Stravování na venkově a ve městě qlokalita + sociální postavení ovlivňovaly stravování, vybavení kuchyní, jídelen qjídelníček ovlivněn vývojem zemědělství, průmyslovou revolucí, dovozem surovin, globalizací, dobovými názory, tradicemi, pověrami, zásadami správné výživy, q1. mezník – brambory ano/ne, 2. mezník – 2. světová válka – cestování q q12. – 13. století – formování obyvatelstva venkovského x městského qvenkov – nejpočetnější, především zemědělci, domácí produkce qměsto – chtěli napodobit šlechtu; obchod, trhy → vliv na stravování qšlechta – max. 1,5 % obyvatel, ALE řada šlechticů chudobnější než někteří sedláci qhladomor 1281-1282 q14. – 15. století – období hladu i hojnosti qzměny klimatu → častější hladomory (1347-1351, 1/3 populace); představa štěstí spojena s hojností jídla a pití qnejběžnější jídlo – kaše (slaná, sladká vzácně; často se přidával chléb) qrozvoj pekařského řemesla (Praha – 14. století +/- 150 mistrů pekařských) qkvasnice → kynuté těsto (spíše město, venkov „neměl čas čekat na kynutí“) qdvě jídla denně, obě vařená / ohřívaná); oběd kol 10 hodiny, večeře mezi 4 a 6 hodinou qroční období – vliv na množství stravy a kvalitu qtypickým českým jídlem hrách (dostal se i do evropských kuchařek), pučálka (15. století) q o Přehled 2 q17. století – přibývá obyvatelstva, válka (1618-1648) → další hladomory qplodiny z Nového světa, Afriky a Asie (kukuřice, brambory, rajčata, papriky, tykve, melouny, fazole, ananas, rýže, kakaové boby, nové koření, vanilka, tabák) qhutné omáčky na bázi másla, mléka a smetany vytlačují netučné z vína / octa zahuštěné chlebovou střídkou qkoření využíváno spíše vzácně; cukr běžnější qpije se velké množství vína i piva (i malé děti) qvidlička (do té doby se používala především k přenášení či servírování) q18. století – další nárůst populace → hladomor (1771-1772, 250-500 tisíc) qstrava se proměňovala s proměnou společnosti → lépe se obhospodařovalo, větší výnosy qrozšíření brambor – Prusko-Rakouské války – „co je dobré pro prasata…“ Fridrich II. Veliký podporoval pěstování brambor, brambora ← Braniborsko qzemník, zemče, zemčátko, zemské jablíčko, kobzole, bobál, žampák, jabluško, švábka, kremple, erteple qtřetí denní jídlo qkuchařské knihy – v českém prostředí jazykově německé nebo z Vídně, Bavorska qčiré vývary masové se zavářkami, vložkami, maso dušené ve vlastní šťávě, tzv. ragout qproměna sladkých pokrmů, dezertů, máme pečivo, dorty, koláče, náplně, zdobeny q q q q o q Přehled 3 q19. století – rozvoj měšťanské kultury qpostupně nárůst brambor, sofistikované recepty qrozvoj služeb, gastronomických zařízení qlázeňská města (od 2. polovina 18. století se šlechtickou i měšťanskou kuchyní) qpolovina 19. století qměšťanská kuchyně nositelka elegantního pojetí bramborových pokrmů, ústup ryb qvyšší ohrnovala nos nad nižší, nižší se „opičila“ / chtěla „opičit“ po vyšší q80. – 90. léta qkurzy (měsíční, tříměsíční) qkuchařské příručky pro frekventantky (venkovanky), jídlo ve více variantách q20. století – přelom kulturní i hospodářský qválka – ne hlad, ale chudší q1. republika stavěla „střední třídě“ (úředník, učitel) qobecnější rozšíření moderní kuchyně qproblémy zásobování, zjednodušení, zrychlení (fabričky chodily do práce) qdo války – stravování napojeno na to, kam člověk patřil, kde žil qvlastnictví kuchařky – symbol postavení; Sandtnerová, Kejřová qvnitřnosti – od středověku považovány za delikatesu (pajšl, vemínko, brzlík, ledvinky) qdo roku 2000 – globalizace (ve středověku běžná ve šlechtické kuchyni) Přehled Vídeňský řízek – symbol monarchie (Miláno, telecí řízek obalený ve směsi strouhanky a sýra, smažený) 4 qhostina / hodování spojeno s významnou příležitostí (Vánoce, Nový rok, Velikonoce) qpanské a bohaté domy konec 15. století – společenská pravidla chování u stolu qděti u stolu až když zvládly pravidla etikety q1501 – Řehoř Hrubý z Jelení přeložil Petrarkovo Rozmlouvání o štěstí a neštěstí; píše i o slušnosti u stolu qhlavní zásada – nepomlouvat hostinu, jídla a hostitele qnebylo vhodné – strkat ruku do mísy s jídlem, šťourat se nožem mezi zuby, neutřít si umaštěná ústa ubrouskem před pitím z poháru, mluvit s plnými ústy, brát jídlo hodovníkovi „před nosem“; jídlo se nehltá, nýbrž pomalu vychutnává q o o o o o o Etiketa Zobrazení příběhu Lota; se ženou a dvěma dcerami hostí anděly; Velislavova bible (cca 1340) 5 qnůž – kamenný → bronzový → železný; každý měl svůj, který si přinášel qlžíce – dřevo → cín → obecné kovy, poniklované železo, slitiny (polovina 19. století) qvidlice na maso – při přípravě a podávání masa qvidlička – 16. století, pouze ve vznešených kruzích qkonzumace ze společných mís, maso na krajíce chleba (tzv. chlebové talíře) qkulaté/čtyřhranné desky ze dřeva/cínu (nejstarší) qtalíře a mělké misky pro potřeby stolování – 14. století qsoučasný vzhled stolního nádobí – 16. století qnaběračky na vodu a polévku – 16. století qubrus – měšťané od 15. století (jen slavnostní příležitosti) qslánky – od 15. století (bohaté domy, z drahých kovů) qpoháry – vlastní qkuchyně – měděné, pocínované nádoby – 18. století o q q q o o o o o Nádobí a náčiní 6 VENKOV qvenkovské obyvatelstvo – označováno jako lid → LIDOVÉ = venkovské qdo 19. století – polovina až 80 % obyvatelstva (dnes +/- 7 %) qzáklad – domácí produkce (z 95 % co vypěstovali nebo vyprodukovali) qkupovali jen to, co neuměli vypěstovat, vychovat, vyrobit qindustriální oblasti – zánik 19./20. století, většinově v meziválečném období qneprůmyslové oblasti – do +/- 50. let 20. století q Lidová strava 8 qpřírodní podmínky, vodní toky, klima – nížina, podhůří, hory qgeografická poloha (blízko měst – snazší si koupit) qrozložení pozemků, kvalita konkrétního místa, bonita půdy qsociální postavení Lidová strava 9 qJEDNODUCHÁ, RYCHLÁ, NENÁROČNÁ qchléb (tzn. moučné jídlo) hrál hlavní roli qchlebové placky na kameni, v popelu qke každému jídlu qchléb + mléčné výrobky (sýr, tj. tvaroh) qkaše – jahelné, pohankové, ovesné, krupičné qzpravidla ve vodě, výjimečně v mléce qneochucené (sůl se dovážela) qslazené rozvařeným (sušeným) ovocem qněkdy ochucené bylinkami qluštěniny – hlavně hrách qhouby – na ochucení nebo vlastní jídlo qbrambory (od 19. století; poslední hladomor 1846, 1847) qzelenina – zelí, řepa, tuřín (dumlík) q Lidová strava 10 qpolévka q„voda“ (nalitá na chleba), pivní, ovocná qvývar – svatby, křtiny, do kouta qmaso qvýjimečně (neděle, svátky) qsedlák, hospodář, těžce pracující (i ti výjimečně) qspíše podřadnější qdvě/tři jídla denně (podle ročního období a světla) qsnídaně vydatná qoběd na pole qvečeře rychlá nebo zbytky od oběda quvařilo se ráno, večer se dojídalo studené q qjídlo ne jen prostředek k zahnání hladu a nabrání sil, ale byla chápáno jako Boží dar qpředcházela modlitba, někdy po jídle následovala další, děkovná modlitba qhospodář jídlu žehnal qstolní i kuchyňské náčiní často zdobeno náboženskými motivy pro zajištění Božího požehnání a dostatku potravin