Slezská Krátké těstoviny Mgr. Michal Adam Slezská Těstoviny obecně Pravé italské těstoviny se vyrábějí pouze z vody a pšeničné mouky. K výrobě mouky (tzv. semoliny) může být použita pouze speciální pšenice, jejíž zrna jsou tvrdší než u běžné pšenice. Po smíchání s vodou se z těsta lisují různé tvary těstovin a suší se. Slezská ● Těstoviny jsou zdrojem uhlohydrátů, obsahují 10- 12% proteinů a jsou bohaté na vitamíny, zejména vitamíny komplexu B. Obsahují velmi malé % tuků (1- 1,5) a zažívací trakt je snadno a rychle zpracovává. Ale pokud jsou podávány s omáčkami, pak se již o racionální dietetice mluvit nedá! Škrob uvolněný z rozvařených těstovin, potáhne sliznice zažívacího traktu a zhoršuje zažívání. ● ● ● Slezská Conchigliette (mušličky v ČR) Jsou to menší sestřičky těstovin conchiglie. Používají se hlavně do zeleninových polévek, ale mohou sloužit i k ragú či zelenině. Další používané názvy pro tento tvar těstovin: coccioletten ebo abissini. Slezská Conchigliette Slezská Ditali - těstoviny ve tvaru prstýnků Ditali se používají jako zavářka do polévek.Pocházejí z oblasti Neapole, jejich jméno označuje náprstek, někde se jim říká také fischietti. Jejich tenčí a kratší varianta se nazývá ditalini nebo cannarozzetti. Slezská Slezská Farfalle mají vroubkované, či zvlněné okraje, uprostřed jsou stisknuté (připomínají motýlky nebo mašličky) Slezská Farfalle Farfalle jsou vynikající svým vzhledem k různým masovým směsím, ale také jen posypané mákem a přelité rozpuštěným máslem. Větší farfalle jsou známé jako farfallone, zatímco miniaturní verze pod názvem "farfalline". Vznik těchto těstovin se datuje až do roku 1500 do Lombardie a Emilie-Romagna v severní Itálii. Slezská Slezská Fusilli- spirály nebo vřetena Slezská Fusilli Fusilli podáváme s různými omáčkami, nebo z nich můžeme udělat salát, také je můžeme přidávat do polévek. Jsou v kuchyni velmi univerzální. Pochází z doby kolem roku 1550, kdy je začal vyrábět kuchař velkovévody toskánského. Také se jim říká eliche, vrtulky. Slezská Slezská Gnocchi- velké polo- zavinuté tvarované mušle Slezská Gnocchi Gnocchi jsou malé knedlíčky z brambor a mouky a dalších surovin, které se liší podle oblasti. Gnocchi se podávají jako teplý předkrm (primi Piatti), jako alternativa polévky. Podávají se s rajčatovou omáčkou, pestem a rozpuštěným máslem, posypané sýrem. Slezská Slezská Penne Rigate- kratší či delší duté těstoviny s rýhovaným povrchem Slezská Penne Penne se vyrábí ve dvou variantách: "penne lisce" (hladké) a "Penne rigate„(vrásčité). Podávají se s omáčkami, jako je pesto, marinara. Používají se jako přísada do těstovinových salátů. Velmi populární, jednoduchý pokrm je Penne Arrabbiata s červenou omáčkou a parmezánem. Penne je vynikající a všestranná těstovina. Slezská Slezská Riccioli jsou v překladu lokny, kadeře. A tomu odpovídá tvar těchto těstovin. Slezská Ricciolli se v oblasti Piemontu se blíží tvaru rotini, jinde jsou kulatější a loknám více podobné. Slezská Slezská Rigatoni- krátké trubky Slezská Rigatoni jsou perfektní s omáčkou ze smetany nebo sýra. Můžeme je také zapékat. Jejich název je odvozen od slova rigati, hřebenovitý. Patří mezi nejpoužívanější těstoviny v oblasti střední a severní Itálie. Jejich tvar je pro větší průměr, který pojme kousky masa či zeleniny a pro rýhovaný povrch, který udrží lépe omáčku, ideální právě pro masové a zeleninové omáčky. Slezská Slezská Spaccatelle jsou krátké duté zahnuté těstoviny Slezská Spaccatelle jsou typické pro Sicílii. Chutnají skvěle s kořeněnou sýrovou omáčkou. Jejich příprava je velice rychlá. Jsou to středně dlouhé těstoviny vytlačované strojkem na těstoviny přes štěrbinu tvořítka ve tvaru písmene U, které se při vytlačování zkroutí do tvaru půlkružnice. Slezská Slezská Další krátké těstoviny abissini, bocconcini, cannarozetti, cannolicchi, caserecce, cavatelli, cicatelli, cocciolette, conchiglie, conchiglioni, coquillettes, creste di galli, dischi, elicoidali, fagiolini, farfalle tonde, farfalloni, fiocchetti, fiocchi, fiocchini, francesine, fregnacce, fricelli, fusilli, paesani, fusilloni, garganelli, gemelli, lumaconi, lumache, lumachine, maccheroni, malloreddus, maltagliati, maltagliati, manicotti, mostaccioli, pantacce, pennette, pennoni, riccioli, rigatoncini, rotini, sagnarelli, sedani, sedanini, straccetti, stricchetti, strichetti, strozzapreti, tofette, trenne, trennette, tripolini, trofie, tubetti, tuffoli. Slezská Cavatelli Fregnance Slezská Maltagliati Sagnarelli Slezská Tofette Tuffoli