Mezinárodní vinařské oblasti Ing. et Bc. Michal Motyčka, Dis., Ph.D. Francie nFrancouzská vína jsou považována za jedna z nejlepších na světě. Téměř všechny klasické odrůdy vinné révy pochází z Francie. Ve Francii se vyrobí ročně více než 68 miliónů hektolitrů vína. Francouzská vína se obvykle vyrábí z odrůd Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Francie má obecně výborné klimatické podmínky a vína jsou velmi rozmanitá. Země má několik desítek vinařských oblastí s různými typů půd a velmi vyspělou technologii pěstování a výroby vína. Francie byla také první zemí, která zavedla v roce 1935 systém klasifikace pro kontrolu a kvalitu vín. Francouzská vína dělíme na různé kategorie: n1er Cru Classé, Grand Cru Classé, 2éme atd.. 1855 (A, B) nGrand Cru, 1er Cru, nAOC (Appellations d’Origine Controllée) jsou vína s ochranou regionální jedinečnosti, výroba vín musí splňovat podmínky sklizně, výnosu, odrůd, způsob pěstování vinné révy a výrobních postupy. nVDQS (Vin Délimité de Qualité Superieure) jsou velmi kvalitní vína s mírnějšími kritérii než u vín s označením AOC. nVin de Pays jsou zemská, venkovská či oblastní vína. nVin de Table jsou vína stolní. Vinařské oblasti Francie Francouzské vinařské oblasti nVe Francii existují desítky vinařských oblastí. Mezi nejznámnější patří Bordeaux, Burgundsko, Champagne, Alsasko, údolí Loiry, údolí Rhony, Languedoc-Roussillon nebo ostrov Korsika. Vinařská oblast Bordeaux leží na dolním toku řek Garonne a Dordogne až po ústí řeky Gironde. Z místních bílých vín jsou nejznámější Côte de Bordeaux, Graves, Haut Benauge, St. Malaire, Sauvignon Blanc, Semillon, Muscadelle, Sauvignon Gris a z červených vín Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot, Côte de Castillon, Médoc, Haut-Médoc a St. Julien. Vinařská oblast Burgundsko se rozprostírá od Dijonu až po Lion. Burgundsko je známé zejména pro dvě velké odrůdy - Pinot Noir a Chardonnay. K dalším odrůdám patří Chablis, Chambertin, Saint Georges, Corton, Rully, Beaujolais. Vinařská oblast Champagne se rozkládá východně od Paříže a pěstují se zde zejména odrůdy Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Rulandské bílé i modré a odrůda Gamay, ze které se vyrábí proslulé šampaňské značky Champagne. Vinařská oblast Alsasko je známá především pěstováním bílých odrůd a rozkládá se od Strassbourgu až po Thann. Je zde cítit vliv německého vinohradnictví. Nejrozšířenější odrůdy jsou Chasselas, Cleoner, Vaner, Pinot Gris, Sylvaner, Pinot Blanc, Risling, Gewurztraminer, Muscat a Pinot Noir. Vinařská oblast Côtes du Rhône se rozkládá mezi Lionem a Avignonem podél řeky Rhôny a je známá především svými červenými víny Syrah, Grenache, Côte Rôtie a Hermitage. Nejrozšířenější bílé odrůdy jsou Roussanne a Clairette. Vinařská oblast Provence (Provensálsko) je nejstarší ve Francii a leží mezi Marseille a Toulonem a je známa výrobou kvalitních růžových a červených vín. Produkce růžových vín je až 80 %. Hlavním vinařským centrem je Côtes de Provence. V oblasti se pěstuje velká řada odrůd, pro červená vína nejvíce Grenache, Mourvèdre a Syrah, pro bílá Clairette a Semillon. Největší vinařská oblast na světě, Languedoc-Roussillon, se rozkládá na pobřeží Středozemního moře od Rhôny až k Pyrenejím. Oblast je vyhlášena pěstováním především červených odrůd jako Carignan, Grenache, Merlot a Cabernet Sauvignon. V oblasti Languedoc se vyrábí dezertní vína Côte de Haut-Roussillon, Côte d´Agly a Banyuls.Jihozápadní vinařská oblast Francie se rozkládá od hranic oblasti Bordeaux k Pyrenejím. Z červených odrůd vinné révy se v oblasti pěstují především Cabernet a Merlot, z bílých pak Sémillon a Sauvignon. Vinařské oblasti v údolí Loiry se proslavily především bílými víny a rozkládájí se od Centrálního masivu až k pobřeží Atlantiku okolo města Nantes. Pěstují se zde především odrůdy Chenin Blanc a