qvýznam chleba – „Chléb náš vezdejší dej(ž) nám dnes“ o Lidová strava 11 MĚSTO q13. století – vznik měst, do 19. století kolem 20 % obyvatelstva q16. / 17. století – největší rozvoj; Čechy 350 královských, Morava 6-7, Slezsko 70 qdo 19. století žila měšťanská rodina obdobně jako venkovská; měšťanka měla na starost děti, čeleď, vaření piva, hospodářství qod 19. století – už nemá na starost řemeslo/hospodářství, jen domácnost qvývoj stravy je třeba vnímat z pohledu sociálních vrstev Město 13 Pijanska společnost qměstský x měšťanský qměšťané – usedlí, měli městská práva, zpravidla zajištěni, jedli někde na pomezí venkova a šlechty, měli slepice, sad… qostatní – v nájmu, ve službě – zpravidla žili a jedli obdobně jako venkov q qkuchyně – oddělené prostory qstrava – původ, zámožnost, kuchařka (odkud je) qtrhy – možnost nákupu surovin = možnost pestřeji vařit qkrámy – dovozové a luxusní zboží – koření, citrusy, pochutiny (kandované ovoce), cukr, lektvary (zavařeniny) qpekařské lávky → chléb nepekli; perníkáři qřeznické lávky – 1 x týdně čerstvé maso – telecí, hovězí, skopové, vepřové (zřídka, vepří se pásli), drůbež i sami pěstovali (husy, kachny), ryby (slanečci) qpolévky – ráno, výživné, hutné qmaso na rožni, vařené, případně uzené qsušené ovoce rozvařené jako omáčka k masům qvysoký počet postních dní q Měšťanská strava 14 ŠLECHTA Šlechta pozlacený příbor ze servisu cara Alexandra II. (1848) 16 Šlechtická kuchyně 17 Hradní kuchyně na Bouzově Šlechtická jídelna 18 Zlatý sál neboli tabulnice, Kratochvíle Renesanční jídelna, Velké Losiny Šlechtický inventář 19 Jídelní servis s rodovým erbem Trauttmansdorffů, Horšovský Týn Míšeňský jídelní servis Františka Ferdinanda d´Este, Konopiště Šlechtická strava Svatba +/- 3.000 tolarů (dům na Horním náměstí – 1.200, Masarykova +/- 500, slušný domek na Hradci 30-40 tolarů) 20 Šlechtická strava 21 qGustav Adolf Meklenburský – domácí řád 1660 upravoval i Hofstaat (dvořané) qUntermarschal (klíče od kuchyně a od sklepa) a Saalknecht – vydávají jídlo q2 jídla denně (ve smyslu stolování, v 10 a 17 hodin); cca 140 osob qběhem jídla – wurden die Tore des Schlosses verschlosen, die schlüssel verwahrten der Hofmarschall und Hofmeister qZuckerbäcker, Futtermarschal, Hofküchenschreiber, Hofweinschenk, Tafeldecker, Oberschenk q1663 – auf den Schloss zu den Mahlzeiten 14 Tische eingerichtet qFurstlicher Tafel, Fürstlicher Frawlein Taffel (a kdo měl na starost) qDer dritten Rank Hofmarschalln – hier bedienten ein Tafeldecker, zwei Diener, zwei Fleischgerichte, einen braten von der Füerszlicher Tafel qJungefern Taffel (mladí úředníci) qFruestuck ein semmel und Butter und ein halb stübischen Bier Domácí řád 22 qpanovník seděl na vyvýšeném vysokém podiu qobsluha (truskas, stolník, sklepník, číšník, kráječ…) qtruskas (nejvyšší stolník) – zabezpečoval hospodářství, chod domácnosti i dvora; dozor nad dvorskou kuchyní, zásobami potravin; přímá (čestná) obsluha krále u stolu qsklepník – staral se o zásoby vína, vybíral, předkládal… qstolník (Tafeldecker) – vše kolem tabule, zodpovědný za řádný průběh stolování qhostina vévody z Berry, 15. století Královské dvorské stolování 23 DĚKUJI ZA POZORNOST q qMASO do poloviny 20. stol. nebylo běžnou součástí jídelníčku qšlechta ANO – zvěřina (právo lovu původně jen panovník, postupně od 13. století i šlechta) qvenkov – do 18. století nic nechovali primárně na maso (s výjimkou prasat) qovce – vlna, mléko, porážely se staré kusy