Koňak •označení Koňak se může používat pouze pro brandy vyrobenou z vína z oblasti Charente. •pro výrobu se používají z 96% bílé vinné révy Koniak_Martell Výroba •Koňak se destiluje pomocí tradičních měděných kotlů •při první destilaci se nefiltrované víno nalije do baňatého kotle a zahřívá se •alkoholové výpary stoupají vzhůru do kopule cibulovitého tvaru, kde se shromažďují •vzniklá tekutina, neboli brouillis, je jemně zakalená a obsahuje 27-30% alkoholu •La bonne chauffe je název pro druhou destilaci, ta trvá asi 12 hodin •shromažďování brandy se zastaví při poklesu alkoholu pod 60 % Zrání •Koňak zraje velmi dlouho v dubových sudech, používá se dřevo výhradně z francouzského dubu •na výsledný koňak má velký vliv nejen typ použitého sudu, ale i budovy a jejich vlhkost •pokud koňak zůstane v nových sudech příliš dlouho, získá dřevnatou pachuť •sud používaný sedm let je nazýván barrique rousse a používá se dále pro zrání starší brandy •Koňak, jenž zraje 15-20 let, má plnější, hutnější charakter a nazývá se rancio Vrchol zrání •vrchol zrání koňaku je mezi 40 až 45 rokem, kdy se přelévá do skleněných demižónů •Koňak v této době ztrácí množství a obsah alkoholu a tím má jemnější chuť a koncentrovanější vůni •nejstarší koňaky se uchovávají v tmavých sklepech rFull Podávání •Koňak se podává ve sklenici, jenž by se pohodlně měla vejít do dlaně a měla by být z tenkého křišťálového skla •plní se z 1/3 až ¼ •ke kraji by se měla zužovat, aby nasměrovala vůni k nosu •sklenice se drží v dlani a pomalu se otáčí, tak aby se zahřála a koňak uvolnil jemné aroma •upíjí se přes patro po velmi malých dávkách •je ideálním k zakončení jídla, může se doplnit trochou dobré vody Martell Skladování •láhev koňaku se skladuje kolmo v temnu a pokojové teplotě tak, aby se destilát působením korku nezkazil. •nejznámější výrobci koňaku: Godet, Hennessy, Hine, Otard, Delamain, Exhaw, Hardy, Bache-Gabrielsen. • Otard V.S. Značky na etiketách: •VS nebo *** • Nejmladší složka má 2 roky. •VSOP • Nejmladší složka zraje v sudech minimálně 5 let. •XO • Stáří nejmladší složky je minimálně 6 let. •Hors d´âge • Nejmladší složka je minimálně 10 let stará. •Vintages • Nejmladší složka musí mít více než 10 let. • • Chateau Montifaud Heritage L. Vallet 40%, 50 let • Chateau Montifaud Heritage L. Vallet Aroma a chuť: zralá a oblá, ořechy, doutníky, koření •Courvoisier X.O. •40% Courvoisier X.O. Aroma a chuť: intenzivně aromatický koňak se sametovou strukturou a libovonným buketem (náznaky pomeranče, meruněk a hrušek, čokoláda, vanilka) •Godet X.O. Fine Champagne •40%, 30 let • • • • Godet X.O. Fine Champagne Aroma a chuť: komplexní koňak s jasmínovými a fialkovými tóny a s medovou a švestkovou chutí •Hennessy X.O. •40% Hennessy X.O. Aroma a chuť: Kombinace kořeněných vůní dubu a kůže se sladšími tóny květin a zralého ovoce •Martell XO •40% Martell XO Aroma a chuť: plné, bohaté, s náznakem sušeného ovoce, mandlí a vanilky •Rémy Martin V.S. •40% Rémy Martin V.S. Aroma a chuť: pomerančové květy, čerstvá jablka, broskve, vanilka, náznak lékořice, čerstvá máta