JL u J. 9. 10. 12. 13. 14. TV Opavsko v pozdním středověku Ratibořsko v pozdním středověku Piastovci, základní charakteristika rodu Přemyslovci, základní charakteristika rodu Provoz a vybavení černé kuchyně na základě písemných, ikonografických a archeologických pramenů Černá kuchyně: vybrané příklady z českých zemích a Slezska ve středoevropském kontextu Stolování: středověké dobové zvyklosti I; dvorská tabule - uspořádání, zasedací pořádek; prostírání, nádobí, slavnostní kusy, jídelní náčiní (nože, lžíce). Stolování: středověké dobové zvyklosti II - Příklady tabulí a stolování: evropský kontext (francouzský královský dvůr... Zásobování dvora a obsluha Reprezentační prostory pozdně středověkých rezidencí. Zeměpanské hrady a rezidence na Opavsku ve středoevropském kontextu Reprezentační prostory pozdně středověkých rezidencí. Zeměpanské hrady a rezidence na Ratibořsku ve středoevropském kontextu Jídlo a pití: dvorská kuchyně 14. a 15. století I. výpovědi současníků: pařížská menu při návštěvě Karla IV. 1378... Jídlo a pití: dvorská kuchyně 14. a 15. století II. - vybrané recepty Příprava pokrmů a stolování ve světle archeologických pramenů z Opavska a Ratibořská 3D animace černé kuchyně