Rum a míchané nápoje Alexandr Burda Míchané nápoje - původ •Původ slova „cocktail“ •Pera z kohoutího (cock) ocasu (tail) – první míchátka, ozdoby nápojů •Coctel – dcera mexického krále •cock-tail - označení nečistokrevné rasy koní •Coquetier – kalíšek na vajíčka (francouzský název) obrázky Vznik a vývoj koktejlů •Vznik 16. -18. století •Významný rok: 1862, Jerry Thomas vydal první barmanskou knížku •Rozšíření za prohibice (1920-1933) • • Obrázky, samostatná stránka Dělení míchaných nápojů •Alkoholické, nealkoholické •Studené, teplé •Pre dinner, after dinner •Short, long, fancy •Dělení podle způsobu přípravy: –Přímo do skla –Šejkr –Mixér –Míchací sklenice RUM - HISTORIE •Kryštof Kolumbus – sazenice cukrové třtiny •První zmínka z Barbadosu •Výrobu započali britští plantážníci •Říkalo se mu „KILL-DEVIL“ •V 17. století – běžná výbava pirátů – grog •Původ slova GROG •20. století- kvalitní rumy, vznik významných lihovarů – Bacardi, Mount Gay • Původ slova RUM •Z malajského „brum“ nebo „bram“ •"Saccharum officinarum„ •Již v roce 1677 už tato tekutina nesla název rum • „Tuzemák“ https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRLhBuAp6EwavyPrmIQq90F1KuviwYMQ2521RKgogeIXr4 QKa8B https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQpf9S2T028KOLDgUvSqX37vk72OUHsPfkyrlqEYYcNbwW jSUK3rw Výroba rumu •Dva odlišné postupy výroby •Sběr cukrové třtiny řezání, mletí, lisování • nazelenalá šťáva zahřívání, čištění, zbavení vody povaření, krystalizace šťávy na cukr typu A, vzniká také lehká melasa jejím povařením vzniká cukr B a černá melasa • zahřátí černé melasy zředění melasy vodou, přidání kvasinek fermentace destilace • zrání rumů obrázky Zrání •v sudech •Lehké rumy 1-3 roky(gold..) •Těžší rumy 3 roky a více • http://www.sbohemrozume.cz/images/orumu/4.Barcelo-barrels.jpg Dělení rumů •ANEJO, PREMIUM, AGED •BLANCO, WHITE, LIGHT, SILVER •CACHACA •DARK, BLACK •GOLDEN, ORO, AMBRÉ •OVERPROOF •SINGLE MARK •SPICED AND FLAVOURED •WEDDERBURN AND PLUMMER Více slidů, jak porozumět tomu, co je na etiketách Dělení rumů •země původu •barvy a způsobu výroby •podle značky •podle barvy •podle chuti a tělnatosti •podle způsobu zrání v sudu • Jak můžeme rumy dělit???? VÝZNAMNÍ VÝROBCI A ZNAČKY •ANGOSTURA •DEMERARA •APPLETON •BACARDI •CAPTAIN MORGAN •COCKSPUR •MAINSTRAY •ZACAPA •HAVANA CLUB •MOUNT GAY •MALIBU Jaké znáte značky rumu???? Bacardi crest-tile http://www.slijterijvidra.nl/wp-content/uploads/Bacardi_1liter1.jpg CAPTAIN MORGAN https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRpTefxJUMB3d0DMJzVqPpuh3_kiQfi3zO4bAPReY91HbY _uP2MiQ https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRlSFeaNWALxRZG4fJT05PbHfLbDAVq7jOkd54O_waAoC2 PSmrzsQ Příběh…. COCKSPUR ZACAPA http://www.americanonews.com/wp-content/uploads/2012/05/Cockspur-Rum.png https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR1uJxEwxqGvpM8gFRutwORJSGJCmHhCVQYg_QjZ4Tkuqi veJ5QsQ Zakladatel-ZACAPA HAVANA CLUB APPLETON https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSTAKlruzOSKHU1PqAezlK2X04DQDQmB9efbksSDhwpsTL Zxj8- https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRjVo6r8OaT0NXSWP7Ov9xeXZlWJJQLdW5rxvbDZl0MO2v iFOec https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ40FtzNP80O6tbWY-oIWyh3iVieYQ2WDw8MmjjWJRIh5V OdmQyIA https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSm2gGJOpevdJQx4ZclWLBZXDvgGglwwd9WVmC-MvlM2XO XCL5B Značka, Fidel Castro, jiný název od začátku…. BACARDI •don Facundo Bacardi Massó •V roce 1862 •Jeho vynález: Filtrace dřevěným uhlím •Emblém firmy: kaloň (vznik) •Rok 1870 – rozkvět firmy (zrod mojita, daiquiri, cuba libre)-další slide…kdy si myslíte, že vznikly tyto nápoje??? • • Uhlí- Jack Daniels…. Vznik rumových nápojů •CUBA LIBRE https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSdFqJDRLUGxqIs93v6ZJvdYbDsZtTmRqr_gduSXCZaUhT xqwee DAIQUIRI http://www.gastroplus.cz/wp-content/uploads/2012/02/daiquiri.jpg MOJITO https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTrMHBfO8ytr7w2-AaB-e-u9GWht2k2XfccBkk4SxgpIG- TGM6p https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQmuLw-V3Ovcavr_o4iRy7JQbHuwj_BPud3L4WTRCjedS7 dOPhbxQ PIŇA COLADA https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQSf5WOAJQttO8AZ_tuIuRqOmX72zj4_ozw2Lfjj78wiQT qkXX3 https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTpXOkGZRF8g3rf-0fRLmeWJiIha6bXgtlHx5FRWogk4KF YD6PzSw Celá skupina colada… MAI TAI https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTS70H2gah6JXGdh-yYsDd-ka68OtvbS4o3TtvdND3XgFU ia3Lx https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSBRN2GvlYcHRmArXRrp0geey52Ai6gmR2qveTUqs_7zcI JOiSqew Příběh…..2 sv. válka…letecká základna , b 52…. Použité zdroje •COULOMBE, CH. A., 2006. Rum: Výpravný příběh nápoje, který dobyl svět. Praha: BB/art. ISBN 80-7341-766-9. •MIKŠOVIC, A., 2000. UMĚNÍ KOKTEJLU. 2. vyd. Praha: Svojtka. ISBN 80-7237-361-7. •MIKŠOVIC, A., 2009. Bar: mixologie, historie, management. Praha: Consoff. ISBN 978-80-254-3983-8. •www.toprumy.cz •http://www.rumy.estranky.cz •http://www.pozitek.cz • •