Sauvignon. Vinice ostrova Korsiky jsou situovány hlavně na pobřeží a pěstují se zde růžová a suchá bílá vína, nejčastěji odrůdy Abatico nebo Trebiano. Z vín jsou nejznámější značky Cabri a Malvoisie. - Itálie nItálie je jedním z největších producentů vína na světě. Itálie byla odedávna zemí oliv a vína. Ke kvalitě italského vína přispívá především tradice stará několik tisíc let, rozmanitost místních odrůd a pestrá škála italských vín. Nalezené důkazy o pěstování vína na ostrově Sicílie pocházejí již z roku 2000 před Kristem. nItalské odrůdy jsou velmi rozmanité, od lehkých stolních vín až po plná vína. Italská vína jsou rozdělena do dvou tříd: stolní vína (vini di tavola) a jakostní známková vína neboli vína DOC (Denominazione di origine controlatta). Označení Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) znamená, že víno bylo vyrobeno s využitím tradičních metod z tradičních odrůd. Označení Denominazione di Origine Controllata (DOC) znamená, že víno musí být vyrobeno obvyklým způsobem. Indicazione Geografica tipica (IGT) je označení pro jakostní víno, které není DOC nebo DOCG, obvykle z důvodu použití netradičních metod nebo odrůd. Vino da Tavola je nejnižší stupeň, jedná se o stolní víno. Vino Spumante (Aromatico) je označení pro šumivá vína, kde dochází k dokvašování v láhvi. n n nOdrůdy vín pěstovaných v Itálii nK nejznámějším bílým italským vínům patří Nobile di Montepulciano, Barolo, Chianti bianco, Soave, Prosseco a z červených vín Barbaresco, Grinolino a jiné. Z vermutů pak Cinzano, Gancia a Martini. Itálie se může také pochlubit zcela originálními místními odrůdami jako Nebbiolo, Sangiovese, Aglianico, Barbera, Dolcetto, Malvasia, Montepulciano, Moscato, Tocai Friulano nebo Trebbiano. n Vinařské oblasti Itálie Italské vinařské oblasti nVinařské oblasti Itálie nItálie je rozdělena na 20 vinařských oblastí, které zaujímají významnou část mezinárodního trhu s vínem. Vinice v Itálii nalezneme takřka na celém území, od Alp na severu až po jih Sicílie. Rozsáhlé hory a podhůří poskytují rozmanité klimatické a půdní podmínky pro pěstování révy. Na své si zde přijdou příznivci lehkých vín, ale i milovníci plných a komplexních vín. Mezi nejznámější italské vinařské oblasti patří Toscana, Piemonte, Veneto, Abruzzo, Sicilia nebo Trentino-Alto Adige. Tři vinařské oblasti Itálie mají dominantní postavení přo výrobu nejlepších vín z Itálie. Vinařská oblast Toskánsko (Toscana) v okolí města Florencie je známá pro velmi kvalitní červená vína. Nejslavnější víno z Toskánska je Chianti, dále Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano a Carmignano. Region Piemont v severní Itálii vyrábí největší množství jemného čeveného vína Barolo, Barbaresco a šumivého vína Asti. Vinařská oblast v okolí Benátek je známá jako region pro výrobu bílých vín Soave a Pinot Grigio. nSeverní vinařské oblasti Itálie n Na severozápadu Itálie, mezi městy Turín, Milán a Janov se nacházejí vinařské oblasti Valle d'Aosta, Piemont, Ligurie a Lombardie. nVinařská oblast Valle d'Aosta n Vinařská oblast se nachází v údolí řeky Aosta a je nejmenší vinařskou oblastí Itálie. Vinařské podoblasti jsou Morgex et La Salle, Enfer dArvier, Torrette, Nus, Chambave, Arnad-Montjovet a Donnaz. V oblasti jsou pěstovány bílé odrůdy jako Chardonnay, Blanc de Morgex, Pinot Grigio a odrůdy červené jako Merlot, Petit Rouge, Gamay, Nebbiolo, Fumin, Neyret, Vien de Nus, Premetta. nVinařská oblast Piemont n Oblast podhůří Alp, pohoří Langhe, Monferrato a četných údolí přítoků Pádu. Spolu s Toskánskem je to nejvýznamnější region Itálie pro vína špičkové kvality. Vinařské podoblasti jsou Barbera d'Alba, Nebbiolo d'Alba, Roero, Dolcetto d'Alba, Barbaresco, Barolo, Dolcetto di Diano d'Alba, Asti, Dolcetto di Dolgliano, Dolcetto delle Langhe Monregalesi. V oblasti jsou pěstovány bílé odrůdy Chardonnay, Sauvignon