Úvod do předmětu Ing. et Bc. Michal Motyčka, DiS., Ph.D., Drhc. Struktura předmětu nÚvod (zadání seminárních prací, docházky a rozdělení výuky) nSumarizace ubytovacích služeb nObecně o pohostinství, jeho vývoj. nMezinárodní kuchyň, aktuální situace ve světě. nVývoj v ČR nRozdělení středisek. Stravovací služby v hotelu a stav dnes (hotelové a individuální restaurace) n Finanční ukazatele v gastronomii (FC, BC, Profit, Budget, Break Even Point, Revenue) nCenové kalkulace, nákladovost a profitabilita –– členění a rozdělení n(audit a P&L Report) nProvozní rozpočet restaurací (Hlavní nákladové položky v restauraci a jejich ziskovost) nJídelní lístek a jeho funkce (menu engeneering) n - Otevření nové restaurace (kroky a na co si dát pozor), podnikatelský záměr, počet restaurací, legislativa BOZP, Hygiena, EET, HAACAP, GDPR, ČOI, Finanční správa a cizinecká policie – kontrola a úprava n- Nápojová kultura, Cenotvorba nápojů – základní rozdělení. n- Vínoznalství – mezinárodní vinařské oblasti, český vinařský zákon n- Servis vín a ostatních nápojů – on job training n- Upselling training, motivace a stimulace zaměstnanců v pohostinství – vytvořit prezentaci n- Odměňování zaměstnanců v pohostinství (krátký přehled – soustředění se na 3 nástroje) n- Hodnocení restaurací (vnitřní i externí, kontrola kvality, mysteryshopping) – krátká prezentace n n n n n > Rozvrh a organizace předmětu nPřednášky a semináře 2. 3., 16. 3., 20. 3., 27. 4. nRozdělení na úkol „Caesar salát“ a seminární práci nSeminární práce (jídelní lístek ve zvolené restauraci) nExkurze v Praze 11. 5. nPřehled přednášek (poskytnutí prezentace) nKontakt: michal.motycka@goldenwell.cz, 775 877 660 > Seminární práce a výzkum nSkupiny po 4 osobách n nMenu nRozsah do 5ti stran nZvolit si název a popis restaurace nUrčení konceptu nMenu a jeho rozbor n nCaesar salát nVybrat si kraj nVybrat 25-30 restaurací z kraje nUrčit kolik z nich má Caesar salát na menu (% podíl) nNapsat složení, pokud je dostupné n - > Požadavky na ukončení předmětu nÚčast na 1 přednášce n nOdevzdat seminární práci – menu n nOdevzdat seminární práci – Caesar salát n nAbsolvovat exkurzi v Praze (kdo nebyl v zimě, ale opakování matka moudrosti :) - > Děkuji všem za pozornost. Otevírám diskuzi a očekávám případné otázky. Michal Motyčka Krčmářovská 233/53, Praha 9 tel. 603 37 85 15 e-mail: michal.motycka@goldenwell.cz