obory_top.jpg Historie pohostinství logo.jpg Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Anotace: prezentace slouží žáků k vytvoření orientačního přehledu o vývoji pohostinství od starověku až po novověk. Klíčová slova: pohostinství, pohostinnost, způsoby obsluhy. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. obory_top.jpg Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_01 http://7zs.wz.cz/opvk%20velke%20logo.jpg Digitální učební pomůcka Vývoj pohostinství: • pohostinnost původně znamenal poskytnutí přístřeší a ubytování zdarma. Později se stala tato činnost obchodním podnikáním. • Historie pohostinství se rozděluje do tří základních etap: -starověk -středověk -novověk. • • Pohostinství ve starověku: •nejstarší záznamy pocházejí z Babylonu a Palestiny, pohostinství se poskytovalo zdarma •v Egyptě vznikala zábavní střediska, jedlo se rukama, byly známy 4 druhy piva a 2 druhy vína •Řecko bylo známo pořádáním soutěží a her, pohostinská činnost byla povolena každému, existovala různá omezení, např. zavírací doba, používání odměrek ap. Po jídle se nabízela mísa s vodou na umytí •za vlády Římanů vznikaly hostince pro chudé pocestné, pro bohaté dobře zařízené domy s koupelnami. Používalo se již sklo a porcelán. Byly zavedeny vývěsní štíty, vyhlášky proti rvačkám a opilství, byly zakázány některé hazardní hry, bylo zavedeno placení daní. • Obr. 1 • • 200 př. n. l.,Archimédes,doprava,lodě,muži,osoby,pálení lodí,plachetnice,skla odrážející sluneční paprsky,slavní lidé,starověk,technologie,věda,zakládání ohňů,zrcadla Pohostinství ve středověku: •do konce 13. století zřizovala církev při klášterech noclehárny, platilo se prací a naturáliemi •vesnické hostince měly jednoduché vybavení, hostinským se mohl stát každý, kdo složil slib placení daní, dodržování pořádku, vah a cen •pokrmy se připravovaly na otevřených ohništích, v 15. století se začaly používat příbory •v některých zemích se začaly rozlišovat způsoby obsluhy: • francouzský, anglický a ruský. • Způsoby obsluhy ve středověku: • •anglický - hostinský krájel maso u stolu a určoval porce pro jednotlivé hosty •francouzský - kuchaři nakrájeli maso na mísy, složili do původního tvaru a číšníci u stolu překládali •ruský - mísy s pokrmy se založily na stoly a hosté se sami obsluhovali. • Novověk: •období ovlivnil rychlý rozvoj průmyslu a obchodu. Vznikaly nové restaurace, kavárny a výletní restaurace •po vzoru pařížských hotelů vznikaly moderní hotely ve všech větších městech Evropy •poskytování služeb umožnilo růst cestovního ruchu •pohostinství a hotelnictví se zařadilo mezi nejvýznamnější obory. • Obr. 2 • M:\fotografie\2011\Steaky a bifteky 6.-7.5.2011\Snímek 056.jpg Československé pohostinství: • •tradice vzniká v roce 1918 samostatného Československa •rychlý rozvoj soukromého podnikání •rozvoj lázeňství •po 1. světové válce nastal rychlý rozvoj soukromého podnikání •krize nastala za druhé světové války a následné změně politického a hospodářského uspořádání. • Pohostinství po 2. světové válce: : • • základem pohostinství byly tyto podniky: •Interhotely - měly vysokou úroveň, nejčastěji pro zahraniční hosty •V České republice to byly: •IH Praha, IH Karlovy Vary, IH České Budějovice, IH Liberec, IH Krkonoše (sídlo ve Vrchlabí), IH Brno, IH Ostrava • •Na Slovensku: •IH Bratislava, IH Ružomberok, IH Tatry se sídlem ve Starém Smokovci •Restaurace a jídelny (RAJ), častěji ve větších městech •Jednoty – hospody a pohostinství většinou • na vesnicích. • Pohostinství v současnosti: •rok 1989 umožnil návrat k soukromému podnikání •majitelům byly navráceny zabavené restaurace a hotely •velkou rolí v kvalitě poskytovaných služeb je konkurence jednotlivých zařízení •v ČR začíná podnikat celá řada zahraničních hotelových řetězců •příprava jídel se stala populární mezi širokou veřejností – televizní kanály vysílají celou řadu soutěží a pořadů o přípravě pokrmů. Kontrolní otázky 1. 1.Do kterého období patří Řecko a Řím? 2.Ve kterém období vznikly způsoby obsluhy, vyjmenuj je. 3.Co znamená pojem – platilo se naturáliemi? 4.Kdy byly zavedeny vyhlášky proti rvačkám a opilství 5.Kdy začala tradice českého pohostinství? 6.Jaká tradice z Řecka se dochovala do dnešní doby? 7.Popiš jednotlivé způsoby obsluhy. 8. Správné odpovědi 1.Do starověku. 2.Ve středověku – ruský, anglický a francouzský. 3.Platilo se zbožím nebo prací pro klášter. 4.Ve středověku. 5.V roce 1918 – vznik samostatného Československa. 6.Pořádání her a soutěží (Olympijské hry). •7. Anglický - hostinský krájel maso u stolu a určoval porce pro jednotlivé hosty. • Francouzský - kuchaři nakrájeli maso na mísy, složili do původního tvaru a číšníci u stolu překládali. • Ruský - mísy s pokrmy se založily na stoly a hosté se sami obsluhovali. 1. • Obrázky: [online.] [cit. 2012-09-12] dostupné z: www.office.microsoft.com – obr. č. 1, č. 2 - fotografie ze školní akce. Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1: Fortuna, 1996, ISBN 80-7168-333-7.