blanc, Arneis, Cortese, Favorita, Erbaluce a červené odrůdy Barbera, Nebbiolo, Dolcetto, Grignolino, Freisa, Brachetto, Bonarda, Ruché, Pelaverga, Timorasso. nVinařská oblast Ligurie n Ligurie je po Valle d'Aosta druhým nejmenším vinařským regionem Itálie. Tvoří ji úzké přímořské pásmo, které se táhne od města Ventimiglia poblíž francouzských hranic až po přístav La Spezia. Vinařské podoblasti jsou Rossese di Dolceacqua, Riviera Ligure di Ponente, Cinqueterre, Cinqueterre Sciacchetra, Colli di Luni. V oblasti jsou pěstovány bílé odrůdy Pigato, Vermentino, Albarola a červené odrůdy Ormeasco, Rossese. nVinařská oblast Lombardie n Nejvýznamnější vinařská oblast celé Lombardie je bezesporu Valtellina, která se nachází v podhůří Rétských Alp v údolí řeky Addy poblíž švýcarských hranic. Zde se pěstuje vzácná odrůda Nebbiolo. Vinařská oblast Lombardie zahrnuje Valtellina, Valcalepio, Franciacorta (DOCG), Terre di Franciacorta, Cellatica, Capriano del Colle, Botticino, Riviera del Garda Bresciano, Lugana, Colli Morenici Mantovani del Garda, Lambrusco Mantovano, Oltrepo Pavese. Pěstované bílé odrůdy jsou Riesling Italico, Pinot bianco, Pinot grigio, Trebbiano di Lugana, Chardonnay a červené odrůdy Barbera, Croatina, Pinot nero, Cabernet Sauvignon, Merlot, Uva, Rara, Nebbiolo. - Italské vinařské oblasti nSeverovýchodní vinařské oblasti Itálie n Vinařské oblasti severovýchodu Itálie zahrnují vinařské oblasti Trentino-Alto Adige, Veneto, Friuli-Venezia Giulia a Emilia-Romagna. nVinařská oblast Trentino-Alto Adige n Nejsevernější region Itálie, obklopený Dolomity z jedné strany a Rétskými Alpami ze strany druhé. Jižního Tyrolsko má jakovinařská oblast nejvyšší zastoupení vín nesoucích označení DOC v celé Itálii a vína jsou exportována i do sousedního Rakouska. Vinařské podoblasti jsou Meranese di Collina, Valle Isarco, Colli di Bolzano, Santa Maddalena, Terlanom, Lago di Caldero, Val d'Adige, Casteller, Teroldego Rotaliano, Lago di Caldaro, Trentino, Trento Spumante. Pěstované bílé odrůdy jsou Chardonnay, Pinot grigio, Riesling, Silvaner, Muller Thurgau, Pinot bianco a červené odrůdy Teroldego, Cabernet Sauvignon, Merlot, Marzemino, Lagrein, Pinot nero. nVinařská oblast Benátsko n Z Benátska pochází čtvrtina všech italských vín a se svými 300 miliony litrů ročně je to největší vinařský region Itálie. Vína Soave, vyrobená z delikátních hroznů odrůdy Garganega a Trebbiano di Soave, jsou velmi populární na zahraničních trzích. Nejlepší vína pocházejí z oblastí označených jako Classico, legendární vína pocházejí z vinařství Pieropan a Anselmi. Vinařské podoblasti jsou Bardolino, Bianco di Custoza, Valpolicella, Soave, Gambella, Colli Berici, Colli Euganei, Breganze, Montello e Colli Asolani, Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene, Piave, Lison-Pramaggiore. Pěstované bílé odrůdy jsou Garganega, Trebbiano, Lugana, Bianco di Custoza, Tocai Friuliano, Pinot Bianco, Sauvignon blanc, Chardonnay, Verduzzo a červené odrůdy Bardolino, Corvino, Corvinone, Molinaro, Rondinella, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot. nVinařská oblast Friuli-Venezia Giulia n Nejvýchodnější vinařská oblast Itálie sousedí s Rakouskem a Slovinskem. Vinařská oblast a klimatické podmínky jsou zde ovlivněny jak Alpami, tak Jaderským mořem. V oblasti se produkují převážně bílá vína, která se těší dobré reputaci, zejména z oblastí Collio a Colli Orientali del Friuli. Vyhlášenou specialitou jsou i červená vína jako Refosco, Terrano a místní kuriozity Schioppettino, Pignolo a Tazzelenghe. Vinařské oblasti zahrnují Grave del Friuli, Fruili Latiana, Friuli Annia, Friuli Aquileia, Colli Orientali del Friuli, Collio Goriziano, Isonzo, Carso. Pěstované bílé odrůdy jsou Pinot grigio, Chardonnay, Sauvignon blanc, Ribolla gialla, Tocai Friuliano, Picolit, z červených odrůd