamomum_verum1.jpg Vanilka •Vanilka je kořením jemné chuti, vhodná na sladké pokrmy , lusk nebo mletá. Má dlouhou trvanlivost, neobsahuje příliš těkavé látky. •Vůně vanilky je způsobena látkou zvanou vanilín, která je nyní vyráběna synteticky. Syntetický vanilín ovšem nikdy nemůže zcela nahradit chuť ani vůni přírodní vanilky. • http://www.koreni.cz/photos/jednodruhove/vanilka_mleta_210.jpg http://ekomarket.cz/1676-2488-large/vanilka-lusk-1-ks.jpg http://www.magazinzahrada.cz/uploads/gallery/vanilka-prava-orchidej-z-rodu-vanilla/vanilka-6.jpg • • • •Zdroje: •www.koreni-samuel.cz •www.koreni.cz •www.rojikovokoreni.cz • • • • •