ARMAŇAK Øvýrazný druh brandy vyráběný v jihovýchodní Francii – Gaskoňsku 601px-Armagnac-img_0465 Øzpůsob výroby armaňaku byl znám prokazatelně již ve 14.století Ø Øznačkou "Armagnac" se mohou honosit pouze vinné destiláty vyrobené z hroznů pěstovaných na vinicích o rozloze 35 000 ha v okolí města La Bastide d´Armagnac Ø Øoblast se dělí na tři kraje: Bas-Armagnac, Ténaréze a Haut-Armagnac, k výrobě armaňaku může být podle zákona použito pouze deset bílých odrůd, které mají kyselý charakter Ø fr02000015003 fr02000015002 fr02000015004 Øvinný mošt prochází, na rozdíl od koňaku, pouze jednou destilací Ø Ødestilace probíhá také při nižší teplotě než u koňaku a tento proces zaručuje armaňaku výraznější chuť i aroma. Ø Ønakonec se destilát nechává dozrát v černých dubových sudech, které obsahují látku tanin. Ta dodává pálence zlatohnědou barvu. 47-armaňak ØArmaňak je sametový, suchý a má drsnou chuť. Kvalita armaňaku se zvyšuje s počtem let zrání. Ø Tříleté armaňaky se označují třemi hvězdičkami XXX, pětileté až desetileté značkou V.O. a desetileté až patnáctileté S.O.P. Destiláty, které zrají v sudech až třicet let se nazývají "hors d´age"(mnohaleté). arm10 arm3 Ø Armaňak je mezi znalci i fanoušky velmi oblíbený, protože většina jeho produkce se spotřebuje v samotné Francii. Tento fakt samozřejmě zvyšuje i jeho cenu. Právě Gaskoňci šířili slávu tohoto nápoje, když ho po celé Francii vozili v placaté láhvi zvané basquaise. arm4 arm5 arm7 KALVÁDOS (Calvados) ØKalvádos je jablečná brandy původem z francouzského regionu Dolní Normandie Gilbert_fine Ønázev je odvozen od španělské válečné lodi, která se jmenovala El Calvador. Ø Øtato fregata španělské armády ztroskotala roku 1588 na francouzkém skalnatém pobřeží a z El Calvador se rázem stalo Calvados Ø Ønejdříve se tak říkalo skále na které loď skončila, pak celému pobřeží a posléze celé oblasti Ø Ønakonec tento název převzala i místní jablečná pálenka Øpříprava Calvados spočívá ve dvojité destilaci zkvašeného jablečného moštu Ø Øjablka jsou pečlivě vybírána, typický je poměr jejich odrůd: v klasickém receptu najdeme 30% sladkých, 30% hořkých a 40% kyselých plodů (pro získání odlišných chutí jsou možné další kombinace) Ø Ø Calva_still diplome Øtím to ale nekončí – jako u každé brandy, i zde platí pravidlo „čím déle zraje, tím lépe chutná” – a možná právě proto existuje ve Francii zákon, podle kterého musí Calvados nejméně dva roky v sudech z dubového dřeva. Tím získává svoji typickou příchuť jablek, dřeva, vanilky a mandlí. calvados ØU Calvados můžeme rozlišit stáří, a to podle následujícího rozdělení: * Fine, Trois étoiles ***, Trois pommes – nejmladší calvados ve směsi je minimálně 2 roky starý Ø * Vieux, Réserve - nejmladší calvados ve směsi je minimálně 3 roky starý Ø * VO, Vieille Réserve – nejmladší calvados ve směsi je minimálně 4 roky starý Ø * VSOP – nejmladší calvados ve směsi je minimálně 5 let starý Ø * XO, Napoléon, Extra, Hors d´Age, Age Inconnu - nejmladší calvados ve směsi je minimálně 6 let starý