zejména Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Schioppettino, Refosco, Pignolo. nVinařská oblast Emilia-Romagna n Emilia-Romagna je tradičním gastronomickým rájem Itálie, kde s poměrně tučnou kuchyní jsou oblíbená suchá, jemně perlivá vína Lambrusco s příjemnou kyselinkou. Nejznámější víno regionu je Lambrusco, vyrobené ze stejnojmenné odrůdy. Vinařské oblasti zahrnují Colli Piancentini, Colli di Parma, Bianco di Scandiano, Lambrusco Reggiano, Lambrusco Salamino di Santa Croce, Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa, Montuni del Reno, Colli Bolognesi, Bosco Eliceo, Pagadebit di Romagna, Albana di Romagna, Cagnina di Romana, Bosco Eliceo, Trebbiano di Romagna, Sangiovese di Romagna, Sangiovese di Romagna Superiore. Pěstované bílé odrůdy jsou Albana, Chardonnay, Pinot Bianco, Sauvignon Blanc, červené pak Sangiovese, Barbera, Trebbiano, Lambrusco, Pinot Nero, Croatina, Ancellotta, Cabernet Sauvignon, Montuni. - Italské vinařské oblasti nStřední vinařské oblasti Itálie n Středem vinařských oblastí Itálie jsou oblasti Marche, Toscana (Toskánsko), Umbria a Latium (Lazio), Abruzzy (Abruzzo) a Molise. Tradičně se zde vyráběla plná selská vína. V popředí vinařské oblasti je bezpochyby Toskánsko s největším počtem produkovaných vín nesoucí označení DOCG, v jehož čele stojí Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Chianti. nVinařská oblast Marche n Tato vinařská oblast se rozkládá podél Jaderského pobřeží v délce asi 150 km. Do podvědomí se oblast zapsala známým vínem Verdicchio. Známá je i odrůda Rosso Conero, která je vyrobena z místní odrůdy Montepulciano d'Abruzzo. Region Marche je také znám pro šumivé červené víno Vernaccia di Serrapetrona, suché i sladké Lacrima di Morro d'Alba. Vinařské oblasti zahrnují Colli Pesaresi, Bianchello del Metauro, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, Lacrima di Morro d'Alba, Rosso Piceno, Rosso Piceno Superiore, Rosso Conero, Colli Maceratesi, Verdicchio di Matelica, Vernaccia di Matelica, Vernaccia di Serrapetrona, Falerio dei Colli Ascolani. Pěstované bílé odrůdy v oblasti jsou Verdicchio, Trebbiano, Pinot Bianco, Malvasio, Bianchello, Maceratino a červené odrůdy jako Sangiovese, Montepulciano, Ciliegiolo, Pinot Nero, Lacrima di Morro, Vernaccia Ner. nVinařská oblast Toscana (Toscánsko) n Vinařská oblast Itálie Toskánsko je srdcem italského vinohradnictví. Toskánsko má celkem šest zón pro výrobu vína s označením DOCG. Vinařské oblasti zahrnují Chianti (Chianti Classico, Chianti Colli Fiorentini, Chianti Rufina, Chianti Montalbano, Chianti Colline Pisane, Chianti Colli Senesi, Chianti Colli Aretini), Colli di Luni, Candia dei Colli Apuani, Colline Lucchesi, Montecarlo, Bianco Valdinievole, Bianco Pisano di San Torpe, Montescudaio, Bolgheri, Val di Cornia, Elba, Bianco dellEmpolese, Carmignano, Pomino, Vernaccia di San Gimignano, Val dArbia, Bianco Vergine della Val di Chiana, Morellino di Scansano, Bianco di Pitigliana, Parrina, Brunello di Montalcino, Moscadello di Montalcino, Rosso di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Rosso di Montepulciano, Monteregio di Massa Marittima. Pěstované bílé odrůdy jsou Trebbiano, Vernaccia di San Gimignano, Chardonnay, Canaiolo Bianco, Malvasia, Vermentino, Pinot Bianco a červené odrůdy Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Franc. nVinařská oblast Umbria n Malý vinařský region Umbrie ve střední Itálii má svoji osobitou atmosféru. Nejvýznamějším vinařským centrem je malebné Torgiano, přezdívané Citta del Vino. Vinařské oblasti zahrnují Colli Altotiberini, Colli del Trasimeno, Colli Perugini, Colli Amerini, Colli Martani, Torgiano, Torgiano Rosso Riserva, Montefalco, Montefalco Sagrantino, Orvieto. Pěstované bílé odrůdy v regionu jsou Trebbiano, Chardonnay, Grechetto, Garganega, Malvasia a z červených odrůd především Sagniovese, Merlot, Cabernet Sauvignon, Barbera, Ciliegiolo