Slezská Tržní druhy jedlých hub Mgr. Michal Adam Slezská Pečárka dvouvýtrusá – Žampion (Agaricus bisporus) Slezská Jedlá a pěstovaná houba z čeledi pečárkovitých Existuje mnoho druhů, ovšem nejznámější a nejrozšířenější je právě pečárka dvouvýtrusá, která neroste volně v přírodě, ale pěstuje se. Jiné druhy pečárek: pečárka hnědá (pouze odrůda žampionu,rostoucí ve volné přírodě) pečárka císařská pečárka ovčí pečárka obrovská Slezská Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) Slezská Běžně se konzumují pouze klobouky hub ● do hotových jídel, k nakládání do octa nebo sušení vynikající surovina pro polévky a omáčky dobře chutná i konzervovaná v různých nálevech a kombinacích se zeleninou. je výtečná i uzená ● ● ● Slezská ● ● ● Tuhé třeně se dají usušit a rozemlít na tzv. houbový prášek, který se používá jako aromatické houbové koření.. příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu zvyšuje odolnost proti infekcím i tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň účinky proti zánětlivým onemocněním, virovým, bakteriálním a plísňovým chorobám. Slezská Shiitake česky houževnatec jedlý (Lentinula edodes) Slezská Dříve záležitost hlavně orientální kuchyně ( Asie – Čína) Dnes rozšířená i do světové kuchyně Daří se pěstovat i mimo východní Asii Slezská Boltcovitka Jidášovo ucho (Auricularia auricularia-judae) Slezská Černá dřevokazná houba čínsky nazývána „muer“ neboli „dřevnatá ouška“ Nepostradatelná ingredience čínské kuchyně Tepelně upravené masové i zeleninové směsi Polévky, saláty (čínský zelný s.) Použití houby: - čerstvé -> vaří se 10-20 min - sušené Léčivé účinky – zlepšuje imunitu, čistí krev, vyživuje vlasy a nehty, tlumí bolesti (žaludek..) Slezská Lanýž (tuber) Slezská Významná a velmi vzácná kulinářská pochoutka Podzemní houba - zcela bez nadzemních částí (složitý sběr – využití speciálně cvičených psů a prasat) Pěstování: hlavně Francie(Piemont, Perigord), Itálie, Chorvatsko, Severní Amerika Rozlišujeme 3 druhy jedlého lanýže: BÍLÝ – piemontský (jemnější aroma) ČERNÝ neboli ZIMNÍ - perigorský – nejvyhledávanější a nejlepší (silné až ostré aroma) LETNÍ – silná,kořeněná vůně -> sušením se zjemňuje Slezská Používají se jako koření(nastrouhané na pokrm) Černý lanýž se tepelně prohřívá Součást paštik a nádivek Bílý lanýž se neupravuje - ztráta aromatických vlastností Výroba másla, mouky a oleje Slezská Liška obecná Lišky jsou široce známé houby, neboť jsou snadno poznatelné podle žlutého nebo oranžového zbarvení klobouku a podle toho, že nemají pravé lupeny. Lišky jsou vynikající jedlé houby. Jejich výjimečnost je způsobena tím, že mají pevnou konzistenci, takže se tepelnou úpravou nerozpadají a stále si zachovávají svůj tvar. To je rozdíl od hřibovitých hub, které se tepelnou úpravou rozvařují a rozpadají se. Slezská Slezská Smrže Smrže patří mezi vynikají druhy hub. Taxonometricky se řadí do hub vřeskovýtrusých a v Evropě jich roste několik druhů. Jsou to první jarní houby. Jako tržní houby je v České republice povoleno prodávat smrže obecného a smrže špičatého, rovněž je možno prodávat smržům příbuznou destici chřapáčovou. Smrže patří mezi lahůdky a pro svoji chuť jsou celosvětově vyhledávané. Při tepelné úravě si kromě chuti zachovávají i svoji konzistenci, takže při vaření se nerozblemtají a zůstávají zajímavé nejen pro žaludek, ale i pro oko. Slezská Slezská Hřiby Hřiby jsou naše nejpopulárnější jedlé houby. Jejich popularita je způsobena tím, že si je nelze zaměnit za jedovaté druhy hub snad kromě hřiba satana, který je však poměrně vzácný, navíc je jedovatý jenom za syrova a otravy nejsou smrtelné. Chuťově patří hřiby mezi dobré jedlé houdy. Z hlediska kulinářských úprav hřibů je třeba vést, že tepelnou úpravou někdy až příliš měknou, což je mírně handicapuje při porovnání s některými lupenatými houbami. Slezská Hřibů roste v Evropě několik desítek druhů. V České republice je povoleno obchodovat jenom s několika málo druhy, které je ještě možno rozdělit na tzv. bílé hřiby, které si zachovávají si barvu při otlačení: - hřib smrkový, hřib dubový, hřib borový a dále na hřiby modrající, které otlačením modrají nebo hnědnou - hřib kovář, hřib koloděj a dále na další druhy hřibů, které také mnohdy po otlačení mění barvu, ale mnohem méně intenzivně než uvedené modráky - suchohřib hnědý, hřib dutonohý, hřib plstnatý, hřib sametový, hřib strakoš. Slezská Hřib dubový Slezská Hřib smrkový