Slezská Obiloviny Mgr. Michal Adam Slezská Význam a využití slouží především k lidské výživě ● zrna se zpracovávají k potravě a celé rostliny se využívají jako zelená píce ● rostliny využívané a pěstované pro svá semena ● čeleď lipnicovité ● jednoleté i víceleté byliny ● dělí se na pravé a nepravé obiloviny ● Slezská Poldy (obilky) jsou uloženy podle druhu obiloviny v: ● ● ● klasu – pšenice, ječmen, žito latě – oves, rýže, proso palici – kukuřice Obilné zrno je plod, který se nazývá obilka. Ta se skládá z: ● ● ● obalové vrstvy jádra klíčku Slezská Jakost obilovin ● mlynářská jakost (objemová hmotnost, obsah popele a sklovitost) pekařská jakost, která je dána především množstvím a kvalitou lepku. ● Slezská Pšenice rod jednoděložných rostlin ● Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. používá se jako potravina, krmivo a jako surovina ● Slezská Pšenice je druhou nejrozšířenější obilovinou po rýži na světě a využívá se na výrobu mouky, krupice, pšeničného škrobu, vloček a extrudovaných výrobků. V ČR se pěstují především tvrdé a středně tvrdé odrůdy pšenice seté. Tvrdá pšenice je vhodná k výrobě těstovin. Ty se vyrábějí z krupice této pšenice, tzv. semoliny. Stále větší oblibě se těší pšenice špalda, která má zrno k němuž jsou přirostlé plevy. Špalda má ořechovou chuť a je vhodná pro osoby alergické na lepek. Slezská Žito potraviny pro lidi a krmiva pro zvířata ● vyrábí se z něho alkohol (gin) ● Slezská Žito je druhou nejrozšířenější obilovinou u nás, která se používá k výrobě chlebové mouky, mouky na přípravu perníků, výrobu kávovin a destilátů. Žito je nenáročné na podnebí a pěstuje se také v chladnějších horských oblastech. Žitný chléb jen chutný a dlouho vláčný. Slezská Oves je využíván na výrobu vloček a jako krmivo ● nenáročný na klima a půdu a bílkoviny, které obsahuje, se mohou svou biologickou hodnotou srovnávat s bílkovinami luštěnin ● Slezská Ječmen slouží k výrobě sladu ● obsahuje vitamíny B a E ● Slezská Ječmen se u nás využívá především k výrobě sladu, který se řadí mezi nejjakostnější na světě. Navíc se používá k výrobě krup, kávovin, vloček, destilátů nebo jako krmivo. Mouka z ječmene má špatnou pekařskou jakost. Slezská Kukuřice ● robustní trávy dorůstající výšky nejčastěji 0,5-6 m většinou jsou jednoleté, ale některé divoké druhy jsou vytrvalé ● Slezská Kukuřice Pro její pěstování je třeba dobře obdělávaná půda a teplejší podnebí. Kukuřice vytváří klasy, tzv. palice, které mají dužnaté vřeteno ve kterém vyrůstají v řadách zrna. Ta jsou hladká, bez břišní rýhy, ale obsahují vysoké množství tuku. Vzhledem k nízkému lepku je vhodná pro bezlepkovou dietu. Konzumní kukuřice se využívá na výrobu kukuřičné krupice, ze které se vyrábí kukuřičná kaše polenta nebo placky tortilas. Dále je vhodná k výrobě vloček, kukuřičného škrobu (maizeny) nebo klíčkového oleje. Cukrová kukuřice s vysokým obsahem cukru (až 30 %) se pěstuje a zpracovává jako zelenina. Pukavá kukuřice slouží k výrobě popcornu. Slezská Proso ● používá se jako krmivo ptactva jedná se o jednoleté nebo vytrvalé byliny ● Slezská Proso se pěstuje především v Africe, protože rychle zraje a nevadí mu sucho. U nás se pěstuje v mnohem menším množství než v minulosti. Je součástí šestizrnného chleba a loupané a broušené obilky (jáhly) se využívají jako rýže. Na stéble vyrůstají klásky, které tvoří latu. Kulaté obilky jsou uzavřené v lesklých tvrdých slupkách barvy bílé, žluté, oranžové nebo hnědé. Zrno obsahuje bílkoviny, železo, vitamíny B 1, B2 a E. Obilky