a Sagrantino. nVinařská oblast Lazio n V této oblasti dominují bílá vína. Vína Frascati a Castelli Romani kdysi zásobovala hlavní město Řím. Z modrých odrůd se nejvíce pěstuje Sangiovese, Montepulciano, Cesanese a Merlot, Aprilia, Cerveteri, Cori, Colli Lanuvini a Velletri. Také Cabernet Sauvignon si v tomto regionu našel své místo. Vinařské oblasti: Orvieto, Aleatico di Gradoli, Est! Est!! Est!!! di Montefiascone, Colli Etruschi Viterbesi, Cerveteri, Frascati, Marino, Colli Albani, Velletri, Colli Lanuvini, Castelli Romani, Aprilia, Cori, Genezzano, Cesanese di Affile, Cesanese di Olevano Romano, Cesanese del Piglio, Vignanello, Bianco Capena, Zagarolo, Montecampatri-Colonna. Odrůdy bílé: Trebbiano, Malvasia di Candia, Chardonnay, Sauvignon Blanc. Odrůdy červené: Sagniovese, Montepulciano, Ciliegiolo, Canaiolo, Cesanese, Merlot, Aglianico, Piedirosso, Cabernet Sauvignon, Syrah, Cecubo, Negroamaro. nVinařská oblast Abruzzo n Tato vinařská oblast je jedním z nejkrásnějších regionů Itálie. Vinařské oblasti zahrnují Montepulciano d'Abruzzo, Trebbiano d'Abruzzo, Controguerra, Abruzzo. Odrůdy bílé: Trebbiano, Moscato Amabile, Passerina, Malvasio, Chardonnay, Cococciola, Riesling, Verdicchio. Odrůdy červené: Montepulciano, Cabernet Sauvignon, Merlot, Ciliegiolo, Pinot Nero, Pecorino. nVinařská oblast Moliso n Molise je druhým nejmenším regionem Itálie, ale vína z Molise byla známá již za dob Římanů. Předním vinařstvím v oblasti je Majo Norante, s víny Biferno vyráběné z odrůdy Montepulciano d'Abruzzo. Vinařské oblasti: Biferno, Pentro di Isernia. Odrůdy bílé: Trebbiano, Chardonnay, Bombino Bianco, Falanghina, Malvasia. Odrůdy červené: Montepulciano, Sagniovese, Aglianico, Cabernet Sauvignon. - Italské vinařské oblasti nJižní vinařské oblasti Itálie n Jih Itálie se svými ostrovy tvoří regiony Apulie neboli Puglia, Kampánie (Campania), Basilicata, Kalábrie (Calabria) a ostrovy Sardinie a Sicílie. Oblasti Apulie a Sicílie byly tradičně největšími vinařskými regiony Itálie. nVinařská oblast Puglia n Oblast bývala tradičně zdrojem velkého množství vína již v dobách antických. Z oblasti Salento pochází první italské růžové víno, které se proslavilo na zahraničním, zejména americkém trhu - Five Roses Rosé. Vinařské oblasti: Aleatico di Puglia, San Severo, Cacce Mmitte di Lucera, Orte Nova, Rosso Cerignola, Rosso di Barletta, Moscato di Trani, Rosso Canosa, Castel del Monte, Gravina, Gioia del Colle, Martina Franca, Locorotondo, Ostuni, Brindisi, Lizzano, Primitivo di Manduria, Squinzano, Salice Salentino, Leverano, Copertino, Nardo, Alezio, Martino. Odrůdy bílé: Chardonnay, Pinot Bianco, Sauvignon, Bombino Bianco, Malvasia, Verdeca, Bianco d'Alessano. Odrůdy červené: Aglianico, Pinot Nero, Uva di Troia, Negroamaro, Primitivo, Sangiovese, Montepulciano. nVinařská oblast Campania n Již staří Římané obdivovali region Campania jako ideální region pro pěstování révy vinné. Za nejlepší byly považovány vinice na sever od Neapole. Region Kampánie zahrnuje také ostrovy Capri a Ischia. Vinařské oblasti: Falerno del Massico, Aversa, SantAgata deGoti, Solopaca, Guardia Sanframondi o Guardiolo, Aglianico del Taburno e Taburno, Taurasi, Greco di Tufo, Fiano di Avellino, Ischia, Campi Flegrei, Vesuvio, Penisola Sorrentina, Capri, Castel San Lorenzo, Cilento. Odrůdy bílé: Greco Bianco, Falanghina, Biancolella, Forastera, Asprinio, Coda di Volpe, Trebbiano. Odrůdy červené: Aglianico, Olivella, Piedirosso, Sangiovese, Barbera. nVinařská oblast Basilicata n Region Basilicata (Lucania) bývá často opomíjen. Basilicata je těžko dostupný, chudý a hornatý kraj, kde bývají kruté zimy. Vinice Basilicata jsou dva malé úseky podél pobřeží, a to podél Tyrrhenského a Jónského moře. Dominantní je pěstování domorodé odrůdu Aglianico pocházející z okolí Monte Vulture. Vinařské oblasti: Aglianico del Vulture. Odrůdy