qhusy, kachny – prvotně peří, druhotně vejce, pak teprve maso qprasata se pásla; krmila se ve mlýnech (měli povinnost vůči vrchnosti, mohli i pro sebe) qúprava – vaření, rožnění q qRYBY – nedílná součást jídelníčku qříční, potoční qrybniční – rybníky patřily šlechtě, zakládání rybníků – 15. a 16. století (vše vrchnostenské) qmořské – slanečci (běžné ve městech; hojně jako pochutina) q qšlechta – treska, žralok, losos; candát, štika, sumec, úhoř qústřice, mušle, slávky qběžný rak – mohli sbírat i poddaní qryba – postní jídlo (platilo spíš pro duchovní a kláštery) q o Dodatky – maso, ryby 25 qSBĚR LESNÍCH PLODŮ qlesy panské, takže ne volně přístupné → vysazování ovocných stromů a keřů qOVOCNÉ STROMY a KEŘE qmeruňky – jižní Morava qšvestky – rozšířené (trnky, slivky) qryngle, mirabelky, mišpule, moruše, jabloně a hrušky qEXOTICKÉ OVOCE qběžně na středověkých trzích, v Opavě od 16. století qcitrony, pomeranče, fíky, datle – čerstvé, sušené qHROZNY pěstovali na víno; na jídlo luxus → šlechtické dvory qKOŘENÍ qpepř, skořice, hřebíček, muškát – prvotní dovozní artikl, předmět dálkového obchodu qceler, petržel (sušené) qsolné boudy (šlechta solila hodně, venkov skromněji) qCUKR – qtřtinový (za Karla IV. z Asie) qřepný (počátek 19. století) q Dodatky 26 qPIVO qnejen nápoj, ale i „strava“ – pivní polévka, množství živin (slad, zejména ječný) qpivní pořádky – většina měšťanských domů měla právo vařit, nevařili všichni najednou, sdružovali se, najímali si sládka, (čím víc pořádků tím byl měšťan zámožnější) qměsto dováželo pivo na venkov, tam provozovalo krčmy (pivo na venkově už ne jen na jídlo) qKarel IV. – Opava – chmel qVÍNO qdováželo se uherské (tokajské), rakouské, italské qšlechta – odhad 2-3 litry denně qKarel IV. qKOŘALKA qpálila se z obilí (drahé, majitel panství) qJosef II – aleje → stín, rozvoj stravy; povinnost pálit ovoce ze stromů podél cesty qnejvětší rozvoj s rozvojem brambor q Dodatky - nápoje 27 qHOUBY – od 17. století v šlechtických kuchařkách qRÝŽE – od 16. století, zejména na sladko qBRAMBORY – první recept v Českých zemích +/- 1720; alkoholismus v 19. století qNáhrady a nouzová strava – šťovík, bodlák, bukvice, mouka ze žaludů qStravování v kantýnách a závodních jídelnách – od 60. let 19. století qUchovávání potravin qmáslo a mléko se chladilo ve stavbách (haltýřích), jimiž protékal potok qvejce ve vápenném roztoku qmaso v kameninové nádobě qjablka a brambory ve sklepě q qPOKRMY qvlašský salát – Kejřová 1905, Sandtnerová 1925 qchlebíčky – Paukert 1916 qrestaurace Šroubek 1911 – smažený ementál (pak hotel s mezinárodní kuchyní) qšpanělský ptáček – Košetický 17. století; tak, jak ho známe 1957 (Hrubá – Naše kuchařka) q o Dodatky 28 qNáhrady a nouzová strava qšťovík, bodlák, bukvice, mouka ze žaludů qStrava základní lidová, sváteční (křtiny), obyčejová (Štědrý den), obřadní a posvícení – zabíjačka qkaše, chlebové placky (pečené, kynuté či nekynuté) qA co jedli manuálně pracující? qDělnická strava byla chudá na ovoce, zeleninu i maso, které se jedlo občas v neděli qnejčastější snídaní chlebová polévka s chlebem qRodinné stravování záviselo i na režimu pracovních směn, donáška oběda na pracoviště qod 60. let 19. století – stravování v kantýnách a závodních jídelnách qVíme, jak jsme uchovávali potraviny? qmáslo a mléko se chladilo ve stavbách (haltýřích), jimiž protékal potok qvejce ve vápenném roztoku, maso v kameninové nádobě, jablka a brambory ve sklepě Dodatky 29 DĚKUJI ZA POZORNOST q