však snadno žluknou díky vysokému obsahu tuku. Slezská Čirok nazýván též jako velbloud rostlinného světa ● použití jako krmivo nebo k technickým účelům ● Slezská Rýže rýže dodává asi dvacet procent kalorické spotřeby lidské populace ● hlavně v tropických oblastech Afriky a Asie ● Slezská Rozdělení rýže podle druhů ● neloupaná s tlustostěnnými plochami na povrchu se nazývá paddy loupaná, dlouhozrnná – sypká nelepivá rýže vhodná jako příloha loupaná, kulatozrnná – slepuje se, využití na kaše, nákypy loupaná, střednězrnná – drží tvar a nerozsýpá se, vhodná na rizoto jasmínová – voní po jasmínu, jemně hnědá škrobovitá krusta natural – pololoupaná, tužší, příloha při zdravé výživě ( vařit 35 minut) indiánská – divoká,černá, má ořechové aroma a používá se ve směsi ( vařit 40 minut) ● ● ● ● ● ● ● červená, pololoupaná – vaří se krátce a nechá se dojít, podává se jako příloha k masům Slezská Další využití rýže: ● z dužiny keře se vyrábí rýžový papír např. na cigaretové papírky ● z rýžové mouky se vyrábí hrubý papír, složí k přípravě závitk. ● víno Sake ( Japonsko) se vyrábí již od třetího století Slezská Bér, Mohár, Čumíza jednoleté nebo vytrvalé byliny ● krmivo pro ptáky ● Slezská Nepravé obiloviny neboli Pseudoobiloviny rostliny z jiných čeledí než lipnicovité Seznam pseudoobilnin laskavec (Amaranthus) merlík (Chenopodium) pohanka (Fagopyrum) Slezská Laskavec (Amaranth) krmivo pro zvířata ● dobrý pro výrovu papíru ● patří mezi jednoleté rostliny ● Slezská Laskavec Laskavec, jemuž se také říká amarant nebo sloní ucho je známý už kolem 8000 let. Mluví se o něm jako o "dávné obilovině Aztéků". Byl ceněn pro své výživné vlastnosti a oslavován jako potrava bojovníků. Největším pěstitelem této obiloviny je dnes Čína, dále pak Mexiko a Střední Amerika. Amarant můžete koupit v každé prodejně zdravé výživy. Semínka amarantu jsou malá asi jako sezamová semínka a zbarvená ve škále od žluté po smetanovou. Chuť laskavce je mezi sladkou a oříškovou, tepelně upravená semínka jsou křupavá. Slezská Slezská Merlík kulturní plodina z Jižní Ameriky ● jednoletá bylina ● rozvinutý v potravinářském průmyslu ● Slezská Pohanka rod rostlin z čeledi rdesnovitých ● jednoleté a vytrvalé byliny ● využívá se jako potravina a zelené hnojení ● Slezská Pohanka Semena pohanky obsahují draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitamínů skupinu B, cholin, rutin (působí na pevnost cévní stěny) a tokoferol (E). Pohanka je nejvíce ceněna pro vysoký obsah rutinu. Rutin působí léčivě na cévy v celém organismu. Vrací cévám pružnost a spolu s přítomným vitamínem E léčí na cévách chorobné změny. Reguluje krevní tlak a zmírňuje potíže s křečovými žílami na nohou. Účinek rutinu ještě násobí vitamín C, proto je nezbytné jíst k pohance syrovou zeleninu. Slezská Pohanka Rutin s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Známý je léčebný účinek pohanky při praskání žilek v oku, obličeji, při zvýšené krvácivosti, žaludečních a dvanáctníkových vředech, střevních nádorech nebo při silné a déletrvající menstruaci. Pohanka je rovněž skvělá k detoxikaci, hlavně v těhotenství. Slezská Pohanka Vitamíny B řady pomáhají tělu aktivovat energii podporující činnost nervů a příznivě ovlivňují stavy podrážděnosti, nechutenství a bolesti hlavy. Dalším důležitým prvkem je cholin. Cholin regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Taky pomáhá odbourávat nahromaděný tuk v játrech. Pohanka obsahuje množství látek, které pomáhají vstřebávat a snižovat cholesterol. Slezská