bílé: Moscato. Odrůdy červené: Aglianico, Primitivo, Sangiovese, Montepulciano, Bombino Nero. nVinařská oblast Calabria n Vinařská oblast Kalábrie je známa nejstaršími evropskými víny, jako je Krimisa. Pomalý ústup vinic v této oblasti dává vznik vínům lepší kvality, zejména v oblasti Cirò. Vinařské oblasti: Pollino, San Vito di Luzzi, Donnici, Savuto, Scavigna, Lamezia, Ciro, Melissa, SantAnna di Isola Capo Rizzuto, Greco di Bianco. Odrůdy bílé: Greco Bianco, Greco Nero, Malvasia Bianca, Ansonica, Chardonnay, Trebbiano. Odrůdy červené: Gaglioppo, Sangiovese, Nerello. nVinařská oblast Sardinie n Sardinie má předpoklady pro výrobu nejlepších italských vín. n Přední výrobci vín z oblasti Sardinie jsou: Antonio Argiolas (Angialis), Sella & Mosca (Anghelu Ruju) a Atillo Contini (Vernaccia di Oristano Superiore). Vinařské oblasti: Moscato di Sardegna, Cannonau di Sardegna, Monica di Sardegna, Vermentino di Sardegna, Monica di Cagliari, Nasco di Cagliari, Moscato di Cagliari, Malvasia di Cagliari, Giro di Cagliari, Nuragus di Cagliari, Vermentino di Gallura, Moscato di Sorso-Sennori, Malvasia di Bosa, Vernaccia di Oristano, Mandrolisai, Arborea, Alghero, Campidano di Terralba, Carignano del Sulcis. Odrůdy bílé: Vermentino, Nuragus, Nasco, Zibibbo, Torbato, Vernaccia. Odrůdy červené: Monica, Bovale, Sangiovese, Cannonnau, Carignano, Giro, Montepulciano, Cabernet Sauvignon, Nieddera. nVinařská oblast Sicilia n Oblast největšího ostrova Středomoří je jednou z nejproduktivnějších italských vinařských oblastí. Z hlediska roční produkce vína ji teprve nedávno předstihl region Benátsko. Vinařské oblasti: Marsala, Alcamo o Bianco dAlcamo, Contessa Entellina, Malvasia delle Lipari, Faro, Etna, Moscato di Siracusa, Moscato di Noto, Eloro, Cerasuolo di Vittoria, Moscato di Pantelleria, Moscatto Passito di Pantelleria, Menfi. Odrůdy bílé: Catarratto, Inzolia, Grillo, Chardonnay, Catanese Bianco, Catarratto, Moscato Giallo, Zibibbo, Nocera Bianca, Carricante, Damaschino, Grecanico Dorato, Trebbiano. Odrůdy červené: Nero dAvola, Nerello Mascalese, Cabernet Sauvignon, Nerello Cappuccio, Frappato. - Španělsko nHistorie pěstování vína ve Španělsku je stará tisíce let. Španělsko je vinařská velmoc a také třetí největší výrobce vína s produkcí více než 35 milionů hektolitrů ročně. Plocha vinic zaujímá celkem cca 1,2 milionu hektarů. Podnebí ve Španělsku je velmi rozdílné, což dává možnost pěstování různých odrůd. Půda je vápnitá až písčitá. Tyto faktory dávají španělským vínům nezaměnitelný styl a různost. Nejznámější španělská vína jsou z oblasti Rioji, Navarry a Penedés. Vinařství ve Španělsku je klíčovým zemědělským odvětvím po produkci obilovin a oliv. Vinná réva se pěstuje i na ostrovech Španělska (Mallorca, Kanárské ostrovy). Španělsko vyniká zejména červenými víny jako jsou odrůdy Tempranillo, Syrah, Merlot a Malbec. Z bílých vín pak především odrůdy Viura a Savignon Blanc. n nOdrůdy vín pěstovaných ve Španělsku nPůvodní španělské modré odrůdy: Tempranillo, Grenache, Mazuelo, Graciano. Původní španělské bílé odrůdy: Albariño, Verdejo, Macabeo, Palomino. nZ bílých odrůd pěstovaných ve Španělsku je nejrozšířenější Airen, pěstovaná v oblasti La Mancha. Další populární bílé odrůdy jsou Viura (Macabeo, Alcaňon). Z modrých ordůd je nepjopulárnější odrůda Tempranillo (Tinta del País, Cencibel, Ull de Llebre). Vína z odrůdy Tempranillo chutnají po třešních, malinách a ostružinách s vyváženou strukturou tříslovin. Odrůda je rozšířena v oblastech Rioja, Ribere del Duero a Valdepaňas a je velmi vhodná pro dlouhodobé zrání v sudech. Nejpěstovanější odrůdou je specifické kořenité víno Garnacha tinta z oblasti Rioja, Navarra, Campo de Borja. Ostatní odrůdy: Cabernet Sauvignon, Cariñena, Garnatxa, Gewürstraminer, Chardonnay, Chenin Blanc, Incrocio Manzoni, Macabeu, Malvasia de Sitges, Mencía, Merlot, Monastrell, Moscatell de Alejandría, Müller-Thurgau, Parellada, Petite Syrah, Pinot Noir, Riesling, Samsó, Syrah, Xarel-lo. n VinaÅ™ské oblasti Å panÄ›lsko Dělení španělských vín nZákladní charakteristiky španělských vín nVdM – Vino de Mesa - Stolní víno bez uvedení odrůdy, jen rozdělení na červené víno (vino tinto) a bílé víno (vino blanco). V této kategorii mohou být velmi kvalitní vína, která nemohla získat vlastní denominaci (DO, DOC) z důvodu malého rozsahu území nebo objemu produkce. nVdMde – Vino de Mesa de - Stolní víno je „vyšší“ podkategorie typu Vino de Mesa, kde se uvádí i původ vína. nVdlT – Vino de La Tierra - Víno „ze země“ (zemské víno). Je uvedena odrůda, odpovídá francouzskému označení Vins de Pays de Zone. Užívá se u vín, která mají dostatečný místní styl a charakter, jsou typická, zvláštní a osobitá. nD.O. – Denominacion de Origen - Víno z určité konkrétní oblasti. Zaručuje vyšší stupeň kvality a záruky, je uvedena odrůda. Odpovídá Apellation d Origin Controleé ve Francii. nD.O.Ca – Denominacion de Origen Calificada - Víno z určité konkrétní oblasti klasifikované. Nejvyšší oficiální klasifikace. Jako první ve Španělsku získala toto označení původu oblast Rjoja, v roce 2009 pak oblast Priorat. nDělení španělských vín podle druhu zrání nJoven - označení pro mladá španělská vína, která se uvádějí na trh prvním nebo druhým rokem po sklizni a jsou určena k okamžité spotřebě. Vína si uchovávají charakter odrůdy, svěžest i ovocnost. nSin crianza (bez zrání v sudu) je zřídka vyskytující se označení vín podobné kategorie jako joven. nCosecha (Semi Crianza) - víno s vyšší kategorií zrání. Víno může zrát i několik měsíců v barikových sudech a následně v lahvi. nCrianza - znamená metodu zrání v sudu. Toto označení se týká červených španělských vín z vybraných hroznů, která zrají minimálně 6 až 12 měsíců. Poté vína zrají několik měsíců v lahvích. nReserva - označení pro červená španělská vína z nejlepších ročníků, která zrají minimálně 12 měsíců v barikových sudech a následně další měsíce v lahvi. Na trh se červená vína s označením Reserva uvádějí po dosažení věku tří let. nGran Reserva - vybraná červená španělská vína z výjimečných a nejkvalitnějších ročníků, která zrají minimálně 24 měsíců v dubovém sudu a poté ještě několik let v láhvi. Červená vína takto zrají nejméně 5 let. nFermentado en barrica - označení pro zrání bílých vín v barikovém sudu, což je obdoba crianza, reserva a gran reserva u červených vín. nCava - šumivé víno (sekt) vyráběný tradiční „šampaňskou metodou“ dvojího kvašení v láhvi. Není od věci, že zhruba 90 % celé španělské produkce cavy se vyrobí v Katalánsku. Tradiční kupáží cavy je Xarel-lo (výraznější kyselinky a alkohol), Parellada (výrazné aroma květin) a Macabeo (ovocné tóny chutí). Označení cava však mohou nést i jiné, méně tradiční nebo moderní kupáže. nOznačení původu španělských vín nVCPRD - (Vinos de Calidad Producido de Regiones Determanades) - vinařská oblast s vyjádřením kvality. Každý vinařský region má ”Consejo Regulador”, což je regulační rada, jejímiž členy jsou představitelé z výrobních bodegas (sklepů, družstev, podniků), z místní vlády a příslušní odborníci. Tato rada stanoví podmínky, rozhoduje o tom, které odrůdy se pěstují, kde a v jakém procentuálním zastoupení, a jaký proces výroby a zrání musí být dodržován. nD.O. - (Denominacion de Origen) - označení původu pro španělská vína (podobně jako A.O.C. – Apellation d´ Origin Contrôleé ve Francii a D.O.C. – Denominazione de Origine Controllata v Itálii). V každé oblasti jsou povoleny odrůdy, maximální výnosy, limity alkoholu... nD.O.C. - (dříve DOCa - Denominacion de Origen Calificada), nejvyšší kategorie regionálních vín, vyšší stupeň záruky a kvality. Toto ohodnocení dostala La Rioja jako první a dlouho jediný region v roce 1991. V roce 2003 získala ohodnocení D.O.Ca Priorato. nVCIG - (Vinos de Calidad con Indicacion Geografica) - mezistupeň z roku 2005 - pro vína vyšší než vino de la tierra, ale nižší než DO. nVDLT - (Vino de la Tierra) - označení pro zemské víno. Toto označení se užívá u vín, která mají dostatečný místní styl a charakter, jsou zvláštní a osobitá. nVDMde - (Vino de Mesa de…) - označení pro stolní vína s určením místa původu. nVDM - (Vino de Mesa) - označení pro stolní víno. nVP - (Vino de Pago) - speciální termín pro vysoce kvalitní vinice, které v některých případech také patří do skupiny DO nebo VdlT. - Španělské vinařské oblasti nVinařské oblasti Španělska - klasifikace nDO Penedès - nejproduktivnější oblast Katalánska a Španělska vůbec. V oblasti se produkují vína s vynikajícím poměrem kvality a ceny. V oblasti se také původně zrodila cava - tradiční šumivé víno. nDOCa Priorat - jedna ze dvou vinařských oblastí pyšnící se nejvyšším stupněm certifikace původu. nDO Ribera del Duero - region naprosto jedinečný pro svou kombinaci terroir, specifického mikroklimatu a původních odrůd hroznů, které společně vytvářejí podmínky pro vznik velmi osobitých a komplexních červených vín. nDO Empordà - v provincii Girona, nejsevernější oblasti Katalánska, leží v zalesněných údolích překrásná vinařská oblast Empordà, kde se doslova potkávají francouzské a španělské vinice. nŠpanělské vinařské oblasti nŠpanělsko má množství různých vinařských oblastí, více než polovina vlastní klasifikaci Denominación de Origen (DO). Dvě vinařské oblasti - Rioja a Priorat - vlastní nejvyšší stupeň DOCa. nŠpanělské vinařské oblasti: Abona, Alella, Alicante, Almansa, Arabako Txakolina, Arlanza, Arribes, Bierzo, Binissalem / Mallorca, Bizkaiko Txakolina, Bullas, Calatayud, Campo de Borja, Cariñena, Catalunya, Cava, Cigales, Conca de Barberà, Condado de Huelva, Costers del Segre, Dehesa del Carrizal, El Hierro, Domino de Valdepusa, Empordà -Costa Brava, Finca Elez, Getariako Txakolina, Gran Canaria, Jerez-Xérès-Sherry, Jumilla, La Gomera, La Mancha, La Palma, Lanzarote, Málaga a Sierras de Málaga, Manchuela, Madrid, Méntrida, Mondéjar, Monterrei, Montilla-Moriles, Montsant, Navarra, Pago Guijoso, Penedès, Pla del Bages, Pla i Llevant (Mallorca), Priorat, Rías Baixas, Ribeira Sacra, Ribeiro, Ribera del Duero, Ribera del Guadiana, Ribera del Júcar, Rioja, Rueda, Somontano,Tacoronte Acentejo, Tarragona, Terra Alta, Tierra de Léon, Tierra del Vino de Zamora, Toro, Utiel-Requena, Valdeorras, Valdepeñas, Valencia, Valle de Güimar, Valle de Orotava, Ycoden-Daute-Isora, Yecla, Vinos de Pago, Pago Señorío de Arinzano. nRioja - nejznámější vinařská oblast Španělska, která v roce 1991 získala nejvyšší stupeň národního ocenění DOCa. Tato vinařská oblast produkuje velmi kvalitní, zejména červená vína. Tato vinařská oblast je ovlivněna středozemními vlivy i vlivy Biskajského zálivu a leží na horním toku řeky Ebro. Vinařská oblast se dělí na tři regiony: Rioja, Navarra a Jižní Baskicko. - Ostatní evropská vína nNěmecká vína – nejznámější oblasti Mosel, Pfalz, Rheingau. Typické odrůdy Riesling, Muller Thurgau, Veltinské zelené. Spíše bílé odrůdy. n nRakouská vína – nejznámější oblasti Burgenland, Horní Rakousko, Steiremark (Alto Adige). Typické odrůdy Rieslieng, Veltlín a Pinot Noir. n nMaďarsko – nejznámější oblast Tokaj a u Balatonského jezera. Typická odrůda Furmint a Frankovka n nDalší známé země – Slovensko, Bulharskom Moldávie - Nový Svět nSeverní Amerika – Nappa Valey (Kalifornie), Washington n nJižní Amerika – Brazílie, Argentina (Malbec), Chile (Carmenere) n nJižní Afrika – Pinotage, Semillon n nAustrálie n nNový Zéland – Sauvignon (St. Claire – nejlepší) n n In Vino Veritas C:\Users\Michal Motyčka\Documents\Škola\Škola Slezská garant\Obrázky\Champagne\P1000229.JPG Děkuji za Vaši pozornost! Golden Well hotel Michal Motyčka U zlaté studně 166/4 118 00 Praha 1 257 533 322